Reorganizacija linija
+11
Thommo
mannas
LLeon
Narcis
NP-549
kico101
ikar
gaspa
Pfaff
Trol_Rijeka
kiki273
15 posters
Stranica 6 / 14.
Stranica 6 / 14. • 1 ... 5, 6, 7 ... 10 ... 14
Re: Reorganizacija linija
Opet ono o čem ja stalno Miješaju babe & žabe. Jedno je pitanje rentabilnosti, a drugo korisnosti linije za stanovništvo. Da ne pričam o negativnom povratnom efektu - stanovnici koji su prije koristili 17-ticu se snađu s vlastitim automobilima, a daj ih onda nagovori natrag na autobus.
Nego, zadnjih dana srećem ujutru u Hostima neko čudo koje ima tablicu (svijetle blijedoplave boje) na kojoj, čini mi se, piše 20A. Ča mi ga je to?
Nego, zadnjih dana srećem ujutru u Hostima neko čudo koje ima tablicu (svijetle blijedoplave boje) na kojoj, čini mi se, piše 20A. Ča mi ga je to?
- Broj postova : 11493
Registration date : 17.03.2008
To ti ga je linija Bezjaki - Marinići - Viškovo - Vožišće (Mladenka) i vozi nešto ujutro pa od 11,30 vdo 14 i od 17 do 19 samo kad ima škole.Pfaff je napisao/la:
Prema neslužbenim informacijama, KD Autotrolej je od ponedjeljka, 18. siječnja, korigirao gradsku liniju 2 uvođenjem dodatnih autobusa u vršnim satima.
Podsjetimo, radi se o liniji koja od Trsata ide preko Zameta do Srdoča, a od prošlog ponedjeljka, 11. siječnja, otkako je počela voziti na toj dionici - zabilježila je brojne primjedbe građana zbog prenatrpanosti i to većinom na području Zameta.
Tako, uz postojećih šest autobusa koji su prema prvotnom planu vozili cijeli dan, uvedena su dodatna tri autobusa i pojavljuju se u "špicama" u razdobljima:
4,49 - 9,21 sati,
11,41 - 15,43 sati,
4,52 - 9,52 sati,
12,37 - 16,53 sati,
4,57 - 10,16 sati,
12,40 - 17,03 sati.
No, ni to nije dovoljno. Samo tjedan dana nakon velike promjene, ista linija doživjela je još jednu nadopunu. U vršnim satima kada se stvaraju gužve, pojavljuju se još dva autobusa u tzv. prekidnim smjenama i to s voznim redom:
5,24 - 9,52 sati,
13,16 - 17,35 sati,
17,25 - 24,55 sati.
Tako na kraju imamo 11 autobusa koji voze s jednog dijela grada na drugi, na liniji 2. S druge strane i dalje imamo nezadovoljne građane.
Osim što je napravljena čitava zbrka s rasporedom i promjenom linije - čini se kako Autotrolej nije uspio izdržati pritisak javnosti i nezadovoljnih građana pa je korekcijama vratio neke stvari na staro stanje. Baš kako je i rečeno u Autotroleju, prva dva mjeseca nakon promjene u gradskim linijama su testna i linije će se korigirati u slučaju potrebe.
Čini se kako je potrebe i više nego dovoljno da se trenutna mreža autobusnih linija ponovo dobro razmotri. Barem u kontekstu "višeg standarda putnika" o kojem je u više navrata bilo riječi prilikom obraćanja rukovodstva Autotroleja medijima i objašnjenja zašto se uopće kreće u mijenjanje dogogodišnjeg načina vožnje.
R-1.hr
http://www.r-1.hr/autotrolej_ponovo_korigira_liniju_2/33537_3
Prema neslužbenim informacijama, KD Autotrolej je od ponedjeljka, 18. siječnja, korigirao gradsku liniju 2 uvođenjem dodatnih autobusa u vršnim satima.
