Radovi u mojoj radionici
+7
hyperion
Pfaff
borna
crhav
Jean
Damir
zes
11 posters
Vlakovi :: Ostalo :: Modelarstvo
Stranica 8 / 40.
Stranica 8 / 40. • 1 ... 5 ... 7, 8, 9 ... 24 ... 40
Re: Radovi u mojoj radionici
Došlo je još nešto elektri (hvala bogu u boljem stanju) na kontrolu
Ova druga je očigledno kupljena kao "Bausatz" (za sastavljanje) kakve je svojedobno u 60-im godinama prodavao Marklin.
Takve lokomotive (i vagoni) su bile otprilike za trećinu jeftinije od sastavljenih. Žice na motoru i mjenjaču su bile zalemljene i trebao ih je
spojiti pomoću "banana" (malih utikača)
Došla je i jedna novija u DR izvedbi (koja izgleda kao da je došla ravno iz DDRa)
Lokomotiva nije digitalna nego ima elektronski mjenjač smjera
(koji je neispravan i treba ga zamijeniti)
Zavidan je nivo detalja!
Ova druga je očigledno kupljena kao "Bausatz" (za sastavljanje) kakve je svojedobno u 60-im godinama prodavao Marklin.
Takve lokomotive (i vagoni) su bile otprilike za trećinu jeftinije od sastavljenih. Žice na motoru i mjenjaču su bile zalemljene i trebao ih je
spojiti pomoću "banana" (malih utikača)
Došla je i jedna novija u DR izvedbi (koja izgleda kao da je došla ravno iz DDRa)
Lokomotiva nije digitalna nego ima elektronski mjenjač smjera
(koji je neispravan i treba ga zamijeniti)
Zavidan je nivo detalja!
borna- Moderator
- Broj postova : 9433
Registration date : 16.11.2010
Zanimljivi su ti Švabe - s jedne strane hrpa preciznih detalja, a mehanika je nevjerovatno robustna.borna je napisao/la:Zavidan je nivo detalja!
- Broj postova : 11475
Registration date : 17.03.2008
Nemojte se "ljutiti" ali mi se vidi da svi ti Marklin vlakovi slice na njihove panzer-e! Nepoderivi su i traju vjekovima...............
Velimir
Velimir
To je, dapače, priljepčivo! Pa vidiš da se ni borna godinama nije promijenio!!! To Ti je slično kao kad vlasnik buldoga sve više liči svom ljubimcucrhav je napisao/la:Nemojte se "ljutiti" ali mi se vidi da svi ti Marklin vlakovi slice na njihove panzer-e! Nepoderivi su i traju vjekovima...
Nažalost mijenja se i Marklin no ne potpuno!
U jeftinijim serijama poput "Start-up" je prisutno sve više plastike i sklapanja jednostavnim kopčanjem. Elektromotori su istosmjerni i
potpuno zatvoreni tako da osim promjene četkica nema više popravaka (a u nekim slučajevima ni to nije moguće).
Kod skupljih izvedbi metal je još uvijek prisutan no razni dodatci na karoserijama su plastični pa ih je lako potrgati ili izgubiti.
Prijatelj koji servisira lokomotive Backo makete kaže da su četkice pretvrde i da nakon nekoliko promjena poderu (istroše) kolektor
na rotoru. On se ne može pojedinačno kupiti nego samo u kompletu sa statorom i prednjom kapom pa je to trošak od 50-ak eurića!
Četkice novih izvedbi motora (koje bočno idu na kolektor) su daleko manje od starih okruglih pa da bi trajale moraju biti tvrde.
Za utjehu Roco i Fleischmann su još daleko osjetljiviji, kompliciraniji i teži za popravak. Trix je u biti kopija Marklina za DC i DCC vožnje.
U jeftinijim serijama poput "Start-up" je prisutno sve više plastike i sklapanja jednostavnim kopčanjem. Elektromotori su istosmjerni i
potpuno zatvoreni tako da osim promjene četkica nema više popravaka (a u nekim slučajevima ni to nije moguće).
