Radovi u mojoj radionici
+7
hyperion
Pfaff
borna
crhav
Jean
Damir
zes
11 posters
Vlakovi :: Ostalo :: Modelarstvo
Stranica 11 / 40.
Stranica 11 / 40. • 1 ... 7 ... 10, 11, 12 ... 25 ... 40
Re: Radovi u mojoj radionici
Jedna TRIX Express lokomotiva je došla na mali servis, potiče negdje iz početka 60-ih
Vozila je na pruzi s 3 šine, jedan pol je uzimala sa srednje a drugi sa lijeve ili desne tračnice pa su se tako mogle voziti istovremeno
2 lokomotive sa 2 transformatora (u slučaju kontaktne mreže i treća)
Kotači su debeli sa visokim i širokim vijencima. Zbog toga Trix nije mogao voziti po nekoj drugoj pruzi a i vozila drugih proizvođača
nisu mogla ići na Trixovoj pruzi pa je to razlog zbog kojega je Trix na kraju odustao od toga sistema i prešao na standardni koji
su nazvali Trix International
Fleischmann
Ovo je krasna mala lokomotivica koju je Fl. radio skoro pola stoljeća
Donji dio je metalan pa uz 2 mala utega gore lok ima dobru težinu.
Nažalost nisam je uspio osposobiti jer je netko izgubio 3 međuzubčanika i mali na osovini rotora. Motor ima inače dosta
veliki omjer prijenosa što je dobro za mirnu vožnju.
Piko
Jadni stari Piko također ostaje samo za dijelove, poluge su jako izmučene a i zadnja osovina je iskrivljena pa jako pleše
Ova lokomotiva je iz kraja 60-ih, bila je i kod nas za kupiti
borna- Moderator
- Broj postova : 9433
Registration date : 16.11.2010
Došlo je opet nešto stare kramice od Mehanotehnike
Vagone ću moći kompletirati pa će vjerojatno otputovati do jednog ameroljupca u Kc
Ovo će služiti kao rezervni dijelovi za neke buduće krame
Došao je i jedan Lima set na provjeru te dopunu (nedostajala je jedna zavojna tračnica te postolje vagona za prijevoz auta)
Naizgled lijepo no očerupano je do kraja, nema niti jednog odbojnika, lok je bez svjetla a plastični pantograf joj se odavno raspao
(barem dobro vozi nakon što sam joj zalemio jednu žicu)
borna- Moderator
Već neko vrijeme imam kompletno podvozje od Marklinove V200 pa sam se odlučio skratiti ga kako bi stalo u V160 od Mehanotehnike
Po širini odgovara
Zalemio sam ta 2 dijela i obojio
Montirana su postolja i sve ostalo
Originalna karoserija V200 je niža za 2-3 mm no ovu nisam smio više spuštati radi visine odbojnika
Na kraj sam odbojnike napravio od čavala (i kasnije obojio) jer će njihov unutarnji dio poslužiti kao graničnik za karoseriju
borna- Moderator
Muke sa Gutzoldom
To je stara parna lokomotiva DDR proizvođača negdje iz kraja 60-ih godina, dosta je komplicirana za rastavljanje i sklapanje.
Netko joj je uspio poremetiti položaj osovina tako da 2 prednje nisu odgovarale stražnima
Morao sam ju odozdo rastaviti i pažljivo joj namještati osovine (uz put i neke poluge su bile savijene pa sam ih poravnao)
Lokomotivi je nedostajao i jedan lampaš pa sam ga išao raditi od komadića prozirne plastike
Bio je potrgan i jedan dio gazišta na istoj strani pa sam za probu najprije napravio dio od kartona
te prema njemu sam napravio dio od plastike (stirena)
Nije baš putpuno pravo no sada lokomotiva ipak izgleda kompletna
borna- Moderator
Jedan stari Kleinbahnov vagon je izgledao jako blijedo pa sam ga zaprljao
Jedna francuskinja je došla na mali popravak jer je negdje izgubila jedan odbojnik?
