Radovi u mojoj radionici
+7
hyperion
Pfaff
borna
crhav
Jean
Damir
zes
11 posters
Vlakovi :: Ostalo :: Modelarstvo
Stranica 22 / 40.
Stranica 22 / 40. • 1 ... 12 ... 21, 22, 23 ... 31 ... 40
Re: Radovi u mojoj radionici
One lokomotive sto neznas ime proizvodjaca i neznas sto bi sa njima su vjerojatno proizvod Rivarossi-a. To su Talijanske loko FS gr.740!
Pozdrav
Pozdrav
borna likes this post
Hvala na prepoznavanju, radi se o samo jednoj lokomotivi odnosno njenim ostatcima!
Došle su 2 sestre sa problemima, jedna je bila loše podešena pa bi sama mijenjala smjer kod
brže vožnje što nije bilo teško podesiti, uz put sam ju očistio dole jer je bila previše nauljena
Druga je pak proklizavala na mjestu i kod manjih brzina jer su joj gumice bile jako nauljene
pa sam ih nakon dobrog čišćenja zamijenio
Došla je jedna cvilidreta koja je unatoč što je bila zalivena uljem škripila
Kada je previše ulja to se lakše skupljaju razne dlačice sa poda i tepiha
Nakon čišćenja je postala tiša i bolje vozi, dlačice koje su se skupile oko osovine su je pomaknule na
jednu stranu pa su zupčanici bili jedan uz drugoga što je uzrokovalo cviljenje
Došle su 2 sestre sa problemima, jedna je bila loše podešena pa bi sama mijenjala smjer kod
brže vožnje što nije bilo teško podesiti, uz put sam ju očistio dole jer je bila previše nauljena
Druga je pak proklizavala na mjestu i kod manjih brzina jer su joj gumice bile jako nauljene
pa sam ih nakon dobrog čišćenja zamijenio
Došla je jedna cvilidreta koja je unatoč što je bila zalivena uljem škripila
Kada je previše ulja to se lakše skupljaju razne dlačice sa poda i tepiha
Nakon čišćenja je postala tiša i bolje vozi, dlačice koje su se skupile oko osovine su je pomaknule na
jednu stranu pa su zupčanici bili jedan uz drugoga što je uzrokovalo cviljenje
borna- Moderator
- Broj postova : 9433
Registration date : 16.11.2010
Malo sam se zabavljao ugradnjom svjetala u vagone
Ovo je nečija improvizacija ali loša jer opruga koja povezuje kopče radi kratki spoj, moram pronaći
neku gumicu da se one spoje
Ovo siroče osim što joj ispada gumica (jer je prevelika) gubi i kotač (kojeg moram zalijepiti) i čeka na skiju
Jedan kandidat za lakiranje (vjerojatno je lok bila dugo u nečemu vlažnom?)
Tom prilikom bi se moglo popraviti oštećenje na tenderu pa i njega obojiti
borna- Moderator
Sa time treba biti umjeren jer ako se npr na 5-6 putničkih stave skije onda se znatno poveća otpor
pri vući kompozicije (i buka klizanja). Bolje je staviti 2 skije te žicom sa konektorom povezati ostale
vagone. Stari Marklinovi vagoni su skroz metalni pa se jedan pol prenosi i preko kopči.
pri vući kompozicije (i buka klizanja). Bolje je staviti 2 skije te žicom sa konektorom povezati ostale
vagone. Stari Marklinovi vagoni su skroz metalni pa se jedan pol prenosi i preko kopči.
borna- Moderator
Na kontroli su bile još 3 br 23, prve 2 su tzv Primex (Marklinova podmarka sa pojednostavljenim modelima
kako bi bili što jeftiniji radi prodaje u robnim kućama)
Obratite pažnju na nekompletne poluge i njihovo pričvršćenje sa zeger osiguračima
Treća je još jedna "prava" i dosta je dobro očuvana obzirom da ima najmanje 50 godina?
