Radovi u mojoj radionici
+7
hyperion
Pfaff
borna
crhav
Jean
Damir
zes
11 posters
Vlakovi :: Ostalo :: Modelarstvo
Stranica 12 / 40.
Stranica 12 / 40. • 1 ... 7 ... 11, 12, 13 ... 26 ... 40
Re: Radovi u mojoj radionici
..........pa kakve si to cavle metnuo na ovaj zadnji steker.................??????
Ha ha znao sam da će biti reakcije!
Čavli su odrezani kliještima, kasnije sam ih izvadio (jer se drže vijcima u letvici) te fino pobrusio/zaoblio krajeve.
Čavli su odrezani kliještima, kasnije sam ih izvadio (jer se drže vijcima u letvici) te fino pobrusio/zaoblio krajeve.
borna- Moderator
- Broj postova : 9433
Registration date : 16.11.2010
2 sestre sa problemima, jedna se ukočila jer se ulje zapeklo od godina neupotrebe a druga nije imala podešeni mjenjač smjera
Ukočenu sam uspješno odledio uporabom kontakt spreja.
Savijanjem srednjeg pomičnog dijela mjenjača (za kojeg je zakvačena opruga) podesi se njegov rad- ako je opruga previše slaba
mjenjač se sam uključije kod brže vožnje. Ukoliko je prejaka impulsom od 24 v se ne uključuje promjena.
Netko je ovom siročetu lemilicom napravio rupu i dodao žaruljicu kako bi svjetlila naprijed
Debele žice su ometale rad mjenjača, a na njemu je bila neodgovarajuća opruga (prava je manja)
Žaruljicu sam odstranio a rupu zatvorio crnim kitom (kojeg sam kasnije još malo obradio)
Nabavio sam još jedan stari vagon od Scichta koji ima prirodno patinirani krov za svoju kompoziciju takovih vagona
Povoljno sam nabavio i jedan Roco vagon kojemu je trebalo napraviti odbojnike i zalijepiti poneke detalje
borna- Moderator
Jedna lokomotivica je došla bez mjenjača pa nije mogla voziti? Obzirom na loše stanje kistom obojane karoserije
vjerojatno će poslužiti kao donor organa...
Ova jako stara Trixica je stalno zapinjala u vožnji, pogled na drugu stranu je otkrio razlog (koji se lako popravio)
Bilo je još starudije iz kraja 50-ih godina
Obzirom da su jaako solidno i robusno napravljene još uvijek voze
Tu nema plastike
Trebalo ih je samo malo podmazati
vjerojatno će poslužiti kao donor organa...
Ova jako stara Trixica je stalno zapinjala u vožnji, pogled na drugu stranu je otkrio razlog (koji se lako popravio)
Bilo je još starudije iz kraja 50-ih godina
Obzirom da su jaako solidno i robusno napravljene još uvijek voze
Tu nema plastike
Trebalo ih je samo malo podmazati
borna- Moderator
Uspio sam nabaviti jednu rijetku zvjerku, nije se dugo prodavala a bila je dosta skupa
Preko plastike ima zalijepljeni furnir od posebnog drveta kojim je rađena i prava takva lokomotiva
Pogon je napravljen klasično u solidnom Marklinovom stilu
Uz nju je došla i sestra joj na malo njege
Sada bi trebao napraviti potragu za odgovarajućim drvenim vagonima koje je također radio Marklin?
borna- Moderator
Jedna mala Merklinka je dota zapinjala u vožnji jer je uspjela skupiti dosta dlačica. To se najviše dešava kad se lokomotiva
previše naulji i vozi po tepihu
Trebalo je urediti više Marklinovih vagona i staviti im rasvijetu, najprije sam se primio čišćenja kotača u alkoholu
(potopim ih nekoliko sati u zatvorenoj bočici)
Lakirao sam krovove (sprayem) jer su bili dosta izgrebani
Jedan vagon ima skiju a drugi su preko malih banana povezani sa njime, drugi pol imaju svi preko kotača
Ovom šinobusu i prikolicama je trebalo malo šminke (popravak crnom, crvenom i srebrnom bojom) izrada nekoliko prozorskih stakala
koji su nedostajali i mali servis.