Hmm, netko joj je išao mijenjati žice?
Budući da nemam originalni pripasao sam najsličniji i nakon lijepljenja ga obojao
Vremenom se skupilo nešto starih vagona u lošem stanju, bili su zahrđali, bez krovova, neki i bez kopči ili kotača...
Kako mi ih je bilo žao baciti odlučio sam napraviti tzv. radni vlak
Od tanjih kartona sam napravio krovove
borna- Moderator
Svi vagoni su dobili prozore, radni imaju i sive zavjese
Krovove sam malo zamazao a dobili su i neke natpise
Još se nešto priprema za taj vlak....koji sutra putuje na more!
borna- Moderator
Zadnja slika radova u radioni, dizalici trebam napraviti ljepšu (i manju) kuku, sa ovakovom sam ju dobio te nosač ruke krana.
/sada me čekaju radovi na kući a kasnije nastavljam sa radovima na maketi/
/sada me čekaju radovi na kući a kasnije nastavljam sa radovima na maketi/
borna- Moderator
Po povratku u Zagreb čekalo me već nekoliko lokomotiva za uređenje
3 Klainbahnice su izvana dosta iznucane no sudeći po čistim kotačima nisu se baš navozile?
Električna ima novije motore kao i prave puževe a ne žicu oko osovine. 2 odbojnika su joj napravljena od šarafa (loše), nedostaju
joj svjetla a jedna kopča joj stoji naopako!
Dieselka ima stari motor sa starom izvedbom puža, nedostaje joj 1 žauljica
Dosta je veliki pomak toga puža pa je prenos previše brzi za laganu vožnju
Druga dieselka ima novije el.motore, vidi se da sve imaju povelike utege pa su im vučne sile dosta dobre iako nemaju gumice
Obje dieselke su bez odbojnika a elektri je netko zalijepio smiješno isturena svjetla
3 Klainbahnice su izvana dosta iznucane no sudeći po čistim kotačima nisu se baš navozile?
Električna ima novije motore kao i prave puževe a ne žicu oko osovine. 2 odbojnika su joj napravljena od šarafa (loše), nedostaju
joj svjetla a jedna kopča joj stoji naopako!
Dieselka ima stari motor sa starom izvedbom puža, nedostaje joj 1 žauljica
Dosta je veliki pomak toga puža pa je prenos previše brzi za laganu vožnju
Druga dieselka ima novije el.motore, vidi se da sve imaju povelike utege pa su im vučne sile dosta dobre iako nemaju gumice
Obje dieselke su bez odbojnika a elektri je netko zalijepio smiješno isturena svjetla
borna- Moderator
Austrijanke su dobile odbojnike, elektri sam skratio prevše izbočena svjetla i stavio opruge na pantografe...
Sljedeća je Marklinova V60 koja je jedva vozila a osim toga izgleda da je pala na nos pa je ograda savinuta
Srećom ti su dijelovi od lima pa ih nije teško izravnati (plastika bi zasigurno pukla)
Ovo je nažalost već puno puta viđeno, ljudi vole podmazivati lokomotive i podmazivati i ....
Tu jedino dobro ispiranje u alkoholu pomaže
I odozdola ima ulja na pretek
Nakon sastavljanja i uspješne probne vožnje sam ju umjereno podmazao, posebno osovine koje se inače okreću u malim
mesinganim ležajevima!
Sljedeća je Marklinova V60 koja je jedva vozila a osim toga izgleda da je pala na nos pa je ograda savinuta
Srećom ti su dijelovi od lima pa ih nije teško izravnati (plastika bi zasigurno pukla)
Ovo je nažalost već puno puta viđeno, ljudi vole podmazivati lokomotive i podmazivati i ....