Jedan vagon je došao rastavljen pa ga je trebalo sastaviti
kako bi bili što jeftiniji radi prodaje u robnim kućama)
Obratite pažnju na nekompletne poluge i njihovo pričvršćenje sa zeger osiguračima
Treća je još jedna "prava" i dosta je dobro očuvana obzirom da ima najmanje 50 godina?
Jedan vagon je došao rastavljen pa ga je trebalo sastaviti
borna- Moderator
... jbte vrag pa Ti imaš više posla od Gredelja i Đure Đakovića zajedno
Gost- Gost
Nešto mušterija se javi za popravke preko njuškala, nešto preko raznih foruma a imam i nekoliko prijatelja
"pacijenata" kojima je kupovina vlakića opsesija? Za takove bih rekao da je i bolje ako troše novce da ga
troše na hobi negoli na kartanju, kockanju, alkohol ili žene- ovako barem ostane nešto trajno!
I supruge im mogu biti sretne jer je to hobi vezan uz kuću a ne šalabajzanje unaokolo.
Dvoje ih je doguralo na više stotina lokomotiva a vagona preko tisuću, ni sami više ne znaju što imaju?
Jedan nema baš veliki stan pa drži nešto u podrumu i tavanu ali i u vikendici u zagorju te drugoj na moru.
Još se i žali da je kupio neki model kojega već ima ali nije bio siguran.
Doduše i ja neznadem točno koliko čega imam no pred 5-6 godina sam se obuzdao i uveo si pravilo da
ne kupujem nešto novo dok ne prodam nešto što mi nije u okvirima nekih uprava ili epoha.
Kad bi imao prostora za maketu od barem 50-ak kvadrata cijelu bi ju napunio, zato sam odlučio
raditi i jednu na moru.
"pacijenata" kojima je kupovina vlakića opsesija? Za takove bih rekao da je i bolje ako troše novce da ga
troše na hobi negoli na kartanju, kockanju, alkohol ili žene- ovako barem ostane nešto trajno!
I supruge im mogu biti sretne jer je to hobi vezan uz kuću a ne šalabajzanje unaokolo.
Dvoje ih je doguralo na više stotina lokomotiva a vagona preko tisuću, ni sami više ne znaju što imaju?
Jedan nema baš veliki stan pa drži nešto u podrumu i tavanu ali i u vikendici u zagorju te drugoj na moru.
Još se i žali da je kupio neki model kojega već ima ali nije bio siguran.
Doduše i ja neznadem točno koliko čega imam no pred 5-6 godina sam se obuzdao i uveo si pravilo da
ne kupujem nešto novo dok ne prodam nešto što mi nije u okvirima nekih uprava ili epoha.
Kad bi imao prostora za maketu od barem 50-ak kvadrata cijelu bi ju napunio, zato sam odlučio
raditi i jednu na moru.
borna- Moderator
... ... baš me zanima kako ćeš doćerat struju do nje ... ma daj borna, kvragu ... misliš na kuću u Baškoj, ja u prvi tren pomislio da ćeš s maketom na kakvi ponton pa si mislim kako on to misli struju doćeratborna je napisao/la:... zato sam odlučio raditi i jednu na moru.
Gost- Gost
Svaka takvima čast. Ima se, moe se... Na lokomotive je otilo sigurno kojih 200.000 [kn] a na vagone jo i vie.borna je napisao/la:...Dvoje ih je doguralo na vie stotina lokomotiva a vagona preko tisuću...
Registration date : 14.05.2008
Radi se o starijim ljudima koji (poput mene) skupljaju vlakiće više od 50 godina.
Kod mojih lokomotiva je otprilike svega četvrtina kupljena po punoj cijeni, druga na raznim rasprodajama,
treća upola cijene na raznim burzama i eBay-u a zadnja kao pokvarene za sitnicu.