borna- Moderator
Ovom elektromotornom vagonu od Lime sam ugradio rasvijetu, moram još postaviti neka sjenila kod upravljačnica
Ovim Marklinovim vagonima je netko napravio previše kratku fiksnu kopču pa ću napraviti malo dužu jer iskaču na S zavojima
Ovaj Marklinov motorni vlak je pretrpio dosta oštećenja, nema niti jednog odbojnika a neke blende postolja su popucale
Ovdje će biti dosta posla, od nekog komada bijele plastike moram napraviti dio koji nedostaje, ravno pobrusiti karoseriju i
zalijepiti ga
Motor je klasičan a elektronika služi kao mjenjač smjera
borna- Moderator
Od pokojnog ZES-a sam naslijedio ovaj neobičan vagon kojeg je on sam preradio od nekoga običnoga.
Nije ga uspio završiti pa sam ja nastavio, najprije potragom za odgovarajućim prozorima
Na netu nema baš njegovih slika odozgora po kojima bi mogao napraviti i krovnu opremu?
Trebat ću napraviti i kupolu a jednoga dana i pomoćni vagon
Došla mi je jedna Marklin-Hamo lokomotiva za DC koja nije imala poklopac sa četkicama?
Imam poklopaca u raznim izvedbama no za ovakav motor nemam
Problem sam riješio tako da sam umjesto statora sa magnetom stavio elektromagnetski stator za kojega imam poklopac
Kada je sve provozalo otkrio sam tužnu istinu, netko je išao skidati pogonske kotače sa osovine pa je kod vraćanja natrag
oštetio plastične umetke u kotačima. Kotači plešu na sve strane, vožnja je nemoguća!
Na kraju ću tu lokomotivu pretvoriti u AC jer imam takav motorni blok sa neizoliranim kotačima....
Nije ga uspio završiti pa sam ja nastavio, najprije potragom za odgovarajućim prozorima
Na netu nema baš njegovih slika odozgora po kojima bi mogao napraviti i krovnu opremu?
Trebat ću napraviti i kupolu a jednoga dana i pomoćni vagon
Došla mi je jedna Marklin-Hamo lokomotiva za DC koja nije imala poklopac sa četkicama?
Imam poklopaca u raznim izvedbama no za ovakav motor nemam
Problem sam riješio tako da sam umjesto statora sa magnetom stavio elektromagnetski stator za kojega imam poklopac
Kada je sve provozalo otkrio sam tužnu istinu, netko je išao skidati pogonske kotače sa osovine pa je kod vraćanja natrag
oštetio plastične umetke u kotačima. Kotači plešu na sve strane, vožnja je nemoguća!
Na kraju ću tu lokomotivu pretvoriti u AC jer imam takav motorni blok sa neizoliranim kotačima....
borna- Moderator
Otkrio sam još na nedostaje jedan dio vijenca kotača, srećom već 10-ak godina čuvam jedan takav novi dio
Proba spojenih vagona na S zavoju je pokazala da sam odredio pravu mjeru
Od jednog prihvata za kopče sam napravio nosač odbojnika, malo je veći no ostavio sam ga takvog radi veće čvrstoće spoja
borna- Moderator
Došla je jedna novija izvedba diesel lokomotive pa sam ju usporedio sa svojom starijom (čije bojanje mi se više sviđa)
Novija imade nešto pameti i noviju izvedbu motora ali i potrgani prihvat kopče pa sam izveo jednu improvizaciju
Na nedavnoj burzi sam za 10 kn kupio karoseriju Br 80 koju bih rado stavio na lokomotivu Br 89
U kabini ima mjesta za motorno naprijed će biti rezanja a trebao bih odrezati i premjestiti donji dio Marklinove sa lampašima?
Otraga treba samo malo bojanja (nema mjesta za prava svjetla)
borna- Moderator
Hvala!
Od brojnih malih lokomotiva nikako da dođem do prave Marklinove br 80
Ona je nekoliko puta skuplja od lošije izvedene 89 i gotovo da je nema na eBayu
Od brojnih malih lokomotiva nikako da dođem do prave Marklinove br 80
Ona je nekoliko puta skuplja od lošije izvedene 89 i gotovo da je nema na eBayu
borna- Moderator
Lijepoga svraba si se dobavio! (Ionako nije baš za hodati po vani, ne?)