Kod skupljih izvedbi metal je još uvijek prisutan no razni dodatci na karoserijama su plastični pa ih je lako potrgati ili izgubiti.
Prijatelj koji servisira lokomotive Backo makete kaže da su četkice pretvrde i da nakon nekoliko promjena poderu (istroše) kolektor
na rotoru. On se ne može pojedinačno kupiti nego samo u kompletu sa statorom i prednjom kapom pa je to trošak od 50-ak eurića!
Četkice novih izvedbi motora (koje bočno idu na kolektor) su daleko manje od starih okruglih pa da bi trajale moraju biti tvrde.
Za utjehu Roco i Fleischmann su još daleko osjetljiviji, kompliciraniji i teži za popravak. Trix je u biti kopija Marklina za DC i DCC vožnje.
borna- Moderator
Danas su mi došla 2 Piko Taurusa (za vožnju po Marklinu)
Navodno kod nas vozi jedn sa tim brojem, a ima i 3 pantografa
Drugi Taurus je od Madžarske privatne kompanije, njemu trebam staviti pantografe i odbojnike
Odbojnici inače drže karoseriju na podvozju
GySevu trebam staviti i dekoder
Do mene je došao i (još) jedan Marklinov šinobus kojeg je obojio i označio Željko Sestrić, treba mu staviti prozore i još ponešto
Navodno kod nas vozi jedn sa tim brojem, a ima i 3 pantografa
Drugi Taurus je od Madžarske privatne kompanije, njemu trebam staviti pantografe i odbojnike
Odbojnici inače drže karoseriju na podvozju
GySevu trebam staviti i dekoder
Do mene je došao i (još) jedan Marklinov šinobus kojeg je obojio i označio Željko Sestrić, treba mu staviti prozore i još ponešto
borna- Moderator
Nedavno sam uređivao još jedan Marklinov signal, njegov rele ima 3 radna položaja (za signalizaciju ravno, skretanje ili stoj)
Netko se na njemu učio lemiti (?) pa ga je dosta izmrcvario a nije napravio ništa!
Pitam se zašto ljudi najprije ne uzmu neke obične komadiće žice i lima pa se malo vježbaju?
Na obje strane relea su kontakti, jedni su za prugu a drugi za kontaktnu mrežu koja može imati zasebni izvor napajanja
Jednu kopču od lokomotive sa Telex-kuplungom je netko uspio potrgati pa sam ju zalemio i zalio dvokomponentnim epoksi lijepilom
Još od sredine 50-ih godina Marklin je uveo te posebne kopče kod kojih se pomoću elektromagneta i impulsa mogu bilo gdje otkopčati vagoni!
Netko se na njemu učio lemiti (?) pa ga je dosta izmrcvario a nije napravio ništa!
Pitam se zašto ljudi najprije ne uzmu neke obične komadiće žice i lima pa se malo vježbaju?
Na obje strane relea su kontakti, jedni su za prugu a drugi za kontaktnu mrežu koja može imati zasebni izvor napajanja
Jednu kopču od lokomotive sa Telex-kuplungom je netko uspio potrgati pa sam ju zalemio i zalio dvokomponentnim epoksi lijepilom
Još od sredine 50-ih godina Marklin je uveo te posebne kopče kod kojih se pomoću elektromagneta i impulsa mogu bilo gdje otkopčati vagoni!