Na svijetu bogatiji ljudi idu do još većih ekstrema, sa desetcima tisuća modela. Poznat mi je jedan
mariborčanin koji je dogurao do nekih 1.200 lokomotiva i onda je stao jer više nije imao prostora?
Kod mojih lokomotiva je otprilike svega četvrtina kupljena po punoj cijeni, druga na raznim rasprodajama,
treća upola cijene na raznim burzama i eBay-u a zadnja kao pokvarene za sitnicu.
Na svijetu bogatiji ljudi idu do još većih ekstrema, sa desetcima tisuća modela. Poznat mi je jedan
mariborčanin koji je dogurao do nekih 1.200 lokomotiva i onda je stao jer više nije imao prostora?
borna- Moderator
Imam i ja jednu kvarnu, s loe uleitenim rotorom pa se u vonji trza. Popravljali su je ranih sedamdesetih putem ondanje Aviotehnike u Bogovićevoj, ali nisu uradili nita suvislo. Valjda bi trebalo zamijeniti motor.
Registration date : 14.05.2008
Imam sačuvanih raznih Mehanotehnikinih motora i dijelova za njih tako da sam uvjeren u mogući popravak!
Jedna lijepa veteranka iz 60-ih je došla na oporavak
Radila se u raznim bojanjima / epohama, prva je krajem 50-ih bila zelena, pa je došla tamno crvena, pa siva i
ovakova svijetlo crvena na kraju
Netko joj je povadio žarulje?
Sve drugo je u najboljem redu, vidi se da je malo vozila?
Poluge su na jednoj strani zahrđale, vjerojatno je dugo ležala tom stranom na nečemu vlažnom?
Očistio sam ju i malo podmazao pa razvozio
Jedna lijepa veteranka iz 60-ih je došla na oporavak
Radila se u raznim bojanjima / epohama, prva je krajem 50-ih bila zelena, pa je došla tamno crvena, pa siva i
ovakova svijetlo crvena na kraju
Netko joj je povadio žarulje?
Sve drugo je u najboljem redu, vidi se da je malo vozila?
Poluge su na jednoj strani zahrđale, vjerojatno je dugo ležala tom stranom na nečemu vlažnom?
Očistio sam ju i malo podmazao pa razvozio
borna- Moderator
Pfaff likes this post
Jedan šinobus je očajno zamazan, bez gumica i sa zahrđalim kopčama
Unutra je uglavnom ok, jedna žarulja je pregorjela i treba promijeniti četkice
Poskidao sam dole sve ovo radi čišćenja i stavljanja gumica te promjene kopči
Ovakvim komadićima spužve za čišćenje se kotači lijepo očiste bez suvišnog grebanja ili oštećenja
borna- Moderator
Jedna stara jeftina Lima je unatoč jeftinoj izvedbi simpa
Jednostavnije i ne može biti, ovoj nedostaju 2 komadića olova pa je lagana kao perce
Rastavio sam motor jer nije htio raditi
Probao sam i sa drugim rotorima te magnetima no problem je bio samo u oksidiranim četkicama i kolektoru!
Ovo smiješno ružno pače iz obitelji Mehano je proradilo nakon čišćenja kotača i kontakata jer su bili puni dlačica.
Promašeni izgled i konstrukcija sa prebrzim prijenosom, vozi sigurno jedino jurnjavom!
borna- Moderator
Došla je jedna br 41 na kontrolu pa sam ju usporedio sa svojom
Na karoseriji ima malih razlika
dok je kod pogona nešto veća jer je jedna analogna a druga digitalna
Jedna imade u tenderu klasičan mjenjač smjera a druga dekoder
borna- Moderator
Jedan ljubitelj parnih lokomotiva je donio svoju zbirku na timarenje i popravak, kao prvo sam im priredio
pranje karoserija
Vidi se da su lokice vožene često i na tepihu pa ih je trebalo osloboditi od dlačica. Donja lok je očito boravila u
mokrom okruženju pa ju je zahvatila hrđa
Ovoj je netko uspio potrgati dio poluga
Ova lok je poskakivala na pruzi pa sam ju promatrao odozdola u radu
Ona je iz prve serije krajem 50-ih i imala je prozirne plastične navlake umjesto gumica
Netko je mislio da ih nema pa je preko njih navukao gumice koje nisu mogle sjesti u utore što je prouzročilo
poskakivanje. Stare plastične sam jedva skinuo režući ih nožem jer su jako otvrdnule, sa novim mekanima sada
lijepo mirno vozi.
