Radovi u mojoj radionici
+7
hyperion
Pfaff
borna
crhav
Jean
Damir
zes
11 posters
Vlakovi :: Ostalo :: Modelarstvo
Stranica 30 / 40.
Stranica 30 / 40. • 1 ... 16 ... 29, 30, 31 ... 35 ... 40
Re: Radovi u mojoj radionici
Ponekad dobijem ovako stare ali nažalost jako oštećene starine
Vagon je iz kraja 40-ih, nedostaju mu nosači osovina i potrgane su vanjske imitacije ovjesa
Ovaj znatno noviji vagon je došao u rastavljenom stanju
Uklonio sam mu srednju osovinu i sastavio ga
Niti ovako rastureni vagoni nisu za smeće
Kod uglova odozdola zalijepim drvene komadiće i u njima izbušim rupe za čavle koji imitiraju odbojnike
borna- Moderator
- Broj postova : 9433
Registration date : 16.11.2010
Pfaff, gaspa and Ludi deda like this post
Podsjetio sam se na nekadašnju Mehanotehniku sa nekim vagonima, doduše kontejner je na marklinovom vagonu
Kod nas su se prvo pojavili razni stočni vagoni i cisterne,kasnije su za Roco radili vagone-platforme
Malo raznih proizvođača
Ovoj ralici nešto nedostaje u sredini?
Stari pultić za električne skretnice
Jedna rampa je bila u očajnom stanju, zašarana i iskrivljena
Sada izgleda malo bolje no najvažnije je da radi kako treba (pod težinom vlaka se spusti)
(Moram još bolje napraviti palice)
Kod nas su se prvo pojavili razni stočni vagoni i cisterne,kasnije su za Roco radili vagone-platforme
Malo raznih proizvođača
Ovoj ralici nešto nedostaje u sredini?
Stari pultić za električne skretnice
Jedna rampa je bila u očajnom stanju, zašarana i iskrivljena
Sada izgleda malo bolje no najvažnije je da radi kako treba (pod težinom vlaka se spusti)
(Moram još bolje napraviti palice)
borna- Moderator
Pfaff likes this post
U Koprivnici sam dobio na poklon puunu kutiju zabave
Branimir Dolenec je u 70-im bio Marklinaš no kasnije je radi prostornih problema prešao na N. Sa Marklinom se neko vrijeme igrao
njegov sin no kasnije je to završilo spremljeno u velikoj kutiji nekoliko desetljeća
Imade tu koječega što treba očistiti, isprobati i urediti
Ova dieselka ima ispod poklopca skriven vijak za skidanje karoserije
Unutra se krije nešto pameti samo su neke žice krivo spojene ili u zraku
Ovoj maloj nedostaje skija
a drugu treba dobro očistiti od prekomjernog ulja
borna- Moderator
Ludi deda likes this post
Ove vagone je radio Faller u 70-ima (inače proizvođač kućica)
Prema današnjim mjerilima nisu precizno napravljeni ali imaju mogućnost otvaranja bunkera i istresanja tereta
Odozdola imaju na obje strane male izdanke koji se razmaknu na posebnoj tračnici i tako otvore bunker (blizu su osovina)
Srednji puni profil je za Marklinove skije na lokomotivama, bilo je i izvedbi za obične DC vlakove bez njega
Spajanje sa običnom tračnicom izgleda ovako
borna- Moderator
Dobio sam i ovaj otkapčivač vagona koji mi je neobičan jer je čvrsto spojen sa drugom polovicom tračnice?
Skinuvši poklopac sa donje strane otkrio sam tzv funkcijski dekoder koji je kod digitalne vožnje mogao aktivirati otkapčalo
Dobio sam i stari Marklinov most
Radio se od 1946 do 56 otprilike
Došle su 2 stare Trix-Express lokomotive na uređenje
Neki kotači su jaako zamazani
Modeli su iz kraja 50-ih godina
Već sam spominjao da je taj Trix imao debele vijence kotača pa nije bio kompatibilan sa niti jednom drugom firmom
Početkom 60-ih su počeli raditi i Trix International koji je bio prema uobičajenim standardima a Express se sredinom tih godina ugasio.
U 90-tim godinama je Trix bankrotirao pa ga je otkupio Marklin, od tada je Trix u stvari DC Marklin.