- Broj postova : 11474
Registration date : 17.03.2008
Još u proljeće ove godine poslao sam g.Likaru /WEC) u Veliko trgovišće 4 odljevka Aseae koje je napravio g.Matešković (ADI)
iz kalupa ZES-a. Dogovorena je priprema i lakiranje u boje HŽ-a, 3 karoserije su za prijatelja a 1 za KŽMZ.
Uz odljevke poslao sam mu i jednu cijelu Marklinku kako bi mogao isprobati karoserije nakon obrade budući da se radi
o odljevcima za Marklinovo podvozje.
Ljeti je ovu karoseriju preuzeo g.Koržinek budući da sam ja bio na moru. Da sam tada ja bio u Zg ne bih je preuzeo jer je
pripremljena i obojana jako loše!
Ovo više izgleda kao rad nekog početnika a ne nekoga koji je do sada uredio i obojio stotine modela lokomotiva i vagona?
(na prvoj slici se vidi da ima prašine u boji, na drugima se vidi da donji dio karoserije uopće nije pobrušen)
U boji je bilo i kapljica vode koja nakon isparenja ostavlja ovakove rupice, okviri za prozore uopće nisu odrađeni i rupe za svjetla
dole nisu izbušene!
I srebrna boja na krovu se malo razlila no barem to nije strašno.
Kad se karoserija stavi na podvozje ističe se loš donji dio karoserije
Kalup pa onda i odljevci nisu idealno no to se prilikom obrade može popraviti, prema potrebi i dodati nešto materijala (kita)
300 kn za takav fuš je daleko previše!
borna- Moderator
Svih 10 otvora za stakla je trebalo obraditi, pobrusiti i do 1 mm (osim okruglih) To treba raditi polako uz stalna mjerenja da se ne bi
pretjeralo.
Crnim flomasterom sam bojio okvire (pobrisano je ono suvišno)
Ove malene svjetlovode ću razrezati i pripasati za ugradnju
Sada se vidi koliko je neravan donji dio karoserije i kako svjetlo probija kroz rupice u laku (to ću spriječiti crnim lakom iznutra)
Pomoću crnog plastelina spriječit ću prodor svjetla dole
Može i ovako
borna- Moderator
I krokodili se mogu ukočiti ako dugo ne voze
Ovaj je nabavljen bez poluga na jednoj strani jer se mali kotač na kojeg se vežu poluge bio zapečen
Nakon nekoliko natapanja kontakt spray-em ostatci ulja (lošeg) su se otopili
I druga strana je podvrgnuta čišćenju jer se otežano pokretala
Za probu sam skinuo poluge sa svojega krokodila i preselio ih na oporavljenoga, sada ih treba nabaviti.
Na eBaju ih ih ima po nemaloj cijeni od 50-ak eura sa dostavom (1 kom.) pa ću vjerojatno naručiti ih od mesinga kod poznatoga
iz Slovenije?
borna- Moderator
Navala Asea iz Austrije, prednja je novija izvedba
Često nalazim savinute skije pa se pitam što bi ljudima da to rade?
Jedna Talijanka se još drži kako-tako
ali ova njemica je prošla svašta
Izgubila je skiju ali i nosač motornog postolja
Na njoj se netko igrao žicama i spajao ih posvuda bez veze
Kod talijanke je sve po propisu
borna- Moderator
Ima još karoserija na čekanju, vidjet ću dali je koja slična nekoj JŽ seriji da ju onda motoriziram sa donjim dijelom
od neke Marklinke?
Izgleda da je sv.Nikola čuo moju želju pa mije poslao jednu hmm Br 80
(karoserija je od 80 a donji dio je od 89)
Priuštio sam si jednu (skromnu) kupovinu starog mlina od Fallera
Fallerov mlin B 225 počeo se proizvoditi još davne 1961 godine i odmah je postao hit!
