Radovi u mojoj radionici
+7
hyperion
Pfaff
borna
crhav
Jean
Damir
zes
11 posters
Vlakovi :: Ostalo :: Modelarstvo
Stranica 13 / 40.
Stranica 13 / 40. • 1 ... 8 ... 12, 13, 14 ... 26 ... 40
Re: Radovi u mojoj radionici
Dovezla se i jedna Roco zglobna talijanka
Došla je na zamjenu karoserije jer će postati HŽ žutka!
Jedan slovenac sa nadimkom Jani radi takve odljevke već 10-ak godina i prodaje ih po 60 eura
borna- Moderator
- Broj postova : 9433
Registration date : 16.11.2010
Podvozje kod Roca je jako masivni i ispunjeno do krova, karoserije se naprijed drže kada se utaknu odbojnici a u sredini pomoću
malih zubi iznutra koji uđu u proširenje (i lako puknu)
Kod žutke je karoserija naprijed predebela da bi odbojnici držali karoseriju, morat ću smisliti nešto drugo?
Okrugle prozore treba iznutra zalijepiti
Roco ima četvrtaste nastavke odbojnika pa ću na žutku staviti druge sa okruglima
Otvore za prozore sam morao proširiti sa 5 na 5,4 mm po mjeri prozora (srećom imam turpiju taman kakva treba)
Dole sam na jednoj strani gdje dođe puna ralica uklonio prihvat za kopču jer je zapinjao za nju
borna- Moderator
Drago mi je da ima interesa!
Sve dijelove spremam u pogodnu kutijicu, pantografi će doći na kraju svih radova
Malo uputa od Roca
Krovnu opremu sam morao pažljivo vaditi a većinu rupica na žutki produbiti
Vidi se da je žutka pripremljena za jednoručne pantografe tako da ću morati nešto drugačije izvesti?
(vod na stražnjoj polovici moram dublje utaknuti)
Izolatore sam zalijepio na pantografe, malo ću ih skratiti da sjednu na karoseriju bez bušenja po njoj
I kod rukohvata treba biti jako pažljiv, izbrojao sam ukupno 50 rupica koje treba izbušiti
Sve dijelove spremam u pogodnu kutijicu, pantografi će doći na kraju svih radova
Malo uputa od Roca
Krovnu opremu sam morao pažljivo vaditi a većinu rupica na žutki produbiti
Vidi se da je žutka pripremljena za jednoručne pantografe tako da ću morati nešto drugačije izvesti?
(vod na stražnjoj polovici moram dublje utaknuti)
Izolatore sam zalijepio na pantografe, malo ću ih skratiti da sjednu na karoseriju bez bušenja po njoj
I kod rukohvata treba biti jako pažljiv, izbrojao sam ukupno 50 rupica koje treba izbušiti
borna- Moderator
Hmm zanima me kako izgleda Lima bez karoserije, na njoj možda nebi bilo problema sa prozorima?
borna- Moderator
Da, mozda bi ju trebalo otvorit ali sada imam puno "glavobolje" oko nove JZ29 i da ju sto prije zavrsim..............!
Tek kada sam zalijepio prozore pojavio se ozbiljan problem, kroseriju ne mogu nataknuti na podvozje jer je iznutra postala preuska!
Žutka ima unutarnju širinu 32 mm, taman koliko je široko podvozje no sa staklima se to suzi na 30 mm
Roco podvozje ima bočna suženja koja su taman za njihova stakla koja su širine svega 5 mm i na višem mjestu
(kasnije sam doznao da Janijev odljevak odgovara novijoj Roco izvedbi zglobne lokomotive)
Nije mi preostalo drugo nego se primiti pomalo Sizifovog posla, obrezao sam prozore te ih ručno brusio tako da mogu ući
u karoseriju. Drugi način bi bio teži, trebalo bi bočno poglodati obje strane no tada bi bilo preporučljivo povaditi svu mehaniku!
I sada konačno sve sjedne na svoje mjesto
Provizorno stavljanje je pokazalo da trebam izvesti još neka brušenja ...
borna- Moderator
E, jesi se svraba dobavijo...
- Broj postova : 11474
Registration date : 17.03.2008
Fino sam si pobrusio vrhove prstiju i nokte, držati taj sitniš od 5,4 mm nije baš lako
Svjetlovod od Roca nisam mogao iskoristiti pa sam još neki sitniš promjera 2 mm rezuckao
Malo sam gledao što i koliko trebam još naprijed pobrusiti eda bi sjele karoserije kako treba
Karoserija je naprijed uža od podvozja
Ove bočne zube na karoseriji sam pobrusio jer ne pašu na ovu izvedbu
Ovo još nije dovoljno
Svjetlovod od Roca nisam mogao iskoristiti pa sam još neki sitniš promjera 2 mm rezuckao
Malo sam gledao što i koliko trebam još naprijed pobrusiti eda bi sjele karoserije kako treba
Karoserija je naprijed uža od podvozja
Ove bočne zube na karoseriji sam pobrusio jer ne pašu na ovu izvedbu
Ovo još nije dovoljno
borna- Moderator
Ovaj sto ti je napravio Yuga ljuske, on je Slovenc, pa to je radio za Roco-va podvozija??!! Ako je za Limu, onda bih ih i ja uzeo.!