Tu jedino dobro ispiranje u alkoholu pomaže
I odozdola ima ulja na pretek
Nakon sastavljanja i uspješne probne vožnje sam ju umjereno podmazao, posebno osovine koje se inače okreću u malim
mesinganim ležajevima!
borna- Moderator
Došla mi je i jedna poznata lokomotiva koju sam pred nekih 5 godina spasio od propasti
Sada je sasvim u redu, jedino joj je trebalo staviti nove gumice te malo podmazati
Jedna najmanje 40 godina stara parnjača je doživjela ozbiljan pad na nos
Naprijed je sve dosta zgužvano a nedostaje joj prednja kopča, gumice i žaruljica te svjetlovod
Dogodio se i pomak zadnje osovine pa je štucala u vožnji
Uspio sam to riješiti odmicanjem zadnje osovine od međuzubčanika
Dobila je i nove gumice, svjetlovod sam napravio od prozirne plastike debljine 3 mm. Naprijed sam izravnao stepeništa i ručke
Generator dima sam mao pročačkao taankom čeličnom žicom, dolio malo destilata i prodimila je!
borna- Moderator
Što bi to bilo, ona magična tekućina il' voda?borna je napisao/la:... dolio malo destilata ...
Btw, može li se koristiti voda umjesto one tekućine za dim?
Gost- Gost
Nije voda već je naftni destilat koji se skupo prodaje u malim bočicama!
(a i same dimilice dođu 20-ak eura kom.)
Na stranim forumima na više mjesta je potvrđeno da petrolej za rasvjetu može služiti kao dobra i jeftina zamjena.
Seuthe i ostali tvornički destilati su vjerojatno na istoj bazi uz dodatak mirisnih ulja da nam bude ljepše.
SR 24 je jedan najpogodniji oblik jer se može koristiti i za čišćenje te podmazivanje (uz dimljenje)
2,5 dcl dođe oko 7 E a najpovoljnije je kupiti 1 litru za 15 E link
(a i same dimilice dođu 20-ak eura kom.)
Na stranim forumima na više mjesta je potvrđeno da petrolej za rasvjetu može služiti kao dobra i jeftina zamjena.
Seuthe i ostali tvornički destilati su vjerojatno na istoj bazi uz dodatak mirisnih ulja da nam bude ljepše.
SR 24 je jedan najpogodniji oblik jer se može koristiti i za čišćenje te podmazivanje (uz dimljenje)
2,5 dcl dođe oko 7 E a najpovoljnije je kupiti 1 litru za 15 E link
borna- Moderator
Postoji više vrsta generatora dima ovisno prema mjerilu i namjeni (a i naponu za kojeg su predviđeni)
http://seuthe-dampf.de/
Voda bi zahtjevala temperature grijanja iznad 100c što bi moglo biti opasno kako za modele tako i za nas.
Destilati koji se koriste isparavaju već kod nekih 60-70c pa kod modela od plastike treba upotrijebiti i keramički prsten
oko dimilice da nebi bilo rastopljenog kotla.
Već neko vrijeme radi se i tzv dynamic dampf sa dodatnim ventilatorom koji tjera dim u ritmu vožnje
(što naravno dodatno poskupljuje cijelu stvar) a ugrađuje se i u dieselke
Ovo je svakako NAJ
http://seuthe-dampf.de/
Voda bi zahtjevala temperature grijanja iznad 100c što bi moglo biti opasno kako za modele tako i za nas.
Destilati koji se koriste isparavaju već kod nekih 60-70c pa kod modela od plastike treba upotrijebiti i keramički prsten
oko dimilice da nebi bilo rastopljenog kotla.
Već neko vrijeme radi se i tzv dynamic dampf sa dodatnim ventilatorom koji tjera dim u ritmu vožnje
(što naravno dodatno poskupljuje cijelu stvar) a ugrađuje se i u dieselke
Ovo je svakako NAJ
borna- Moderator
Interesantno borna...........