borna- Moderator
Bog te, ovo izgleda kao da bi moglo goniti i pravi signal (onaj od HŽa)borna je napisao/la:Nedavno sam uređivao još jedan Marklinov signal, njegov rele ima 3 radna položaja (za signalizaciju ravno, skretanje ili stoj)
https://lh3.googleusercontent.com/yN1XAUbbmmp1lDGx7pcrAEJw7h_zLBsmIjhL8ayXmV_7baE-A0Yw7s6oVtZe7f8qYKm8fzdkVxIwjQlTG2KP_xnRbt8eOIVEOyF4n6ZabQJPGSuXc3FlAKv7hxrM6nv4n6VwYswfrz1i9HY_N6SeYMas_BmR6rqc5U9XRQun5vZd2DopU54o65uxo0q4gKMMXh0rU3e11LfJkhDmFIrJof2mULIUr3CF2PTiFimdDa7MBtn8Z1ANL0L5Fjk5sTjD5qTJ0qLIylNVR9ZX2w4TU2cuv9JpxT2ZvzyMBLDsgy_euduP1Z4_o5HtNTgCHdSE6oKbnHwhnPIV5akcAHHnNUmwGUjlacd-U2u6jZZ1LVGTkEojwBxU4Y_gxZiM4kdcugNIs_8K-zUN8CKpwzhWIz-yAfXEWaAmvcl27Xq2Sf-8TQfQeTFEe6DOZqInVV1MROqgRk5rcKHFbv2exWefVHUcFoC4b9M7H2XyMGXtDq9ZYKCc0orJxetqf3X5V4zxRNdl0fhPvMmOCLOTH9AZfEGJgozd1vKq5Q2hXbuz5B6v97lIoM3Tgd_xj-U_dOXuY-94Tn5I4_Q-ZexjGRrt-t8SLINOwzOsB-MRROttZtzjpcu46ebuwBhSv9tjpTfdoO6NbgGRGCLsD-rRbY8o79OgIC0rTjZmgSjHZeKodDE=w1187-h638-no
Je, Marklin je odavno sve radio trajno i veliko tako da može izdržati dječje maltretiranje! I pogoni skretnica su teško uništivi, trebalo
bi ih satima držati pod trajnim naponom da se izobliče od pregrijavanja.
Jeste da je sve prema nekim drugim prizvođačima veliko i nezgrapno ali je trajno, npr Fleischmann radi već 50-ak godina lijepe signale
koji ljepše izgledaju uz prugu
...ali su jaako osjetljivi! U sebi imaju kontakte za samo-isključenje no ako ne prebace do kraja za čas se pregriju i izobliče pa je 50 do 70
eurića bačeno u vjetar....
bi ih satima držati pod trajnim naponom da se izobliče od pregrijavanja.
Jeste da je sve prema nekim drugim prizvođačima veliko i nezgrapno ali je trajno, npr Fleischmann radi već 50-ak godina lijepe signale
koji ljepše izgledaju uz prugu
...ali su jaako osjetljivi! U sebi imaju kontakte za samo-isključenje no ako ne prebace do kraja za čas se pregriju i izobliče pa je 50 do 70
eurića bačeno u vjetar....
borna- Moderator
Nedavno su došle i 2 brze E 103 u dosta zapuštenom stanju...
Jedna je imala dosta zamazane kotače
a skupila je i dosta dlačica sa pruge (to se najčešće dešava onima koji voze na tepihu)
/sječam se dosta davno je bilo kad su se u nas pojavili tanki zeleni i sivi tapisoni pa su ih modelari koristili izrezane kao podlogu za prugu.
Nakon nekog vremena su im lokomotive počele zastajkivati jer su pokupile puno dlačica iz tapisona, a oni su uz ostalo i dobri sakupljači
prašine iz zraka/
Ova je sa starijim motorom
dok druga imade noviju izvedbu motora te malo elektronike za pomoć kod mijenjanja smjera
Njoj pak nedostaju 2 gumice pa je strugala obodom kotača po pragovima
Kod nje su pukli i dijelovi plastike koji su podržavali kopču pa se netko igrao lemilicom....
Ona je očigledno bila puno vožena bez podmazivanja pa su neki zubčanici i njihove osovine oštećeni. Trebalo je dosta ulja ali i posebne masti
da proradi. Na jednu strani ide bezgrešno a na drugu povremeno dobiva napadaje pa je vraćena vlasniku uz napomenu da za vožnju koristi bolji smjer!
Poslušajte malo taj zvuk plemenitih Marklin motora!
Jedna je imala dosta zamazane kotače
a skupila je i dosta dlačica sa pruge (to se najčešće dešava onima koji voze na tepihu)
/sječam se dosta davno je bilo kad su se u nas pojavili tanki zeleni i sivi tapisoni pa su ih modelari koristili izrezane kao podlogu za prugu.