Jani iliti N-modelar navodi da to odgovara za noviju Roco izvedbu ili Limu no kako danas postoji više tvorničkih izvedbi
najbolje je pitati ga direktno? Ja nemam njegovu adresu no lako mu se pošalje poruka preko http://www.vlaki.info/forum/
najbolje je pitati ga direktno? Ja nemam njegovu adresu no lako mu se pošalje poruka preko http://www.vlaki.info/forum/
borna- Moderator
Svaka čast treba imati vremena i živaca za ovo.
Registration date : 14.06.2008
Obzirom da nema nekoga roka kad lokomotiva treba biti gotova radio bi sat-dva pa se odmorio nečim drugim.
Sva brušena mjesta sam zaštitio crnom bojom kojom sam obojio i odbojnike
Crnom bojom sam prešao i kabine iznutra kako bi spriječio da cijele svijetle. Inač dogovoreno je da se rasvjeta izvede sa Led
diodama promjera 1,8 mm pa svjetlovodi nisu potrebni.
Sada su polovice bolje sjale
Uklonio sam mijeh da bi se vidjelo koliko malo ima slobodnog mjesta
Na prednjem dijelu gdje je spušten krov i nema prostora
Sestrić je na svojoj lokomotivi odrezao dio strujne ploče, tu bi mogao stati i tanki zvučnik kod izvedbe s zvukom,
jedino je pitanje koliko bi se to čulo (i kako) obzirom da je sve zatvoreno i ispunjeno?
Sva brušena mjesta sam zaštitio crnom bojom kojom sam obojio i odbojnike
Crnom bojom sam prešao i kabine iznutra kako bi spriječio da cijele svijetle. Inač dogovoreno je da se rasvjeta izvede sa Led
diodama promjera 1,8 mm pa svjetlovodi nisu potrebni.
Sada su polovice bolje sjale
Uklonio sam mijeh da bi se vidjelo koliko malo ima slobodnog mjesta
Na prednjem dijelu gdje je spušten krov i nema prostora
Sestrić je na svojoj lokomotivi odrezao dio strujne ploče, tu bi mogao stati i tanki zvučnik kod izvedbe s zvukom,
jedino je pitanje koliko bi se to čulo (i kako) obzirom da je sve zatvoreno i ispunjeno?
borna- Moderator
Kad bude gotov, može ić specijalizirat mikrokirugijuportos je napisao/la:Svaka čast treba imati vremena i živaca za ovo.
Mislim da ovi radovi ne spadaju još pod mikro, oni koji rade u N-u a pogotovo Z-u stvarno potpadaju pod taj pojam!
Primijetio sam da kratkovidi imaju prednost kod minijatura, oni samo skinu naočale i lijepo vide sve izbliza
Ja kao umjereno dalekovidan pak moram staviti naočale ako trebam pogledati nešto maleno
Primijetio sam da kratkovidi imaju prednost kod minijatura, oni samo skinu naočale i lijepo vide sve izbliza
Ja kao umjereno dalekovidan pak moram staviti naočale ako trebam pogledati nešto maleno
borna- Moderator
Davna želja mi je Samantha, zahvalujući ostavštini ZES-a mogu započeti sa radovima
Djelomično je preuredio karoseriju Limine 656 te od nje napravio kalup i par odljevaka
Prvo sam mislio ovu Roco preurediti no kako mi je žao te lijepe kompletne lokomotive radije ću iskoristiti podvozje od stare Lime
Na odljevcima su bočne rešetke ispale previše van pa ću ih skroz pobrusiti i staviti rešetke dobivene ecanjem u mesingu
Najradije bi se odmah toga primio no kako imam puno drugih poslova taj projekt će biti na čekanju.
borna- Moderator
Obzirom da je bilo pitanja u vezi zglobnih Lima i Rivarossija pronašao sam nešto materijala
Gore je prva izvedba Lime sa centralnim motorom, ispod je druga
Rivarossijeva struja je bolje napravljena dok je kućište isto
Kod Lime je potrebno skinuti odbojnike prije otvaranja
Dok Rivarossijevu karoseriju drže samo zakačke, koje su naprijed i u sredini
Više je na linku
Gore je prva izvedba Lime sa centralnim motorom, ispod je druga
Rivarossijeva struja je bolje napravljena dok je kućište isto
Kod Lime je potrebno skinuti odbojnike prije otvaranja
Dok Rivarossijevu karoseriju drže samo zakačke, koje su naprijed i u sredini
Više je na linku
borna- Moderator
Jedno siroče je došlo na promjenu mjenjača smjera, kad sam vidio žice prespajane zbrda-zdola bilo mi je jasno da se radi o
nekome majstoru koji pojma nema
Slično je bilo i sa ovom lokicom, morao sam najprije sve odspojiti da bi probao rade li motori
Jedan je bio ispravan a drugi jako nauljen je pokazivao znakove života pa sam sve rastavio radi čišćenja
Taj nauljeni je imao pregoren jedan namotaj rotora pa sam mu potražio zamjenu
Nakon 40 i nešto godina čuvanja motora došao je na svoje (vide se mazalice na obadvije strane)
Sastavljeno je (sada bez suvišnih žica)
i isprobano (moram ju držati da ne pobjegne iz kadra)
Radi se o ovoj lokomotivi koja ima možda i 50 godina?