Prodaje se i dan-danas u nešto poboljšanom izdanju i košta 70 E. (mene je došao 40 kn)
Sve je još u izvornom stanju, jedno neka lijepljena mjesta treba popraviti
Unutar brda je pumpica za vodu a dole je mali bazen
Filmić nije moj, kada uredim svoj mlin snimit ću ga i ja
od neke Marklinke?
Izgleda da je sv.Nikola čuo moju želju pa mije poslao jednu hmm Br 80
(karoserija je od 80 a donji dio je od 89)
Priuštio sam si jednu (skromnu) kupovinu starog mlina od Fallera
Fallerov mlin B 225 počeo se proizvoditi još davne 1961 godine i odmah je postao hit!
Prodaje se i dan-danas u nešto poboljšanom izdanju i košta 70 E. (mene je došao 40 kn)
Sve je još u izvornom stanju, jedno neka lijepljena mjesta treba popraviti
Unutar brda je pumpica za vodu a dole je mali bazen
Filmić nije moj, kada uredim svoj mlin snimit ću ga i ja
borna- Moderator
Već više godina ima kako sam nabavio jednu NS garnituru el.motornog vlaka od Lime, konačno je došao
na red da ga malo dotjeram
Za probu sam spojio gotove sklopove sa crvenim i bijelim ledicama te obojio prednje dijelove iznutra kako nebi sve svjetlilo
Na motornom dijelu sam imao izvore napajanja dok sam na drugom sam napravio pobirače struje na postoljima
jednostavno a efikasno sa bakrenom žicom malo omotanom oko osovina
Od ledica sam odustao jer su slabo svjetlile budući da su namijenjene za digitalnu vožnju sa naponom od 19 v pa sam
preko malih pertinaks pločica spojio diode
Unutarnju rasvijetu sam vrućim lijepilom zalijepio na prozirnu plastiku koja služi za prozore. 2 žaruljice su dovoljne jer
plastika dobro prenosi svjetlo
Zadao sam si i još pipavog posla bojanjem sjedišta jer unutrašnjost tako izgleda bolje
Malo probe
na red da ga malo dotjeram
Za probu sam spojio gotove sklopove sa crvenim i bijelim ledicama te obojio prednje dijelove iznutra kako nebi sve svjetlilo
Na motornom dijelu sam imao izvore napajanja dok sam na drugom sam napravio pobirače struje na postoljima
jednostavno a efikasno sa bakrenom žicom malo omotanom oko osovina
Od ledica sam odustao jer su slabo svjetlile budući da su namijenjene za digitalnu vožnju sa naponom od 19 v pa sam
preko malih pertinaks pločica spojio diode
Unutarnju rasvijetu sam vrućim lijepilom zalijepio na prozirnu plastiku koja služi za prozore. 2 žaruljice su dovoljne jer
plastika dobro prenosi svjetlo
Zadao sam si i još pipavog posla bojanjem sjedišta jer unutrašnjost tako izgleda bolje
Malo probe
borna- Moderator
Kod vagona sam si zadao puno posla farbanjem
Još jednom izbliže kako sam napravio pobirače struje
2 Piko lokomotive, jednu sam dobio sa već ugrađenim dekoderom a u drugu ću ga staviti
borna- Moderator
Koji puta se pitam kako i po čemu to ljudi voze lokomotive?
Kada ih još dobro naulje (previše) onda sakupljaju sve i svašta
Ovoj sam morao staviti i gumice na kotače pa je trebalo poskidati poluge. Ovo je jedinstven model koji ima motor naprijed i
zbog težine su i gumice na prvoj pogonskoj osovini!
Lokomotiva je imala gumice na kotačima ali nisu bile originalne. Bile su prevelike i preširoke tako da je u vožnji malo teturala.
Sada su na kotačima gumice otprilike veličine između prikazane dvije, one moraju biti umjereno napete!
Nabavio sam jednu originalnu karoseriju Br 80, jedino je dole i dalje Br 89 no ima nešto pameti u sebi. Iznad je starija izvedba sa
tzv Delta dekoderom
borna- Moderator
Ovu lokomotivu imam već dugo no tek sada je došla na red, trebalo joj je promijeniti stator jer je žica od jednog namotaja
pukla (po Murphyju je to uvijek ona unutrašnja) tako da je vozila samo u jednom smjeru
Uz put sam sve lijepo očistio i podmazao...