To je stvarno "naj", samo kako to napraviti to u modelu i kako nabaviti materijal za izgradnju. Vec sam o tome razmisljao ali treba vremena i novaca, vidijet cemo.
To je stvarno "naj", samo kako to napraviti to u modelu i kako nabaviti materijal za izgradnju. Vec sam o tome razmisljao ali treba vremena i novaca, vidijet cemo.
Ode to visoko i skupo, sve je skuplje a nama nedostižnije!
Vlakovi su izgledom sve vjernije napravljeni no samim time i jako krhki, osjetljivi i više nisu igračka za djecu.
Srećom većina proizvođača ima neke jednostavnije početne serije koje su pogodne za djecu te su cijenama još
donekle prihvatljive?
Nekada jeftini proizvođači jednostavnijih modela poput Lime, Pika, Jouefa i Kleinbahna su podigli kvalitetu a time i
cijene. U stvari Kleinbahn je kao mali i nezavisan proizvođač čudom opstao u svijetu velikih riba koje su gutale druge
manje radi konkurencije pa ga pohvaljujem!
Još pred 50-ak godina sam ga otkrio i često kupovao vagone kod njih jer su bili daleko najpovoljniji, a i danas nisu
precjejeni- pogledajte malo Katalog
Vlakovi su izgledom sve vjernije napravljeni no samim time i jako krhki, osjetljivi i više nisu igračka za djecu.
Srećom većina proizvođača ima neke jednostavnije početne serije koje su pogodne za djecu te su cijenama još
donekle prihvatljive?
Nekada jeftini proizvođači jednostavnijih modela poput Lime, Pika, Jouefa i Kleinbahna su podigli kvalitetu a time i
cijene. U stvari Kleinbahn je kao mali i nezavisan proizvođač čudom opstao u svijetu velikih riba koje su gutale druge
manje radi konkurencije pa ga pohvaljujem!
Još pred 50-ak godina sam ga otkrio i često kupovao vagone kod njih jer su bili daleko najpovoljniji, a i danas nisu
precjejeni- pogledajte malo Katalog
borna- Moderator
Ono kad pises "dijeca" mislis na nas staru telad, kako bi rekle nase zene..................
Rekao bih koliko para toliko muzike, no zato je kod Klenibahna sve gotovo u pola cijene od drugih?
A djecu ili nezahtjevne početnike to neće smetati, važno im je samo da se igraju...
Evo jedne stare Lime koja mi je došla na kontrolu, uz malo bojanja detalja poput maske hladnjaka i još ponečega te izradu ograda i rukohvata od žica mogla bi sasvim dobro izgledati?
Netko je uspio izgubiti utege pa gotovo da i nije mogla voziti koliko je proklizavala, uz ovo opterećenje ide sasvim pristojno.
Ovo su 2 Kleinbahnića koje sam jeftino kupio pred nekoliko godina, novi dođe svega 14 eurića (za razliku od drugih)
Komplet dizalice je svega 31 eurić
A djecu ili nezahtjevne početnike to neće smetati, važno im je samo da se igraju...
Evo jedne stare Lime koja mi je došla na kontrolu, uz malo bojanja detalja poput maske hladnjaka i još ponečega te izradu ograda i rukohvata od žica mogla bi sasvim dobro izgledati?
Netko je uspio izgubiti utege pa gotovo da i nije mogla voziti koliko je proklizavala, uz ovo opterećenje ide sasvim pristojno.
Ovo su 2 Kleinbahnića koje sam jeftino kupio pred nekoliko godina, novi dođe svega 14 eurića (za razliku od drugih)
Komplet dizalice je svega 31 eurić
borna- Moderator
Večina proizvođača je radila tu vrstu krana.