Nakon nekog vremena su im lokomotive počele zastajkivati jer su pokupile puno dlačica iz tapisona, a oni su uz ostalo i dobri sakupljači
prašine iz zraka/
Ova je sa starijim motorom
dok druga imade noviju izvedbu motora te malo elektronike za pomoć kod mijenjanja smjera
Njoj pak nedostaju 2 gumice pa je strugala obodom kotača po pragovima
Kod nje su pukli i dijelovi plastike koji su podržavali kopču pa se netko igrao lemilicom....
Ona je očigledno bila puno vožena bez podmazivanja pa su neki zubčanici i njihove osovine oštećeni. Trebalo je dosta ulja ali i posebne masti
da proradi. Na jednu strani ide bezgrešno a na drugu povremeno dobiva napadaje pa je vraćena vlasniku uz napomenu da za vožnju koristi bolji smjer!
Poslušajte malo taj zvuk plemenitih Marklin motora!
borna- Moderator
Za potrebno upravljanje okretaljkama napravio sam 2 kutijice sa kip-prekidačem i impulsnim tasterom
Kipom se određuje smjer vrtnje a impulsom pokreće most koji ide do prvog izlaznog kolosjeka. Impulsni taster se može držati i duže vrijeme
pa se most kreće cijelo vrijeme.
Danas je došao i jedan vatrogasac (na krovu imade žutu rotirku)
Novije je izrade sa dekoderom koji se može programirati dok je slijedeća lokomotiva sa starijom generacijom kod koje se ručno određivala adresa
Na obje lokomotive je trebalo zamijeniti potrgane kopče (netko je očito jako grubo manevrirao sa njima)
Došla je i jedna Roco manevarka (djelomično u rinfuzi)
Ti dijelovi se zakopčaju najprije jedan na drugi a onda na kučište lokomotive. No kako je ta krhka plastika malo napukla ne drži se više pa
ju je trebalo najpije zalijepiti
Tu se ne može baš puno toga vidjeti jer je gotovo sve oklopljeno?
I ovdje se netko igrao pa lokomotiva vozi samo u jednome smjeru!
Umjesto te pločice se natakne dekoder a kada njega nema pločica služi za premoštenje nekih strujnih krugova. Morat ću nabaviti shemu te
pločice kako bi lokomotiva proradila kako treba?
Kipom se određuje smjer vrtnje a impulsom pokreće most koji ide do prvog izlaznog kolosjeka. Impulsni taster se može držati i duže vrijeme
pa se most kreće cijelo vrijeme.
Danas je došao i jedan vatrogasac (na krovu imade žutu rotirku)
Novije je izrade sa dekoderom koji se može programirati dok je slijedeća lokomotiva sa starijom generacijom kod koje se ručno određivala adresa
Na obje lokomotive je trebalo zamijeniti potrgane kopče (netko je očito jako grubo manevrirao sa njima)
Došla je i jedna Roco manevarka (djelomično u rinfuzi)
Ti dijelovi se zakopčaju najprije jedan na drugi a onda na kučište lokomotive. No kako je ta krhka plastika malo napukla ne drži se više pa
ju je trebalo najpije zalijepiti
Tu se ne može baš puno toga vidjeti jer je gotovo sve oklopljeno?
I ovdje se netko igrao pa lokomotiva vozi samo u jednome smjeru!
Umjesto te pločice se natakne dekoder a kada njega nema pločica služi za premoštenje nekih strujnih krugova. Morat ću nabaviti shemu te
pločice kako bi lokomotiva proradila kako treba?
borna- Moderator
Na burzi sam dobio jedan zadatak, prijatelj mi je ostavio svoj vagon da mu napravim odgovarajući teret
Probat ću prema slikama pravih napraviti nešto?
Vagončina je jako dobro i vjerno napravljena
Jedino su ovdje zamrljani natpisi dole, možda od masnih prstiju?
Probat ću prema slikama pravih napraviti nešto?