Skinuvši poklopac sa donje strane otkrio sam tzv funkcijski dekoder koji je kod digitalne vožnje mogao aktivirati otkapčalo
Dobio sam i stari Marklinov most
Radio se od 1946 do 56 otprilike
Došle su 2 stare Trix-Express lokomotive na uređenje
Neki kotači su jaako zamazani
Modeli su iz kraja 50-ih godina
Već sam spominjao da je taj Trix imao debele vijence kotača pa nije bio kompatibilan sa niti jednom drugom firmom
Početkom 60-ih su počeli raditi i Trix International koji je bio prema uobičajenim standardima a Express se sredinom tih godina ugasio.
U 90-tim godinama je Trix bankrotirao pa ga je otkupio Marklin, od tada je Trix u stvari DC Marklin.
borna- Moderator
Pfaff likes this post
Da li se ispravno kaže otkapčalo ili otkapčivalo?
- Broj postova : 11474
Registration date : 17.03.2008
Ja bih rekao otkapčalo jer se nešto otkapča a ne otkapčiva, možda se u nekom žargonu govori i tako ili nekako drugačije?
borna- Moderator
Otvorio sam te punometalne lokomotive radi podmaza osovina i zupčanika, tu nema plastike
Tender je također sav metalan no ima još dodatnog olova pa cijela lokomotiva ima skoro 900 grama
Netko joj je sam rezao gumice od nekakve gume koje su bile prevelike i preširoke, sada je dobila pravu obuću
Snažni elektromotori su takoreći vječni
Tender ove lokomotive ima plastične kotače koji su bili potpuno crni od zmazanoće na tračnicama
I ona ima ručno rađene gumice koje ću mijenjati, kotače sam joj očistio
borna- Moderator
A i žarulje su, bome, "od komada"borna je napisao/la:Snažni elektromotori su takoreći vječni
Tadašnja tehnologija nije mogla napraviti manje žaruljice po nekoj prihvatljivoj cijeni. Trix Express je zbog svojih širokih kotača
sa visokim obodom vozio jaako sigurno, bilo je gotovo nemoguće da iskoči iz tračnica. Osim toga struju je sa šina pobirao preko
kliznih kontakata što je također bilo jako sigurno pa je većina maketa na nekadašnjim kolodvorima u Njemačkoj bila napravljena
sa njime.
sa visokim obodom vozio jaako sigurno, bilo je gotovo nemoguće da iskoči iz tračnica. Osim toga struju je sa šina pobirao preko
kliznih kontakata što je također bilo jako sigurno pa je većina maketa na nekadašnjim kolodvorima u Njemačkoj bila napravljena
sa njime.
borna- Moderator
Tko bi rekao da ima još očuvanih N kompleta Mehanotehnike?
Lokomotivicu je trebalo probuditi iz dugog sna
Rađena je u koperaciji sa Rivarossijem za američko tržište
Ima još jedna mališanka
Ona je svjetlila ali nije htjela raditi?
Nisam ju uspio otvoriti pa sam dalnje radove prepustio jednom iskusnom N-ovcu
borna- Moderator
Jedna Br 24 sa puno kilometara i godina je imala čudnu pojavu, vozila je samo natraške a naprijed jok?
Sumnjao sam na zupčanike pa sam ih mijenjao no stalno je bivalo isto dok nisam u vožnji uočio da se kod pokušaja vožnje umaprijed
jedan međuzupčanik malo odmakne i izgubi kontakt sa drugim. Promjenom osovine na kojoj se okreće je riješen problem, očito ju je
netko dugo vozio na suho kad se ona uspjela toliko potrošiti (na slici je najbliža lokomotivi)
Dobio sam 2 izmučena transformatora na popravak, načekat će se jer nije ništa hitno
Lijepi Roco vagon sa zanimljivim teretom ali...