borna- Moderator
Nekoliko starijih metalnih Marklinovih vagona je na popravku, gotovo je nevjerojatno koliko klinci
vole savijati kopče i odbojnike?
Često moram skinuti postolja radi ravnanja, no lim se može opet izravnati dok kod današnjih plastičnih
vagona, postolja i kopči to najčešće puca
To je bila prilika da ujedno i očistim kotače koji znaju biti skroz crni od prljavštine što pokupe na pruzi
Jedan prijatelj je donio svoj zadnji "ulov" da se pohvali
Posebno ograničeno izdanje dviju lokomotiva u retro izgledu (jer su unutra sa dekoderima)
Mrcina od jednog kilograma i 28 cm dužine je u nešto većem mjerilu negoli bi trebalo
Stari dobro očuvani primjerci danas postižu cijene i od 1.000 Eura!
Druga lokomotiva je simpatična šveđanka
vole savijati kopče i odbojnike?
Često moram skinuti postolja radi ravnanja, no lim se može opet izravnati dok kod današnjih plastičnih
vagona, postolja i kopči to najčešće puca
To je bila prilika da ujedno i očistim kotače koji znaju biti skroz crni od prljavštine što pokupe na pruzi
Jedan prijatelj je donio svoj zadnji "ulov" da se pohvali
Posebno ograničeno izdanje dviju lokomotiva u retro izgledu (jer su unutra sa dekoderima)
Mrcina od jednog kilograma i 28 cm dužine je u nešto većem mjerilu negoli bi trebalo
Stari dobro očuvani primjerci danas postižu cijene i od 1.000 Eura!
Druga lokomotiva je simpatična šveđanka
borna- Moderator
Opet je pun stol posla
Ovoj lokomotivi šminka ne pomaže, morat će na kompletno lakirenje
Ovu je netko amaterski "ukrasio"
Barem je jedna čista
Međutim njoj sam morao promijeniti srce (mjenjač smjera) jer ga je netko uspio potrgati?
Ovo je jeftinija Primex izvedba iste lokomotive
Ova mala ima rđave poluge pa će dobiti nove
Ovoj lokomotivi šminka ne pomaže, morat će na kompletno lakirenje
Ovu je netko amaterski "ukrasio"
Barem je jedna čista
Međutim njoj sam morao promijeniti srce (mjenjač smjera) jer ga je netko uspio potrgati?
Ovo je jeftinija Primex izvedba iste lokomotive
Ova mala ima rđave poluge pa će dobiti nove
borna- Moderator
Još jedan crvendać je u vrlo dobrom stanju obzirom na svoje godine (preko 50)
Nije radio samo zato jer je poluga za biranje izvora napona bila na pantografu a ne na skiji, vlasnik nije znao
čemu to služi?
Ofucana zelena V 60 je dobila novo crveno odijelo dok tender od br 23 ne može nikako biti sa br 38
Netko se bolesno igrao sa vagonima i savijao im kopče, još je išao i bojati bzvz neke dijelove
Morao sam rastavljati postolja kako bi ih izravnao
Neki vagoni uopće nisu mogli voziti jer su kopče orale po pragovima
Neko manje dijete to nebi moglo savinuti, jedino neki veći klinac ili ćaknuti ćovo?
borna- Moderator
Tjedan dana me nije bilo i već me čekalo dosta posla?