Podsjetimo, radi se o liniji koja od Trsata ide preko Zameta do Srdoča, a od prošlog ponedjeljka, 11. siječnja, otkako je počela voziti na toj dionici - zabilježila je brojne primjedbe građana zbog prenatrpanosti i to većinom na području Zameta.
Tako, uz postojećih šest autobusa koji su prema prvotnom planu vozili cijeli dan, uvedena su dodatna tri autobusa i pojavljuju se u "špicama" u razdobljima:
4,49 - 9,21 sati,
11,41 - 15,43 sati,
4,52 - 9,52 sati,
12,37 - 16,53 sati,
4,57 - 10,16 sati,
12,40 - 17,03 sati.
No, ni to nije dovoljno. Samo tjedan dana nakon velike promjene, ista linija doživjela je još jednu nadopunu. U vršnim satima kada se stvaraju gužve, pojavljuju se još dva autobusa u tzv. prekidnim smjenama i to s voznim redom:
5,24 - 9,52 sati,
13,16 - 17,35 sati,
17,25 - 24,55 sati.
Tako na kraju imamo 11 autobusa koji voze s jednog dijela grada na drugi, na liniji 2. S druge strane i dalje imamo nezadovoljne građane.
Osim što je napravljena čitava zbrka s rasporedom i promjenom linije - čini se kako Autotrolej nije uspio izdržati pritisak javnosti i nezadovoljnih građana pa je korekcijama vratio neke stvari na staro stanje. Baš kako je i rečeno u Autotroleju, prva dva mjeseca nakon promjene u gradskim linijama su testna i linije će se korigirati u slučaju potrebe.
Čini se kako je potrebe i više nego dovoljno da se trenutna mreža autobusnih linija ponovo dobro razmotri. Barem u kontekstu "višeg standarda putnika" o kojem je u više navrata bilo riječi prilikom obraćanja rukovodstva Autotroleja medijima i objašnjenja zašto se uopće kreće u mijenjanje dogogodišnjeg načina vožnje.
R-1.hr
http://www.r-1.hr/autotrolej_ponovo_korigira_liniju_2/33537_3
Znam da nema povratka na staro ali ... meni je sve ovo suludo. Pa to je skoro 100%-tno povećanje broja autobusa a ljudi i dalje nisu zadovoljni. Ustvari, ajmo ovako postavit pitanje: ima li uopće zadovoljnih na glavnim linijama (ne onima što imaju iza slovnu oznaku!)? Po onome što se i piše i čuje po busevima, na 90% linija nedostaje barem dva busa da nebi bilo gužve (bez obzira na doba dana). Ja ću se osvrnut samo na 5-icu: do promjena u nevršnim satima moglo se fino komotno vozit bez da ti itko izbubeta bubrege ali sad to više nije slučaj. Supruga mi kaže da mora propustit i po dva busa u špici (oko 15.30-16.00) ako se ukrcava na nekoj od stanica nakon TBJ jer je nemoguće ući tad u bus. Nije mi jasno kako prije, dok nam je "standarda prijevoza putnika" bio nizak nije bilo tolikih gužvi po busevima a sad kad bi nam trebalo bit bolje gužve su nenormalne .
Jel me može netko "prosvjetliti" u čemu je stvar ?
Gost- Gost
A šta ako su ljudi ozbiljno shvatili poziv da više koriste javni prijevoz?tomo je napisao/la: ?
kobler- Broj postova : 472
Registration date : 03.03.2008
U gradovima koji su konfigurirani kao Rijeka ima velik broj putnika koji koriste prvi bus koji naiđe za prijevoz na užem gradskom području. Stoga na tako dugačkim linijama kao što je sadašnja dvojka (a ni petica nije više od toga daleko) mora postojati "podlinija" koja vozi skraćenu prugu kako bi pokrila upravo takve. Takva "minidvojka" bi mogla biti Diračje - AKM. Alternativa su "feederi" a la 5A koji pune linije na užem području grada što može biti popularno samo ako se spojni terminali spretno kombiniraju s jakim tgovačkim centrima (kao npr. u UK ili USofA) i velikim besplatnim ili superjeftinim parkiralištima. Onda ljudi imaju računicu koristiti takav oblik prijevoza. Autotrolej je nadmašio samog sebe u nespretnom postavljanju bus stanica bar kad se radi o pristupu trgovačkim centrima i sl. O stanicama koje bi trebale olakšati prelaz s jedne linije na drugu da ne govorim...