Netko je potrgao/izgubio dijelove koji drže postolja na njemu
U ovalne rupe (pored opruga) dolazi nešto na što se spajaju postolja, dok ne vidim kako to izgleda na nekom drugom vagonu ili nacrtu
ne mogu izmisliti nešto
borna- Moderator
Pfaff, klek and Ludi deda like this post
Dobio sam nešto korisno od unuka koji je završio osnovnu školu
Selene sam nedavno obećao pokazati, imam još negdje i hrpu manjih
Imam jedan gornji dio tendera, karoseriju kojoj sam napravio i donji
Tender će otići na more jer ga tamo čeka ista lokomotiva samo je crna
Imam jednog novopečenog (zaraženog) marklinaša pa sam složio malo automatike da mu pokažem kako se spajaju signali i ostalo
Selene sam nedavno obećao pokazati, imam još negdje i hrpu manjih
Imam jedan gornji dio tendera, karoseriju kojoj sam napravio i donji
Tender će otići na more jer ga tamo čeka ista lokomotiva samo je crna
Imam jednog novopečenog (zaraženog) marklinaša pa sam složio malo automatike da mu pokažem kako se spajaju signali i ostalo
borna- Moderator
Pfaff and Ludi deda like this post
Jedan prijatelj je na varaždinskom "Hreliću" za sitnicu kupio ove stare vagone misleći na mene i poklonio mi ih
Dosta su veliki pa sam pomislio da su mjerila S (1:62)
Međutim razmak kotača im je 24,5 mm a S ima razmak od 24 mm?
Malo su potumplani no kako je to lim mogu se poravnati i kasnije obojiti
Usporedba sa marklinovim H0 vagonom, "stakla" su se odavno odlijepila pa će nakon ravnanja i bojanja dobiti nova
Raspitao sam se na jednom njemačkom forumu za njihovo porijeklo pa sam dobio odgovor:
Ladislav Staski - Lasta -Tschechei, 1938 - 1953, Spurweite 24mm. Damit eigtl Spur Z0 (1:60) aber von den Proportionen eher Spur S(1:64).
Mit dem "Abgang" von Ladislav Sraski in den "Westen" wurde die Produktion dieser Bahn eigentlich eingestellt. Der Sohn soll es ganz kurze Zeit weiter geführt haben.
Dakle oni su stari najmanje 50 godina, vjerojatno ih je neki Čeh donio prvih njihovih turističkih godina u nas kako bi prodajom pokrio
troškove boravka?
Dosta su veliki pa sam pomislio da su mjerila S (1:62)
Međutim razmak kotača im je 24,5 mm a S ima razmak od 24 mm?
Malo su potumplani no kako je to lim mogu se poravnati i kasnije obojiti
Usporedba sa marklinovim H0 vagonom, "stakla" su se odavno odlijepila pa će nakon ravnanja i bojanja dobiti nova
Raspitao sam se na jednom njemačkom forumu za njihovo porijeklo pa sam dobio odgovor:
Ladislav Staski - Lasta -Tschechei, 1938 - 1953, Spurweite 24mm. Damit eigtl Spur Z0 (1:60) aber von den Proportionen eher Spur S(1:64).
Mit dem "Abgang" von Ladislav Sraski in den "Westen" wurde die Produktion dieser Bahn eigentlich eingestellt. Der Sohn soll es ganz kurze Zeit weiter geführt haben.
Dakle oni su stari najmanje 50 godina, vjerojatno ih je neki Čeh donio prvih njihovih turističkih godina u nas kako bi prodajom pokrio
troškove boravka?
borna- Moderator
Pfaff likes this post
Na popravak je došla jedna oko 40 godina stara Fleischmannica
Dobro izgleda za svoje godine
Donji dio je iz punog metala pa je ima na vagi
Motor je klasičan "rundmotor" koji je izdržljiv i lako se održava
Na krovu se nalazi mali okretni prekidač kojim se bira vožnja preko pantografa ili tračnice pa lok ne može voziti bez karoserije
Lokomotiva je loše vozila i stalno zastajkivala pa sam najprije očistio kolektor kroz otvor na motoru
Ovo vrijedi imati i koristiti
Posebnu pažnju sam posvetio čišćenju kotača jer su imali tragove oksidacije na sebi, struja se pobire preko malih limića na
unutrašnjoj strani kotača pa je i tu bilo oksidacije. Nakon svega lok je provozala kako treba
Po mogućnosti jaako spore vožnje se vidi jeli model kvalitetan jer brzo voziti može i loša al sporo ne.