Izgleda da je vozila sasvim malo
Naizgled lijepa Mehano parnjača vozi kako-tako samo unatrag a samo zuji kad se želi krenuti naprijed?
Malo je detalja na njoj i jako su plošni, vidi se da je to jeftina proizvodnja
Otvorio sam ju da vidim zašto neće naprijed
Treba biti jako pažljiv jer je plastika stara i krhka
Vidi se da prednji ležaj puža nije bio u pravilnom položaju, sve je bilo dosta tijesno i nije sjelo do kraja u ležište
Vjerojatno je to kod sastavljanja još u tvornici neko okrenuo naopako? Plastični poklopac se raspao no sve se drži
jako čvrsto (radi stiskanja plastike godinama) pa i nije potreban
Nakon sastavljanja je lokomotiva provozala, dosta sirovo, ne može ići sporo radi prebrzog prijenosa.
Izgleda da je vozila sasvim malo
Naizgled lijepa Mehano parnjača vozi kako-tako samo unatrag a samo zuji kad se želi krenuti naprijed?
Malo je detalja na njoj i jako su plošni, vidi se da je to jeftina proizvodnja
Otvorio sam ju da vidim zašto neće naprijed
Treba biti jako pažljiv jer je plastika stara i krhka
Vidi se da prednji ležaj puža nije bio u pravilnom položaju, sve je bilo dosta tijesno i nije sjelo do kraja u ležište
Vjerojatno je to kod sastavljanja još u tvornici neko okrenuo naopako? Plastični poklopac se raspao no sve se drži
jako čvrsto (radi stiskanja plastike godinama) pa i nije potreban
Nakon sastavljanja je lokomotiva provozala, dosta sirovo, ne može ići sporo radi prebrzog prijenosa.
borna- Moderator
Pfaff likes this post
Kako vas već dugo vremena davim morskim slikama (kojih imade još) nastavljam malo i ovdje sa vlakićima
Jedna jako stara Piko može poslužiti kao kontrast Mehanu
Imade možda i 50 godina no lijepo je napravljena sa puno detalja
Jedino što se može zamjeriti je to što nema prava svjetla
Odozdola nema oznaka jer su u ta davna vremena za Piko radili i Gutzold, Hruska i neki drugi manje poznati kombinati,
koristilo se jednake povelike elektromotore
Već sam ranije pisao da je olovo iz strateških razloga bilo određeno samo za municiju pa je model napravljen od
štancanih željeznih limova. Lokomotiva krasno vozi, zbog relativno sporog prijenosa može voziti i jako polako!
Jedna jako stara Piko može poslužiti kao kontrast Mehanu
Imade možda i 50 godina no lijepo je napravljena sa puno detalja
Jedino što se može zamjeriti je to što nema prava svjetla
Odozdola nema oznaka jer su u ta davna vremena za Piko radili i Gutzold, Hruska i neki drugi manje poznati kombinati,
koristilo se jednake povelike elektromotore
Već sam ranije pisao da je olovo iz strateških razloga bilo određeno samo za municiju pa je model napravljen od
štancanih željeznih limova. Lokomotiva krasno vozi, zbog relativno sporog prijenosa može voziti i jako polako!
borna- Moderator
Bilo je kod mene već više ovakovih lokomotiva
Marklin -Hamo za DC vožnju pa nema skije
Ova lok nije davala znakove života preko tračnica niti pantografa?
Kad sam ju otvorio odmah sam uočio da joj nedostaje poluga sa kontaktom kojom se bira izvor napajanja
Netko je to uspio potrgati, privremeno sam spojio sve žice zajedno tako da može voziti na obadva načina
Ispod jedne strane pogonskog postolja je opruga koja služi da se ostvari ravnomjeran pritisak tijekom vožnje.
Sva 4 kotača tog postolja imaju gumice pa je vučna sila jako velika!
Marklin -Hamo za DC vožnju pa nema skije
Ova lok nije davala znakove života preko tračnica niti pantografa?