- Broj postova : 11493
Registration date : 17.03.2008
Mislim da nije tu uzrok već negdje drugdje.kobler je napisao/la:A šta ako su ljudi ozbiljno shvatili poziv da više koriste javni prijevoz?tomo je napisao/la: ?
Gost- Gost
Eee kombinacija velikih auto parkirališta u predgrađu i odlazak busom u centar grada, to je već neka druga priča. (Park & Ride).
A koliko mi je poznato, nama najbliže to ima jedino Ljubljana, gdje je uz cijenu parkiranja uračunat i prijevoz gradskim autobusom.
Ali tema je Autotrolej, a kako to funkcionira u Ljubljani, pogledajte ovdje http://www.jh-lj.si/index.php?p=4&l=1
A koliko mi je poznato, nama najbliže to ima jedino Ljubljana, gdje je uz cijenu parkiranja uračunat i prijevoz gradskim autobusom.
Ali tema je Autotrolej, a kako to funkcionira u Ljubljani, pogledajte ovdje http://www.jh-lj.si/index.php?p=4&l=1
Narcis- Administrator
- Broj postova : 6447
Registration date : 29.02.2008
tomo je napisao/la:Znam da nema povratka na staro ali ... meni je sve ovo suludo. Pa to je skoro 100%-tno povećanje broja autobusa a ljudi i dalje nisu zadovoljni. Ustvari, ajmo ovako postavit pitanje: ima li uopće zadovoljnih na glavnim linijama (ne onima što imaju iza slovnu oznaku!)? Po onome što se i piše i čuje po busevima, na 90% linija nedostaje barem dva busa da nebi bilo gužve (bez obzira na doba dana). Ja ću se osvrnut samo na 5-icu: do promjena u nevršnim satima moglo se fino komotno vozit bez da ti itko izbubeta bubrege ali sad to više nije slučaj. Supruga mi kaže da mora propustit i po dva busa u špici (oko 15.30-16.00) ako se ukrcava na nekoj od stanica nakon TBJ jer je nemoguće ući tad u bus. Nije mi jasno kako prije, dok nam je "standarda prijevoza putnika" bio nizak nije bilo tolikih gužvi po busevima a sad kad bi nam trebalo bit bolje gužve su nenormalne .
Vozni red na liniji 5 je ostao isti kao i u jesenskoj shemi.
ikar- Moderator
- Broj postova : 1134
OK, al' kako onda objasnit gužve? Ovime što je Kobler napisao ("A šta ako su ljudi ozbiljno shvatili poziv da više koriste javni prijevoz?")? To mi se čini dosta neuvjerljivo! Čak i teza o tome da se sad 5-icom voze i oni koji su prije išli sa 5A iz grada mi je neuvjerljiva. Neka je tih 2-3 po busu to nije razlog za gužvu. 5-ica je punija nego prije promjena a to nije činjenica samo za nju već općenito vrijedi za sve linije.ikar je napisao/la:Vozni red na liniji 5 je ostao isti kao i u jesenskoj shemi.
Gost- Gost
tomo je napisao/la:OK, al' kako onda objasnit gužve? Ovime što je Kobler napisao ("A šta ako su ljudi ozbiljno shvatili poziv da više koriste javni prijevoz?")? To mi se čini dosta neuvjerljivo! Čak i teza o tome da se sad 5-icom voze i oni koji su prije išli sa 5A iz grada mi je neuvjerljiva. Neka je tih 2-3 po busu to nije razlog za gužvu. 5-ica je punija nego prije promjena a to nije činjenica samo za nju već općenito vrijedi za sve linije.ikar je napisao/la:Vozni red na liniji 5 je ostao isti kao i u jesenskoj shemi.