Vagončina je jako dobro i vjerno napravljena
Jedino su ovdje zamrljani natpisi dole, možda od masnih prstiju?
borna- Moderator
Zadnji posao prije odlaska na more je bila kontrola i malo podmazivanja ove Marklinove ljepotice
Stvarno lijepa i impresivna lokomotiva, i u stvarnosti kao i model! (ako nekoga zanima prava, o njoj je na Linku)
Lokomotiva ima i svoju pamet a znade i pjevati!
Po dobrom starom običaju Marklina lokomotiva može voziti i po najmanjem radijusu od 360 mm
Cijena nove je danas iznad 400 Eurića a rabljene se ne mogu dobiti ispod 200 (ova je jako malo vozila i sve je u odličnom stanju)
Stvarno lijepa i impresivna lokomotiva, i u stvarnosti kao i model! (ako nekoga zanima prava, o njoj je na Linku)
Lokomotiva ima i svoju pamet a znade i pjevati!
Po dobrom starom običaju Marklina lokomotiva može voziti i po najmanjem radijusu od 360 mm
Cijena nove je danas iznad 400 Eurića a rabljene se ne mogu dobiti ispod 200 (ova je jako malo vozila i sve je u odličnom stanju)
borna- Moderator
Marklinova Br 01 je dobila odgovarajući tender tako da je spremna na put do novog vlasnika
Dobio sam 2 karoserije modela V 200 za lakiranje, pjeskarena će ići na niklanje a crvena će poplaviti (kao Titove)
Došla je hrpica pultova izobličenih odnosno nefunkcionalnih radi stiskanja plastike pa će i sa njima biti posla
Dobio sam jedan barem 40 godina star Pikov vagon
Zalijepio sam mu iznutra prozore (koji su nedostajali) a nekom prilikom ću obojati unutrašnjost (podove, pregrade i sjedišta) te ga napuniti
putnicima
Tu su još i 2 Liliputova vagona kojima treba obojiti krov
Dobio sam 2 karoserije modela V 200 za lakiranje, pjeskarena će ići na niklanje a crvena će poplaviti (kao Titove)
Došla je hrpica pultova izobličenih odnosno nefunkcionalnih radi stiskanja plastike pa će i sa njima biti posla
Dobio sam jedan barem 40 godina star Pikov vagon
Zalijepio sam mu iznutra prozore (koji su nedostajali) a nekom prilikom ću obojati unutrašnjost (podove, pregrade i sjedišta) te ga napuniti
putnicima
Tu su još i 2 Liliputova vagona kojima treba obojiti krov
borna- Moderator
Pročulo se da uređujem pultove pa ih je došlo još!
Nakon rastavljanja sam sve dobro oprao te posušio
Sve izobličene j trebalo spašavati prije opisanom metodom razreza lima pa ravnanjem i lemljenjem
Karoseriju elektre koja je bila nagrizena zubom vremena sam pokitao nitro-kitom iz tube na mjestima većeg oštećenja. Za dan-dva ću to
pažljivo pobrusiti
Nitro kit u tubi je pogodan za male popravke, ne može se rasušiti poput onih u limenkama tako da može trajati godinama!
Za jednog prijatelja koji sakuplja staru Ameriku sam kupio 2 vagona
To su vagoni marke Pocher iz Italije, firma koja je od 1951 proizvodila rijetke vlakiće (dok ju nije progutao Rivarrosi kojeg je kasnije progutala
Lima dok je na kraju lanca najveća riba postao Hornby)
Nakon rastavljanja sam sve dobro oprao te posušio
Sve izobličene j trebalo spašavati prije opisanom metodom razreza lima pa ravnanjem i lemljenjem
Karoseriju elektre koja je bila nagrizena zubom vremena sam pokitao nitro-kitom iz tube na mjestima većeg oštećenja. Za dan-dva ću to
pažljivo pobrusiti
Nitro kit u tubi je pogodan za male popravke, ne može se rasušiti poput onih u limenkama tako da može trajati godinama!