Nekada sam znao lijepo polako ručno sve odmotati pa namotati no kako imam druge statore potrgani će čekati nekou dugu priliku.
I ova lijepa manevarka je došla na red, treba joj izbušiti rupe i staviti nove odbojnike, staviti ogradu i staklo kabine
Prije bušenja sa jednom iglom zabilježim sredinu za bušenje jer je inače nemoguće pogoditi baš sredinu kod ispupčenog ostatka
(Ograde treba još pripasati)
Kod ovih nije bilo nekih problema a ti modeli su bili već viđeni
pukla (po Murphyju je to uvijek ona unutrašnja) tako da je vozila samo u jednom smjeru
Uz put sam sve lijepo očistio i podmazao...
Nekada sam znao lijepo polako ručno sve odmotati pa namotati no kako imam druge statore potrgani će čekati nekou dugu priliku.
I ova lijepa manevarka je došla na red, treba joj izbušiti rupe i staviti nove odbojnike, staviti ogradu i staklo kabine
Prije bušenja sa jednom iglom zabilježim sredinu za bušenje jer je inače nemoguće pogoditi baš sredinu kod ispupčenog ostatka
(Ograde treba još pripasati)
Kod ovih nije bilo nekih problema a ti modeli su bili već viđeni
borna- Moderator
Retro je u modi pa je tako i Marklin počeo raditi lokomotve (i vagone) koji izgledom podsjećaju na modele koji su se počeli
raditi još prije II ww
Prijatelj je kupio jednu preko eBay-a jeftino jer je pisalo da je pokvarena. Nadao se da ću je ja uspjeti popraviti?
Kd sam ju otvorio vidio sam da joj je netko izvadio dušu tj dekoder
Spojio sam jednog jeftinog (srećom) jer je ispustio dušu (dim) čim sam dodao napon
Onda sam direktno spojio motor na DC napon, malo se trznuo te i on počeo dimiti (to sam trebao učiniti ranije, zapamtit ću)
Imadem možda i 50-ak raznih elektromotorića no baš ovakovih dimenzija neimadem a pripasivanje na neki drugi bi istiskivalo
dosta frezanja mo metalnom postolju tako da lokomotiva do daljnjeg ostaje na čekanju.
borna- Moderator
Pa lijepo su rekli da je pokvarena!borna je napisao/la:Spojio sam jednog jeftinog (srećom) jer je ispustio dušu (dim) čim sam dodao napon
Onda sam direktno spojio motor na DC napon, malo se trznuo te i on počeo dimiti (to sam trebao učiniti ranije, zapamtit ću)
Imadem možda i 50-ak raznih elektromotorića no baš ovakovih dimenzija neimadem a pripasivanje na neki drugi bi istiskivalo
dosta frezanja mo metalnom postolju tako da lokomotiva do daljnjeg ostaje na čekanju.
- Broj postova : 11474
Registration date : 17.03.2008
To mi se prvi puta desilo (i nikad više), na greškama se uči
Jena rijetka i egzotična lokomotiva je došla po pomoć
pa sam joj priredio foto-seansu
Lijepo je postarana
Jedan kardan joj je nedostajao pa sam uspio pronaći odgovarajuće (lijevi na slici) jer je bez njega teško vozila budući da ju je strana
bez pogona kočila
Ameri su takvu lokomotivu kupovali u kitu za sastavljanje još u 80-im godinama
Jena rijetka i egzotična lokomotiva je došla po pomoć
pa sam joj priredio foto-seansu
Lijepo je postarana
Jedan kardan joj je nedostajao pa sam uspio pronaći odgovarajuće (lijevi na slici) jer je bez njega teško vozila budući da ju je strana
bez pogona kočila
Ameri su takvu lokomotivu kupovali u kitu za sastavljanje još u 80-im godinama
borna- Moderator
Stranica 12 / 40. • 1 ... 7 ... 11, 12, 13 ... 26 ... 40
Vlakovi :: Ostalo :: Modelarstvo
Stranica 12 / 40.