Što se to dogodilo kad je po VR-u isti standard (a i taj jesenski ima u špicama i jutarnji van-špice je isti standard kao i prošle zime)???
ikar- Moderator
- Broj postova : 1134
Valjda je kriza na Škurinjami pa nimaju ljudi za benzinu. Za blagdane spraznili takuijine, pa je sad i petica dobra
NP-549- Moderator
- Broj postova : 2443
Registration date : 15.03.2008
morda, morda. Ki zna ča in je pa sad više ne moren normalno sedet va busu a da mi ki ne pobroji rebra. Srećon pa san još vavek malo u ten delu nafatiran pa ni baš lako doć do rebrića ma sejedno se moran pazit. Će se valjda skulirat za ta dva meseca provi .NP-549 je napisao/la:Valjda je kriza na Škurinjami pa nimaju ljudi za benzinu. Za blagdane spraznili takuijine, pa je sad i petica dobra
Gost- Gost
Od ponedjeljka (opet) novi v.r. na liniji 2; navodno 11 monotrala u špicama
novi_shef- Moderator
- Broj postova : 1216
Meni nije jasno u čemu je svrha takvih super-dugačkih linija koje trebaju cca. dva sata između dva okretišta?
Da li bi bilo bolje imati npr. 2C koji vozi Centar - Trsat - Centar (X buseva), i 2B koji vozi Centar - Zamet - Srdoči - Zamet - Centar (X buseva + 3 ili koliko već treba), jer je linija duža od Trsatske?
Mislim da je postotak ljudi koji idu direktno sa Srdoča do Trsata iznimno mali - 5% vjerojatno.
Ja sam laik za te stvari, pa bi volio da mi neko objasni zašto je ovo postojeće bolje?
Da li bi bilo bolje imati npr. 2C koji vozi Centar - Trsat - Centar (X buseva), i 2B koji vozi Centar - Zamet - Srdoči - Zamet - Centar (X buseva + 3 ili koliko već treba), jer je linija duža od Trsatske?
Mislim da je postotak ljudi koji idu direktno sa Srdoča do Trsata iznimno mali - 5% vjerojatno.
Ja sam laik za te stvari, pa bi volio da mi neko objasni zašto je ovo postojeće bolje?
Bolja iskoristivost autobusa, smanjenje pređenih kilometara........ ????????Thommo je napisao/la:Meni nije jasno u čemu je svrha ......
Gost- Gost
Može li neko pojašnjenje? Zašto bolja iskoristivost, manje km?kiki273 je napisao/la:Bolja iskoristivost autobusa, smanjenje pređenih kilometara........ ????????Thommo je napisao/la:Meni nije jasno u čemu je svrha ......
To je službeno priopćenje:
Bolja iskoristivost resursa i smanjenje pređenih kilometara a bolji standard prijevoza.
Bolja iskoristivost resursa i smanjenje pređenih kilometara a bolji standard prijevoza.
Gost- Gost
Ne znam primjer niti jednog većeg grada u kojemu gradske linije počinju i završavaju u centru. Zašto? Jer svi sadržaji, naprosto, fizički ne mogu biti smješteni u centru. Dovoljno je uzeti za primjer budući kampus. Zamislite sada, da svi iz zapadnog dijela grada moraju presjedati na liniju ( ili linije ) za Trsat. Morali bi izgraditi kolodvor za presjedanje. Okretišta u centru treba izbjegavati, jer su obično smještena na prometnim mjestima gdje je frekvencija ljudi i automobila velika, a i broj prekršitelja koji parkiraju gdje stignu i tako "kradu" prostor vozilima JGP je popriličan. Kraće linije, a koje idu kroz centar, imaju manje vozila u krugu i osjetljivije su na gužve, a u slučaju poremećaja, ne mogu se jednostavno promijeniti smjerovi, kao što se to radi napr. na Fiumari. Isključi se vozilo koje ide na određenoj liniji prema istoku i odmah ubacuje u smjeru zapada, bez da napravi puni krug.