Kad sam ju otvorio odmah sam uočio da joj nedostaje poluga sa kontaktom kojom se bira izvor napajanja
Netko je to uspio potrgati, privremeno sam spojio sve žice zajedno tako da može voziti na obadva načina
Ispod jedne strane pogonskog postolja je opruga koja služi da se ostvari ravnomjeran pritisak tijekom vožnje.
Sva 4 kotača tog postolja imaju gumice pa je vučna sila jako velika!
borna- Moderator
Ludi deda likes this post
Još jedna lokica bez znakova života?
Mala je ali puna zupčanika
Puna je detalja, ipak je novije proizvodnje (80-te-90-te ?)
Bilo je malo straha kod otvaranja da se nešto ne potrga, pored 2 vijka odozdola karoseriju drže i zakačke
U karoseriji je dosta olova pa je pristojne težine, direktno dovođenje napona do motora ne pomaže?
Ovako sam mogao provjeriti motorčić, nakon pregleda četkica (nepotrošene) i malo okretanja proradio je!
Očito je zbog dugog stajanja došlo do oksidacije četkica i kolektora. Razvozio samju i više nema problema, lijepo sigurno
sporo vozi jer je prijenos dosta visok
Mala je ali puna zupčanika
Puna je detalja, ipak je novije proizvodnje (80-te-90-te ?)
Bilo je malo straha kod otvaranja da se nešto ne potrga, pored 2 vijka odozdola karoseriju drže i zakačke
U karoseriji je dosta olova pa je pristojne težine, direktno dovođenje napona do motora ne pomaže?
Ovako sam mogao provjeriti motorčić, nakon pregleda četkica (nepotrošene) i malo okretanja proradio je!
Očito je zbog dugog stajanja došlo do oksidacije četkica i kolektora. Razvozio samju i više nema problema, lijepo sigurno
sporo vozi jer je prijenos dosta visok
borna- Moderator
Kako je lijepo vidjeti više imena u raznim temama
Ovo bi moglo ići pod moju maketu no stavit ću pod radove, za rasvjetu kolodvora ću napraviti 20-ak ovakovih
stupova sa svjetlom (stupove ću koristiti od kontaktne mreže)
Pronašao sam zgodne drukere kojima moram malo poravnati obod pomoću ovih kliješta
U njih zalijepim kratke komade bužira a na žaruljice također lijepim još uže bužire koji tijesno ulaze u šire
Kroz tanki bužir koji služi kao nosač provučem jednu žicu a druga ide odozgora i sve lagano zalijepim Uhu-om.
Najteži posao je provući onda te žice kroz stup do dole
Ova dva stupa su imali potrgan donji dio i preniski su za KM pa ću njih staviti kod okretišta gdje ionako nema KM
Žaruljice će biti spojene na 12 v umjesto 16 pa će potrajati daleko duže
Ovo bi moglo ići pod moju maketu no stavit ću pod radove, za rasvjetu kolodvora ću napraviti 20-ak ovakovih
stupova sa svjetlom (stupove ću koristiti od kontaktne mreže)
Pronašao sam zgodne drukere kojima moram malo poravnati obod pomoću ovih kliješta
U njih zalijepim kratke komade bužira a na žaruljice također lijepim još uže bužire koji tijesno ulaze u šire
Kroz tanki bužir koji služi kao nosač provučem jednu žicu a druga ide odozgora i sve lagano zalijepim Uhu-om.
Najteži posao je provući onda te žice kroz stup do dole
Ova dva stupa su imali potrgan donji dio i preniski su za KM pa ću njih staviti kod okretišta gdje ionako nema KM
Žaruljice će biti spojene na 12 v umjesto 16 pa će potrajati daleko duže
borna- Moderator
Stranica 22 / 40. • 1 ... 12 ... 21, 22, 23 ... 31 ... 40
Vlakovi :: Ostalo :: Modelarstvo
Stranica 22 / 40.