Dobro izgleda za svoje godine
Donji dio je iz punog metala pa je ima na vagi
Motor je klasičan "rundmotor" koji je izdržljiv i lako se održava
Na krovu se nalazi mali okretni prekidač kojim se bira vožnja preko pantografa ili tračnice pa lok ne može voziti bez karoserije
Lokomotiva je loše vozila i stalno zastajkivala pa sam najprije očistio kolektor kroz otvor na motoru
Ovo vrijedi imati i koristiti
Posebnu pažnju sam posvetio čišćenju kotača jer su imali tragove oksidacije na sebi, struja se pobire preko malih limića na
unutrašnjoj strani kotača pa je i tu bilo oksidacije. Nakon svega lok je provozala kako treba
Po mogućnosti jaako spore vožnje se vidi jeli model kvalitetan jer brzo voziti može i loša al sporo ne.
borna- Moderator
gaspa and Ludi deda like this post
Drago mi je vidjeti da se ova tema prati sa zanimanjem pa se trudim da bude uvijek nešto novoga
Dobro je sačuvana veteranka ali je negdje izgubila jedan fenjer
Po kotačima se vidi da nije puno vozila
Netko joj je dodao pobiranje struje i sa tendera što je za pohvalu
Izgleda da ju je taj i malo zašpricao kao patinom ali to ne izgleda najbolje
Opet jedna marklinka po kojoj je netko mesario
Netko zbog tko zna kojeg razloga napravi gluposti i onda kad vidi da više ne vozi proda ju jeftino
Dole joj nedostaje skija i kopča na jednoj strani
Srećom se kod Marklina sve to može popraviti (kad se ima rezervne dijelove)
Malo iz 10-ak takovih pretinaca
Dobro je sačuvana veteranka ali je negdje izgubila jedan fenjer
Po kotačima se vidi da nije puno vozila
Netko joj je dodao pobiranje struje i sa tendera što je za pohvalu
Izgleda da ju je taj i malo zašpricao kao patinom ali to ne izgleda najbolje
Opet jedna marklinka po kojoj je netko mesario
Netko zbog tko zna kojeg razloga napravi gluposti i onda kad vidi da više ne vozi proda ju jeftino
Dole joj nedostaje skija i kopča na jednoj strani
Srećom se kod Marklina sve to može popraviti (kad se ima rezervne dijelove)
Malo iz 10-ak takovih pretinaca
borna- Moderator
Pfaff and Ludi deda like this post
Ja imam takve kutijice za lijekove!
Ja ih Bogu hvala koristim samo za praktične svrhe jer ne trebam za bilo kakve ljekove
borna- Moderator
Pa i to su lijekovi. Ili sanitetski materijal? Možda je bolje reći: proteze? Za male željeznice. A i di ćeš boljeg doktora od borne.
Registration date : 14.05.2008
Pfaff, borna and Ludi deda like this post
Dobio sam jednu Hamo-Marklin lokomotivu bez tendera a ona inače prima jedan DC pol preko njega pa ću jednom Piko tenderu
izmisliti kontakte
Tenderu sam ranije dodao opterećenje jer je jako lagan
Na jedan limić sam zalemio elastične gitarske žice koje pobiru struju sa vanjske strane kotača jer je unutarnja od plastike
Pronašao sam malo vremena i volje da uljepšam tramvaj (kasnije sam vidio da sam prikolicu krivo okrenuo)
Stavio sam im nešto putnika da ne izgledaju sablasno prazni
Za to koristim jeftinije, lošije i nešto manje "kineze" koji se ionako neće puno vidjeti u unutrašnjosti
Cijeli pogon je u jednom postolju japanske firme Tenshodo
To čudo može voziti i samo bez ičega ali mu tada fali malo težine na "leđima". Ta motorna postolja nijesu baš jeftina- link
izmisliti kontakte
Tenderu sam ranije dodao opterećenje jer je jako lagan
Na jedan limić sam zalemio elastične gitarske žice koje pobiru struju sa vanjske strane kotača jer je unutarnja od plastike
Pronašao sam malo vremena i volje da uljepšam tramvaj (kasnije sam vidio da sam prikolicu krivo okrenuo)
Stavio sam im nešto putnika da ne izgledaju sablasno prazni
Za to koristim jeftinije, lošije i nešto manje "kineze" koji se ionako neće puno vidjeti u unutrašnjosti
Cijeli pogon je u jednom postolju japanske firme Tenshodo
To čudo može voziti i samo bez ičega ali mu tada fali malo težine na "leđima". Ta motorna postolja nijesu baš jeftina- link
borna- Moderator
Primio sam se ovijeh dana radova na Gomulki, skinuo sam jedno postolje kako bih ga zamijenio motornim
Moram odrezati na sredini ispupčeni dio u kojeg je sjedalo staro postolje jer smeta
Namjeravao sam Gomulku osposobiti za vožnju po Marklinu ali sam odustao jer bih morao nekako odrezati spoj od kotača do motora na
jednoj strani a bogme i na drugoj jer zbog dekodera kojeg bi morao ugraditi motor ne smije imati direktnu vezu sa napajanjem!