Otvaranje pruge:_________________ ( popuni liniju )
kico101- Moderator
- Broj postova : 2204
Nova mreža linija nije nastala preko noći
ŽELJKO SMOJVER NOVOIZABRANI DIREKTOR KOMUNALNOG DRUŠTVA AUTOTROLEJ
Detaljno smo analizirali sve primjedbe i prijedloge građana i mjesnih odbora na osnovi kojih je provedena
Nakon Ćirila Jurišića koji je na čelu Komunalnog društva Autotrolej proveo punih dvadeset godina, za novog direktora izabran je Željko Smojver, magistar društvenih znanosti, polje ekonomija te diplomirani inženjer prometa koji je u Autotrolej došao s mjesta člana uprave i izvršnog direktora za komercijalne poslove Energopetrola iz Sarajeva. Prije toga obavljao je poslove u INA-i d.d. kao rukovoditelj Poslovne jedinice za optimizacijsko upravljanje otpremom, dopremom i skladištenjem, poslove rukovoditelja Poslovne jedinice transporta u INA d.d., Poslovnom centru Rijeka, te poslove koordinatora cestovnog transporta u Rafineriji nafte Rijeka. S obzirom na to da je jedan od prvih poteza novog direktora novi režim prometovanja gradskih linija javnog gradskog prijevoza koji je u javnosti podignuo popriličnu buru, a i nezadovoljstvo korisnika, razgovor smo započeli upravo s pitanjem vezanim uz reorganizaciju, odnosno razlog ovog poteza.
– Osnovna bit cijele ove priče oko reorganizacije gradskih linija je da Autotrolej prati potrebe građana i prilagođava im se. Naravno, želja nam je kroz reorganizaciju pridonijeti i racionalnijem poslovanju Autotroleja. Isto je tako važno naglasiti kako Grad Rijeka želi potaknuti građane na što češće korištenje javnog gradskog prijevoza te su s tim ciljem već i nabavljeni niskopodni autobusi koji su građanima pristupačniji, odnosno lakši za korištenje, a treba imati na umu i činjenicu da naš grad doživljava određene promjene. Riječ je o promjeni strukture stanovništva i otvaranju nekih novih gradskih središta s različitim sadržajima, kao što su sportski kompleksi na Kantridi i Zametu, te Sveučilišni kampus na Trsatu. Zato smo prije svega detaljno analizirali sve primjedbe i prijedloge građana i mjesnih odbora koje smo primali u proteklih nekoliko godina. Tijekom rujna i listopada prošle godine odradili smo velik posao, odnosno brojenje putnika na samom terenu i na linijama kako bi se dobili točni podaci o tome kako i koliko građani koriste javni gradski prijevoz i koje su njihove potrebe. Nakon obrade podataka krenulo se u reorganizaciju, naravno, uz poštovanje zahtjeva građana i mjesnih odbora, a kao rezultat su nastale neke nove linije koje su povezale dijelove grada koji do sada nisu bili povezani, odnosno koji nisu imali uslugu javnog gradskog prijevoza. Da zaključim, reorganizacija gradskih linija projekt je koji nije nastao preko noći, nego na kojem se dugo i ozbiljno radilo.
Ipak, bez obzira što je reorganizacija pripremana duže vrijeme i što se temelji na podacima s terena, brojni su prigovori korisnika usluga javnog gradskog prijevoza. Vjerujete li da će nakon dva mjeseca, koliko je naime probni rok, biti riješeni svi problemi, te da će građani u konačnici biti zadovoljni?
– Test-razdoblje za koje smo odredili rok od dva mjeseca dovoljno je vrijeme da se obrade sve sugestije, odnosno da se građani prilagode i nauče na novi režim prometovanja. Također, u tom razdoblju mi ćemo razmotriti sve primjedbe i napraviti sve potrebne korekcije, odnosno optimalno rješenje na korist svih naših korisnika, odnosno putnika. Mislim da je riječ o dobrom projektu koji će već ubrzo pokazati svoju učinkovitost.