Pomalo završavam pločice sa releima za maketu u Jurandvoru, gornje su sa bistabilnim releima a donje sa tzv monostabilnim
Ova ploča će poslužiti za tzv diodnu matricu, od šalt tračnica (20) dolaze impulsi koji mijenjaju skretnice (9) i signale (17)
većina tih tračnica mijenja položaj raznih skretnica i signala na različite načine pa stoga moram koristiti DC struju i diode da odvojim
odlaze prema skretnicama i signalima (bit će jasnije kad nacrtam shemu jednog dana)
Kako na pultu namam baš previše mjesta a diode nisu velike odlučio sam se za usku ploču na kojoj imam 66 ulaza/izlaza
Prikupila se i kritična masa Pikovih vagona za uređenje, jedno 5-6 ću moći potpuno urediti, 2-3 ću preurediti u stambene objekte
uz prugu a preostali će poslužiti kao rezervni djelovi
Pomalo završavam pločice sa releima za maketu u Jurandvoru, gornje su sa bistabilnim releima a donje sa tzv monostabilnim
Ova ploča će poslužiti za tzv diodnu matricu, od šalt tračnica (20) dolaze impulsi koji mijenjaju skretnice (9) i signale (17)
većina tih tračnica mijenja položaj raznih skretnica i signala na različite načine pa stoga moram koristiti DC struju i diode da odvojim
odlaze prema skretnicama i signalima (bit će jasnije kad nacrtam shemu jednog dana)
Kako na pultu namam baš previše mjesta a diode nisu velike odlučio sam se za usku ploču na kojoj imam 66 ulaza/izlaza
Prikupila se i kritična masa Pikovih vagona za uređenje, jedno 5-6 ću moći potpuno urediti, 2-3 ću preurediti u stambene objekte
uz prugu a preostali će poslužiti kao rezervni djelovi
borna- Moderator
Pred 10-ak godina sam povoljno kupio vagone koje je radio Konrad Dressler u Njemačkoj, od 1956 do 71 godine
(ovi su iz prvih godina)
Namijenio sam ih za igranje unuka na maloj maketici, da bi izgledali ozbiljnije trebao bi im skratiti kopče (postoji rupica za kraćenje)
i napraviti prozore. Jedino je problem što je sve dobro zaljepljeno?
Još nešto starina, vagoni su iz prvih godina Pika
Vidi se da su oponašali Marklina ili Trixa
(ovi su iz prvih godina)
Namijenio sam ih za igranje unuka na maloj maketici, da bi izgledali ozbiljnije trebao bi im skratiti kopče (postoji rupica za kraćenje)
i napraviti prozore. Jedino je problem što je sve dobro zaljepljeno?
Još nešto starina, vagoni su iz prvih godina Pika
Vidi se da su oponašali Marklina ili Trixa
borna- Moderator
Počela je nova sezona radova
Ove 2 male je trebalo očistiti, podesiti i umjereno podmazati. Uz to dobile su i bijelu boju na lampaše te jedna i odbojnik
koji je nedostajao
Prijatelj je kupio ovu motornu garnituru pa kad je probao voziti samo lokomotivu ostao je zbunjen jer je vozila samo naprijed?
Nije znao da oba kraja moraju biti strujno spojena (i preko vagona ako su između)
Skije su na obadva kraja pa se za pogon motora aktivira skija koja je naprijed (u pravcu vožnje) dok stražnja služi samo za
crveno svjetlo i rasvjetu vagona
Zbog toga je i mjenjač smjera sa više kontakata
borna- Moderator
Došla je još jedna ista garnitura no kod ove je konektor bio potrgan
Sjetio sam se da bih zamjenski mogao napraviti od rednih stezaljki (za ugradnju na tzv štampane pločice)
Odrezano i isprobano
Od čavala iste debljine sam napravio nove pinove
a na izvode koji inače idu u pločicu zalemio žice
borna- Moderator
Stranica 11 / 40. • 1 ... 7 ... 10, 11, 12 ... 25 ... 40
Vlakovi :: Ostalo :: Modelarstvo
Stranica 11 / 40.