To malo čudo košta 65 Eura pa bi bila šteta da ga eventualno upropastim, ovako će Gomulka ostati klasičan DC
Kopče se utaknu u jedan element koji ulazi u mehanizam za kratko kopčanje, sve takve elemente treba skratiti na jednaku mjeru
Ovakve Roco kopče su najpogodnije jer su male visine i gotovo neprimjetne
To izgleda ovako
Moram odrezati na sredini ispupčeni dio u kojeg je sjedalo staro postolje jer smeta
Namjeravao sam Gomulku osposobiti za vožnju po Marklinu ali sam odustao jer bih morao nekako odrezati spoj od kotača do motora na
jednoj strani a bogme i na drugoj jer zbog dekodera kojeg bi morao ugraditi motor ne smije imati direktnu vezu sa napajanjem!
To malo čudo košta 65 Eura pa bi bila šteta da ga eventualno upropastim, ovako će Gomulka ostati klasičan DC
Kopče se utaknu u jedan element koji ulazi u mehanizam za kratko kopčanje, sve takve elemente treba skratiti na jednaku mjeru
Ovakve Roco kopče su najpogodnije jer su male visine i gotovo neprimjetne
To izgleda ovako
borna- Moderator
Kopče na vagonima odozdola izgledaju ovako
Te kopče su zgodne ali imaju jednu manu- ako ostavite zakopčane vagone na nekom zavoju duže vremena (dana) one će se
deformirati odnosno raširiti jer su vanjska pera tanka i plastika se raširi!
Na zavojima iznad R 500 izgleda dobro
Uostalo na manjima i ne prolazi
Provozao sam malo motorni vagon, najprije bez karoserije pa sam stavio malo opterećenja
Kada sam stavio karoseriju ona je rezonancijom pojačala neke zvukove, cvilenje potiče od osovina na postolju bez motora pa ću
ih sve podmazati da ne bi bilo koncerta kad provozi cijela kompozicija
Te kopče su zgodne ali imaju jednu manu- ako ostavite zakopčane vagone na nekom zavoju duže vremena (dana) one će se
deformirati odnosno raširiti jer su vanjska pera tanka i plastika se raširi!
Na zavojima iznad R 500 izgleda dobro
Uostalo na manjima i ne prolazi
Provozao sam malo motorni vagon, najprije bez karoserije pa sam stavio malo opterećenja
Kada sam stavio karoseriju ona je rezonancijom pojačala neke zvukove, cvilenje potiče od osovina na postolju bez motora pa ću
ih sve podmazati da ne bi bilo koncerta kad provozi cijela kompozicija
borna- Moderator
Pfaff and gaspa like this post
Ne cvile li vlakovi ponekad i u stvarnosti? Kad se voziš u ponekom Zetovom zglobnom citaru (dobro, nije vlak, ali što da dobiješ njegov model? - a i kod Backa takvi voze sami), kao da si okružen ševama i kanarincima. I to kazališnim zborom. To je cvilež!
Registration date : 14.05.2008
Vlakovi a i tramvaji kao i ostala šinska vozila cvile na zavojima, pogotovo manjim radi bočnog trenja vijenca i unutarnje
strane tračnica. Ja sam na filmiću vozio po ravnom pa se cvilenje javilo radi nepodmazanosti osovina.
strane tračnica. Ja sam na filmiću vozio po ravnom pa se cvilenje javilo radi nepodmazanosti osovina.
borna- Moderator
Pfaff likes this post
Drži se stare biciklističke: Tko maže, taj vozi!
Stranica 30 / 40. • 1 ... 16 ... 29, 30, 31 ... 35 ... 40
Vlakovi :: Ostalo :: Modelarstvo
Stranica 30 / 40.