Osim na reorganizaciji gradskih linija, Autotrolej radi i na reorganizaciji županijskih linija, odnosno prigradskog prijevoza. Očekujete li primjedbe korisnika i na ovaj projekt?
– Kod reorganizacije županijskih linija neće doći do većih promjena jer Autotrolej poštuje želje naših suvlasnika, odnosno jedinica lokalne samouprave. Naime, svaki grad i općina dogovara i odlučuje o standardu prijevoza svojih građana, a na temelju istih Autotrolej je izradio i predložio im dvije varijante reorganizacije autobusnih linija. Nakon njihove suglasnosti krenut će se u reorganizaciju, a nama je jedini cilj da građanima okolnih gradova i općina budemo dostupniji i da autobusni prijevoz konkurira u odnosu na osobni prijevoz. Reorganizacija županijskih linija već se provodi, odnosno uvode se određene izmjene kako koja jedinica lokalne samouprave prihvati koju od naših predloženih varijanti.
Osim reorganizacije javnog gradskog prijevoza, koji su vaši planovi za ovaj mandat?
– Iako su reorganizacija mreže linija i općenito reorganizacija poslovanja Autotroleja kroz implementaciju nove organizacije komunalnog društva sada naš prioritet, moji planovi za iduće četiri do pet godina su svakako i prelazak Autotrolejovog voznog parka na pogonsko gorivo plin, odnosno CNG. Naime, kada se govori o prelasku na plin, treba podsjetiti da je Grad Rijeka član međunarodnog udruženja europskih energetskih gradova, a potpisana deklaracija svih članova među tri najvažnije odrednice podrazumijeva upotrebu plina kao pogonskog goriva u javnom gradskom prijevozu, te ujedno smanjenje emisija štetnih čestica u zraku. Kako bi vozni park Autotroleja mogao prijeći na plin, potrebno je ispuniti ključni preduvjet, odnosno izgraditi plinsku punionicu u Rijeci. Realizacijom tog projekta omogućilo bi nam se da krenemo u nabavku novih autobusa na plin, a ja vjerujem da će to biti realizirano do kraja ovog mandata. S obzirom na to da se o prelasku na plin ozbiljno razmišlja, nove autobuse na klasična goriva nećemo nabavljati tim više što je tijekom prethodnih godina kupljen velik broj novih autobusa i prosječna starost voznog parka je deset godina što je zadovoljavajuće, odnosno imamo jedan od najmlađih voznih parkova u srednjoj i jugoistočnoj Europi.
Što je s preseljenjem autobusnog terminala na Srdoče? O tome se priča već godinama, ali realizacija nikako da krene.
– Preseljenje autobusnog terminala sa Školjića na Srdoče nije projekt koji Autotrolej i Grad Rijeka kao većinski vlasnik ovog komunalnog društva mogu sami realizirati. Iz tog razloga na preseljenje treba gledati kroz mogućnosti koje pruža Školjić, odnosno kroz prostorno-plansku dokumentaciju Grada Rijeke koja je na ovom prostoru u samom centru grada omogućila realizaciju novih sadržaja, a prije svega stambenu izgradnju. Uglavnom, kada se za prostor Školjića pronađe zainteresirani investitor, tada će krenuti i izgradnja terminala na Srdočima. Međutim, isto tako treba biti svjestan i trenutne krize, odnosno činjenice da sadašnje vrijeme nije pogodno za tako velike investicije, tako da u skoro vrijeme sigurno neće krenuti realizacija ovog projekta.