Za jednog prijatelja koji sakuplja staru Ameriku sam kupio 2 vagona
To su vagoni marke Pocher iz Italije, firma koja je od 1951 proizvodila rijetke vlakiće (dok ju nije progutao Rivarrosi kojeg je kasnije progutala
Lima dok je na kraju lanca najveća riba postao Hornby)
borna- Moderator
Ostalo je još nešto slika zadnjih radova u Zagrebu....
Nakon kitanja nitro-kitom i brušenja vodobrusnim papirima 320 i 480 lakirao sam najprije krov
Lokomotiva neće biti za prodaju ili izložbe pa me manji nedostatci ne brinu, na kraju ću je i lagano patinirati.
Na krovu će kasnije biti još igranja crvenom bojom preko kablova i izolatora...
Kasnije dolazi zelena boja, srebrne rešetke i ostali detalji.
Malo sam se ihrao i rezuckanjem tankih mesinganih limića (100 komada)
Trebat će za jednu veeliku maketu sa K-tračnicama od Marklina (ne Konzuma) za spajanja puno izoliranih blokova, da se ne kupuju novi originalni i
skupi priključci ili lemi direktno na prugu.
Na maketi naravno neće biti toliko gusto poredani, blokovi su dužine od 50 do 400 cm
Za potrebe digitalne vožnje preko posebnih programa uz pomoć računala pruga treba biti podijeljena na puno blokova kako bi program mogao
pratiti svaku kompoziciju, zaustavljati lokomotive na cm točno na kolodvorima itd.
Maketa se rađa već godinama negdje u Istri, kad dobijem privolu vlasnika objavit ću ponešto o njoj.
Jedan lijepi video nam govori o upravljanju vlakovima sa računalom i posebnim programima (koji koštaju i preko 500 eurića)
Nakon kitanja nitro-kitom i brušenja vodobrusnim papirima 320 i 480 lakirao sam najprije krov
Lokomotiva neće biti za prodaju ili izložbe pa me manji nedostatci ne brinu, na kraju ću je i lagano patinirati.
Na krovu će kasnije biti još igranja crvenom bojom preko kablova i izolatora...
Kasnije dolazi zelena boja, srebrne rešetke i ostali detalji.
Malo sam se ihrao i rezuckanjem tankih mesinganih limića (100 komada)
Trebat će za jednu veeliku maketu sa K-tračnicama od Marklina (ne Konzuma) za spajanja puno izoliranih blokova, da se ne kupuju novi originalni i
skupi priključci ili lemi direktno na prugu.
Na maketi naravno neće biti toliko gusto poredani, blokovi su dužine od 50 do 400 cm
Za potrebe digitalne vožnje preko posebnih programa uz pomoć računala pruga treba biti podijeljena na puno blokova kako bi program mogao
pratiti svaku kompoziciju, zaustavljati lokomotive na cm točno na kolodvorima itd.
Maketa se rađa već godinama negdje u Istri, kad dobijem privolu vlasnika objavit ću ponešto o njoj.
Jedan lijepi video nam govori o upravljanju vlakovima sa računalom i posebnim programima (koji koštaju i preko 500 eurića)
borna- Moderator
Malo slika alata koje koristim...
Pred 20-ak godina kupio sam sa sumnjom prve Kineze u kompletu jer su bili jeftini- samo 200 kn komplet!
Budući da ih koristim relativno rijetko i pažljivo traju još i danas, za neke zahtjevnije zahvate koristim druge električne alate jer su ovi sa po 500 wata
relativno slabašni?
Pred jedno 5 godina za nekih 70-ak kn sam kupio garnituru za popravak mobitela (tako se zvala).
Ima dosta raznuh malih bitova, privukli su me ovi sa malim 6-kutnim nastavcima za male vijke kakvih ima kod modela željeznice!
Pred 20-ak godina kupio sam sa sumnjom prve Kineze u kompletu jer su bili jeftini- samo 200 kn komplet!
Budući da ih koristim relativno rijetko i pažljivo traju još i danas, za neke zahtjevnije zahvate koristim druge električne alate jer su ovi sa po 500 wata
relativno slabašni?
Pred jedno 5 godina za nekih 70-ak kn sam kupio garnituru za popravak mobitela (tako se zvala).