borna- Moderator
Došla je i jedna hrpa amera za zabavu
Ovom je jedna kopča izgubila oprugu a trebalo je staviti i jednu skiju za rasvijetu
Vagon ima metalnu karoseriju i jako dobro je sklopljen, preko jedng njemačkog foruma sam doznao kako se otvara
Najprije se uklone završni djelovi pa se onda može skinuti dno i dio sa rasvjetom
Svega su 2 ledice no preko plastike se dobro širi svjetlo duž cijelog vagona
Umjesto običnih mogu se staviti i strujno vodljive kopče tako da skija na jednom vagonu može služiti cijeloj kompoziciji
borna- Moderator
Budući da je to prtljažni vagon nema se baš što za vidjeti izvana
Odozdola sada ovako izgleda
Malo sam se zabavio sa raznim cabooseima
Ovdje je bilo više posla
Trebalo je napraviti elisu
borna- Moderator
Od tankog bakrenog lima napravio sam elisu, izrezivanjem te turpijanjem prstiju i nje sam je uobličio
Zalemio sam osovinu od spajalice i napravio kupolu od tinola
Namjeravao sam ju obojiti no ovako mi ostavlja dojam drvene elise?
Šinobusima nikad kraja, više i ne znadem koliko sam ih uredio i obojao?
borna- Moderator
Koliko Ti treba prstićima da se oporave nakon turpijanja?
Jedno dobro spavanje je dovoljno, ipak sam 40 godina mehaničario, vario i ostalo sa limom i željezom pa su mi
prsti očvrsnuli. Pazio sam se pa sam tu i tamo slomio poneki prst ili se posjekao, opekao ili prignječio no sve je to
zacijelilo. Prao sam ruke u nitru i drugim razređivačima (i lice ponekad nakon lakiranja).
Trebalo mi je malo privikavanja kada radim sa takovom sitnarijom od vlakića a auto-poslova sam se zasitio pa
tek par puta mjesečno malo razgibam mišiće.
Ova ljepotica je došla na transplataciju srca i ugradnju nove pameti
Ovo je stari Marklinov komplet za digitalizaciju, dekoder, rotor sa 5 polova i poklopac sa četkicama te stator sa magnetom
Ovo staro u lokomotivi nije pamet već je elektronski mjenjač smjera
Sve je išlo van, lokomotiva je u odličnom stanju iako ima 30 godina. Jedina zamjerka su bili prljavi prednji kotači što sam
očistio (drugi su potpuno čisti) Izgleda da su oni pobirali svu prljavštinu sa pruge?
prsti očvrsnuli. Pazio sam se pa sam tu i tamo slomio poneki prst ili se posjekao, opekao ili prignječio no sve je to
zacijelilo. Prao sam ruke u nitru i drugim razređivačima (i lice ponekad nakon lakiranja).
Trebalo mi je malo privikavanja kada radim sa takovom sitnarijom od vlakića a auto-poslova sam se zasitio pa
tek par puta mjesečno malo razgibam mišiće.
Ova ljepotica je došla na transplataciju srca i ugradnju nove pameti
Ovo je stari Marklinov komplet za digitalizaciju, dekoder, rotor sa 5 polova i poklopac sa četkicama te stator sa magnetom
Ovo staro u lokomotivi nije pamet već je elektronski mjenjač smjera
Sve je išlo van, lokomotiva je u odličnom stanju iako ima 30 godina. Jedina zamjerka su bili prljavi prednji kotači što sam
očistio (drugi su potpuno čisti) Izgleda da su oni pobirali svu prljavštinu sa pruge?
borna- Moderator
Gubim volju za pisanje jer nitko drugi ne piše pa se moje ime gomila, to nema smisla?
/zato i neću pisati u drugim temama/
Stavljen je novi rotor i stator te poklopac sa četkicama
Skratio sam žice na dekoderu i pripremio stiskavce
Za prvu probu je sve još provizorno
Nakon uspješne probe sve je složeno i spremno za stavljanje karoserije
/zato i neću pisati u drugim temama/
Stavljen je novi rotor i stator te poklopac sa četkicama
Skratio sam žice na dekoderu i pripremio stiskavce
Za prvu probu je sve još provizorno
Nakon uspješne probe sve je složeno i spremno za stavljanje karoserije
borna- Moderator