Kristina DANILOVIĆ PRIJIĆ
Izvor: Novi list
Detaljno smo analizirali sve primjedbe i prijedloge građana i mjesnih odbora na osnovi kojih je provedena
Nakon Ćirila Jurišića koji je na čelu Komunalnog društva Autotrolej proveo punih dvadeset godina, za novog direktora izabran je Željko Smojver, magistar društvenih znanosti, polje ekonomija te diplomirani inženjer prometa koji je u Autotrolej došao s mjesta člana uprave i izvršnog direktora za komercijalne poslove Energopetrola iz Sarajeva. Prije toga obavljao je poslove u INA-i d.d. kao rukovoditelj Poslovne jedinice za optimizacijsko upravljanje otpremom, dopremom i skladištenjem, poslove rukovoditelja Poslovne jedinice transporta u INA d.d., Poslovnom centru Rijeka, te poslove koordinatora cestovnog transporta u Rafineriji nafte Rijeka. S obzirom na to da je jedan od prvih poteza novog direktora novi režim prometovanja gradskih linija javnog gradskog prijevoza koji je u javnosti podignuo popriličnu buru, a i nezadovoljstvo korisnika, razgovor smo započeli upravo s pitanjem vezanim uz reorganizaciju, odnosno razlog ovog poteza.
– Osnovna bit cijele ove priče oko reorganizacije gradskih linija je da Autotrolej prati potrebe građana i prilagođava im se. Naravno, želja nam je kroz reorganizaciju pridonijeti i racionalnijem poslovanju Autotroleja. Isto je tako važno naglasiti kako Grad Rijeka želi potaknuti građane na što češće korištenje javnog gradskog prijevoza te su s tim ciljem već i nabavljeni niskopodni autobusi koji su građanima pristupačniji, odnosno lakši za korištenje, a treba imati na umu i činjenicu da naš grad doživljava određene promjene. Riječ je o promjeni strukture stanovništva i otvaranju nekih novih gradskih središta s različitim sadržajima, kao što su sportski kompleksi na Kantridi i Zametu, te Sveučilišni kampus na Trsatu. Zato smo prije svega detaljno analizirali sve primjedbe i prijedloge građana i mjesnih odbora koje smo primali u proteklih nekoliko godina. Tijekom rujna i listopada prošle godine odradili smo velik posao, odnosno brojenje putnika na samom terenu i na linijama kako bi se dobili točni podaci o tome kako i koliko građani koriste javni gradski prijevoz i koje su njihove potrebe. Nakon obrade podataka krenulo se u reorganizaciju, naravno, uz poštovanje zahtjeva građana i mjesnih odbora, a kao rezultat su nastale neke nove linije koje su povezale dijelove grada koji do sada nisu bili povezani, odnosno koji nisu imali uslugu javnog gradskog prijevoza. Da zaključim, reorganizacija gradskih linija projekt je koji nije nastao preko noći, nego na kojem se dugo i ozbiljno radilo.
Ipak, bez obzira što je reorganizacija pripremana duže vrijeme i što se temelji na podacima s terena, brojni su prigovori korisnika usluga javnog gradskog prijevoza. Vjerujete li da će nakon dva mjeseca, koliko je naime probni rok, biti riješeni svi problemi, te da će građani u konačnici biti zadovoljni?
– Test-razdoblje za koje smo odredili rok od dva mjeseca dovoljno je vrijeme da se obrade sve sugestije, odnosno da se građani prilagode i nauče na novi režim prometovanja. Također, u tom razdoblju mi ćemo razmotriti sve primjedbe i napraviti sve potrebne korekcije, odnosno optimalno rješenje na korist svih naših korisnika, odnosno putnika. Mislim da je riječ o dobrom projektu koji će već ubrzo pokazati svoju učinkovitost.
Osim na reorganizaciji gradskih linija, Autotrolej radi i na reorganizaciji županijskih linija, odnosno prigradskog prijevoza. Očekujete li primjedbe korisnika i na ovaj projekt?
– Kod reorganizacije županijskih linija neće doći do većih promjena jer Autotrolej poštuje želje naših suvlasnika, odnosno jedinica lokalne samouprave. Naime, svaki grad i općina dogovara i odlučuje o standardu prijevoza svojih građana, a na temelju istih Autotrolej je izradio i predložio im dvije varijante reorganizacije autobusnih linija. Nakon njihove suglasnosti krenut će se u reorganizaciju, a nama je jedini cilj da građanima okolnih gradova i općina budemo dostupniji i da autobusni prijevoz konkurira u odnosu na osobni prijevoz. Reorganizacija županijskih linija već se provodi, odnosno uvode se određene izmjene kako koja jedinica lokalne samouprave prihvati koju od naših predloženih varijanti.