Ima dosta raznuh malih bitova, privukli su me ovi sa malim 6-kutnim nastavcima za male vijke kakvih ima kod modela željeznice!
borna- Moderator
Stari, dobri "Spartak". Bilo je tamo zanimljivih stvari za razumnu lovuborna je napisao/la:Malo slika alata koje koristim...
Je, i ja toga imam. To si kod "Peveca"?borna je napisao/la:Pred jedno 5 godina za nekih 70-ak kn sam kupio garnituru za popravak mobitela (tako se zvala).
Taj alatić sam kupio preko oglasa na aukcije.hr, tamo se povremeno znaju naći zanimljive stvari...
borna- Moderator
U Zagrebu su me nestrpljivo čekale neke lokomotive za tehnički pregled
Dvije austrijanke i jedna šveđanka
Interesantna je nizozemka, dosta je rijetka
Došle su i 2 karoserije pa će mi uštediti neka bojanja
Jedan potrgan (plastičan) a drugi (metalni) savinut most, jedna lokomotiva bez tendera a druga bez dimnjaka....
Šinobusi su dosta ofucani pa ih možda obojim u srebrno kao HŽ?
Dvije austrijanke i jedna šveđanka
Interesantna je nizozemka, dosta je rijetka
Došle su i 2 karoserije pa će mi uštediti neka bojanja
Jedan potrgan (plastičan) a drugi (metalni) savinut most, jedna lokomotiva bez tendera a druga bez dimnjaka....
Šinobusi su dosta ofucani pa ih možda obojim u srebrno kao HŽ?
borna- Moderator
Česti slučaj god nasilnog guranja lokomotive po podu....
Trebalo je dosta sile (ili imati jake zube) da bi se otrgnuo dimnjak
Na jednoj igrački sam našao odgovarajući dio kojeg treba malo obraditi te montirati
I ovo je česta pojava...najprije obradim oštećenje te onda izrežem sa istih (više uništenih) dio koji nakon pripasivanja zalijepim
Ova lokomotiva će biti sastavljena od dijelova sa svih strana
Uspio sam nabaviti odgovarajući teret za ovaj specijalni vagon
Trebalo je sada izmisliti nosač transformatora koji će ujedno spojiti obje polovice (a mora biti gibljivo i rastavljivo)!
Još kad se oboji u crno...
Trebalo je dosta sile (ili imati jake zube) da bi se otrgnuo dimnjak
Na jednoj igrački sam našao odgovarajući dio kojeg treba malo obraditi te montirati
I ovo je česta pojava...najprije obradim oštećenje te onda izrežem sa istih (više uništenih) dio koji nakon pripasivanja zalijepim
Ova lokomotiva će biti sastavljena od dijelova sa svih strana
Uspio sam nabaviti odgovarajući teret za ovaj specijalni vagon
Trebalo je sada izmisliti nosač transformatora koji će ujedno spojiti obje polovice (a mora biti gibljivo i rastavljivo)!
Još kad se oboji u crno...
borna- Moderator
Došla su 2 stara Jouef putnička vagona, dosta su jednostavno napravljeni (u rangu nekadašnje Mehanotehnike ili Lime)
Trebalo im je izmisliti kopče i odbojnike
Ovo je već stara klasika od Mehanotehnike, mislim da imam dijelove koji nedostaju (V 160 je iz prve generacije)
(Pra)stari Fleischmann je imao šine od lima na plastičnoj podlozi, jedna skretnica ne prebacuje
A ovo je isto tako stara Lima sa istim problemom
Umjesto loše karoserije E 41 pogonsko podvozje ću preseliti u daleko ljepšu 141 no problem je što ne pašu svjetlovodi!