Osim reorganizacije javnog gradskog prijevoza, koji su vaši planovi za ovaj mandat?
– Iako su reorganizacija mreže linija i općenito reorganizacija poslovanja Autotroleja kroz implementaciju nove organizacije komunalnog društva sada naš prioritet, moji planovi za iduće četiri do pet godina su svakako i prelazak Autotrolejovog voznog parka na pogonsko gorivo plin, odnosno CNG. Naime, kada se govori o prelasku na plin, treba podsjetiti da je Grad Rijeka član međunarodnog udruženja europskih energetskih gradova, a potpisana deklaracija svih članova među tri najvažnije odrednice podrazumijeva upotrebu plina kao pogonskog goriva u javnom gradskom prijevozu, te ujedno smanjenje emisija štetnih čestica u zraku. Kako bi vozni park Autotroleja mogao prijeći na plin, potrebno je ispuniti ključni preduvjet, odnosno izgraditi plinsku punionicu u Rijeci. Realizacijom tog projekta omogućilo bi nam se da krenemo u nabavku novih autobusa na plin, a ja vjerujem da će to biti realizirano do kraja ovog mandata. S obzirom na to da se o prelasku na plin ozbiljno razmišlja, nove autobuse na klasična goriva nećemo nabavljati tim više što je tijekom prethodnih godina kupljen velik broj novih autobusa i prosječna starost voznog parka je deset godina što je zadovoljavajuće, odnosno imamo jedan od najmlađih voznih parkova u srednjoj i jugoistočnoj Europi.
Što je s preseljenjem autobusnog terminala na Srdoče? O tome se priča već godinama, ali realizacija nikako da krene.
– Preseljenje autobusnog terminala sa Školjića na Srdoče nije projekt koji Autotrolej i Grad Rijeka kao većinski vlasnik ovog komunalnog društva mogu sami realizirati. Iz tog razloga na preseljenje treba gledati kroz mogućnosti koje pruža Školjić, odnosno kroz prostorno-plansku dokumentaciju Grada Rijeke koja je na ovom prostoru u samom centru grada omogućila realizaciju novih sadržaja, a prije svega stambenu izgradnju. Uglavnom, kada se za prostor Školjića pronađe zainteresirani investitor, tada će krenuti i izgradnja terminala na Srdočima. Međutim, isto tako treba biti svjestan i trenutne krize, odnosno činjenice da sadašnje vrijeme nije pogodno za tako velike investicije, tako da u skoro vrijeme sigurno neće krenuti realizacija ovog projekta.
Kristina DANILOVIĆ PRIJIĆ
Izvor: Novi list
S obzirom na to da se o prelasku na plin ozbiljno razmišlja, nove autobuse na klasična goriva nećemo nabavljati tim više što je tijekom prethodnih godina kupljen velik broj novih autobusa i prosječna starost voznog parka je deset godina što je zadovoljavajuće, odnosno imamo jedan od najmlađih voznih parkova u srednjoj i jugoistočnoj Europi.
Ovo mi je najjače.
Ovo mi je najjače.
Otvaranje pruge:_________________ ( popuni liniju )
kico101- Moderator
- Broj postova : 2204
Ja ću se pak osvrnut na ovo crveno boldano: jel to znači da će sa svakim novim direktorom bit promjenjen "režim prometovanja gradskih linija JGP-a"?kiki273 je napisao/la:... S obzirom na to da je jedan od prvih poteza novog direktora novi režim prometovanja gradskih linija javnog gradskog prijevoza ...
Gost- Gost
Stranica 6 / 14. • 1 ... 5, 6, 7 ... 10 ... 14
Similar topics
» Linija 14
» Prijedlozi za reorganizaciju JGP-a
» Tabele linija
» Autotrolej - razno
» Filmovi sa gradskih linija
» Prijedlozi za reorganizaciju JGP-a
» Tabele linija
» Autotrolej - razno
» Filmovi sa gradskih linija