Primio sam se strpljivog turpijanja završetaka, gornji sam morao suziti sa 2,5 na 2 mm a onje sa 3 na 2,5
Morao sam još i odlomiti gornji dio od donjega radi većeg razmaka, no svjetlo se i tako dobro prenosi (znam iz iskustva)
Izrado sam i nove rukohvate jer su stari bili jako zahrđali
I evo ljepotice u sumraku
Trebalo im je izmisliti kopče i odbojnike
Ovo je već stara klasika od Mehanotehnike, mislim da imam dijelove koji nedostaju (V 160 je iz prve generacije)
(Pra)stari Fleischmann je imao šine od lima na plastičnoj podlozi, jedna skretnica ne prebacuje
A ovo je isto tako stara Lima sa istim problemom
Umjesto loše karoserije E 41 pogonsko podvozje ću preseliti u daleko ljepšu 141 no problem je što ne pašu svjetlovodi!
Primio sam se strpljivog turpijanja završetaka, gornji sam morao suziti sa 2,5 na 2 mm a onje sa 3 na 2,5
Morao sam još i odlomiti gornji dio od donjega radi većeg razmaka, no svjetlo se i tako dobro prenosi (znam iz iskustva)
Izrado sam i nove rukohvate jer su stari bili jako zahrđali
I evo ljepotice u sumraku
borna- Moderator
Modeli za Marklin Željka Sestrića
Željko je bio svestran, počeo je nekada davno sa N-om i H0 pa se prebacio na mjerilo TT, kasnije i 0.
To sve je bilo istosmjerno iliti DC no i on se zarazio Marklinom (H0) pa je radio neke modele i za AC. Nešto sam dobio u paketu pred nekliko
dana a na jesen ću potegnuti do Haugsdorfa (iza Beča blizu granice sa Češkom) jer me tamo u njegovoj kući čeka još puuno toga!
Svakako je vrijedan kalup za lijevanje resina (plastike) kojim se dobiju karoserije naših Asea....
Karoseriju treba dovršiti sa ogradama, svjetlima, pantografima i nešto krovne opreme
Podvozje je Marklinovo sa zvučnim dekoderom
Još jednu lokomotivicu treba dovršiti
Bitno mi je da se i ona znade skijati (treba ju i očistiti)
/nastavit će se/
To sve je bilo istosmjerno iliti DC no i on se zarazio Marklinom (H0) pa je radio neke modele i za AC. Nešto sam dobio u paketu pred nekliko
dana a na jesen ću potegnuti do Haugsdorfa (iza Beča blizu granice sa Češkom) jer me tamo u njegovoj kući čeka još puuno toga!
Svakako je vrijedan kalup za lijevanje resina (plastike) kojim se dobiju karoserije naših Asea....
Karoseriju treba dovršiti sa ogradama, svjetlima, pantografima i nešto krovne opreme
Podvozje je Marklinovo sa zvučnim dekoderom
Još jednu lokomotivicu treba dovršiti
Bitno mi je da se i ona znade skijati (treba ju i očistiti)
/nastavit će se/
borna- Moderator
Dobio sam i jednu kutiju punu boja, neke su trošene no to me ne smeta.....ja imam nešto svojih Humbrol boja koje sam kupio još početkom
70-ih godina i još su dobre!
Tu je i nešto malo ali vrijedno za sastavljanje
U nekoliko kutija je more dijelova (trebali su mi sati da to sve sortiram i složim)
70-ih godina i još su dobre!
Tu je i nešto malo ali vrijedno za sastavljanje
U nekoliko kutija je more dijelova (trebali su mi sati da to sve sortiram i složim)
borna- Moderator
Dobio sam jedan lijepi Liliputov vagonček starije epohe
Više primjeraka neke elektronike (samo moram otkriti čemu služi?)
Željko je napravio i nekoliko kućica vjernih originalu i u pravom mjerilu (tvorničke kućice su obično nešto manje, 1:100 ili još manje)
Od kartona su, rađene tzv laser-cut metodom
Više primjeraka neke elektronike (samo moram otkriti čemu služi?)
Željko je napravio i nekoliko kućica vjernih originalu i u pravom mjerilu (tvorničke kućice su obično nešto manje, 1:100 ili još manje)
Od kartona su, rađene tzv laser-cut metodom
borna- Moderator
Stranica 8 / 40. • 1 ... 5 ... 7, 8, 9 ... 24 ... 40
Vlakovi :: Ostalo :: Modelarstvo
Stranica 8 / 40.