Maketa Jurandvor
+3
Pfaff
borna
Damir
7 posters
Vlakovi :: Ostalo :: Modelarstvo
Stranica 5 / 7.
Stranica 5 / 7. • 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7
Re: Maketa Jurandvor
....i stajalo je čak i više od 7 mjeseci!
Moram kao prvo napomenuti da je zahvaljujući premazu ATF ulja pruga i dalje sjajna i čista.
Prvog dana na plaži sam naišao na ovaj komad drveta kojeg je bog zna koliko dugo bacalo more, prala kiša, šibao vjetar i peklo sunce?
Poslužit će negdje na maketi kao stijena, bez ikakvih intervencija.
Donio sam još nekoliko kućica iz Zagreba, trebalo je naći što užu staničnu zgradu
Sve one su pristojne starosti i bile su na više maketa pa im trebaju i popravci
Ima i nešto domaćih natpisa, vremenom će sve biti prekršteno po domaći
Na gornju stanicu je došlo jedno skladište na mjesto radionice (koja je preseljena na donju stanicu)
Jedna vahtarnica je na ulasku gornje stanice (tu će biti i Žcpr)
Moram kao prvo napomenuti da je zahvaljujući premazu ATF ulja pruga i dalje sjajna i čista.
Prvog dana na plaži sam naišao na ovaj komad drveta kojeg je bog zna koliko dugo bacalo more, prala kiša, šibao vjetar i peklo sunce?
Poslužit će negdje na maketi kao stijena, bez ikakvih intervencija.
Donio sam još nekoliko kućica iz Zagreba, trebalo je naći što užu staničnu zgradu
Sve one su pristojne starosti i bile su na više maketa pa im trebaju i popravci
Ima i nešto domaćih natpisa, vremenom će sve biti prekršteno po domaći
Na gornju stanicu je došlo jedno skladište na mjesto radionice (koja je preseljena na donju stanicu)
Jedna vahtarnica je na ulasku gornje stanice (tu će biti i Žcpr)
borna- Moderator
- Broj postova : 9452
Registration date : 16.11.2010
Kako nemam originalnu podlogu ložione zidove ću zalijepiti na jednu ploču lesonita
Prethodni vlasnik toga objekta je imao ružnu naviku da dijelove spaja lemilicom (umjesto lijepilom)
Nedostaju 2 krovne ploče no imam nešto viška kojeg ću prekrojiti za to
Vruće lijepilo je dobro došlo za spajanje tako oštećenih dijelova, unutrašnjost će kasnije biti obojana u sivo tako da se lijepilo
neće vidjeti / isticati
Odlučio sam malo osvježiti zidove, najprije sam rijetkom bijelom temperom popunio fuge
a onda obrisao višak boje (u boju je dobro dodati kapljicu sredstva za pranje suđa)
Tempera se uvijek može isprati ako nisam zadovoljan rezultatom a zaštititi se može i mat lakom za kosu
Kod novih kućica bi prije bojanja trebao nanijeti primer no kod ovako starih plastika nema potrebe jer se ulje od podmazivanja kalupa
odavno isparilo.
Prethodni vlasnik toga objekta je imao ružnu naviku da dijelove spaja lemilicom (umjesto lijepilom)
Nedostaju 2 krovne ploče no imam nešto viška kojeg ću prekrojiti za to
Vruće lijepilo je dobro došlo za spajanje tako oštećenih dijelova, unutrašnjost će kasnije biti obojana u sivo tako da se lijepilo
neće vidjeti / isticati
Odlučio sam malo osvježiti zidove, najprije sam rijetkom bijelom temperom popunio fuge
a onda obrisao višak boje (u boju je dobro dodati kapljicu sredstva za pranje suđa)
Tempera se uvijek može isprati ako nisam zadovoljan rezultatom a zaštititi se može i mat lakom za kosu
Kod novih kućica bi prije bojanja trebao nanijeti primer no kod ovako starih plastika nema potrebe jer se ulje od podmazivanja kalupa
odavno isparilo.
borna- Moderator
Početak mazanja stanice i kraj
I ovo sam sve još malo dodatno obojio
Kod ovog skladišta sam pretjerao, to se pokazalo nakon što se boja osušila pa ću ga malo isprati vodom (kistom).
Iza stanice trebam napraviti stijenu pa sam stirodur armirao budući da se malo savija kod vađenja i stavljanja
Lijepilo za stirodur (može i fleksibilno lijepilo za pločice) sam pomiješao sa malo drvofixa i nanio gore. Ne smije se previše zaglađivati
jer se onda gubi hrapavost!
borna- Moderator
I na peronima sam se igrao sa bojom
Ovdje će biti još sitnih prčkanja
borna- Moderator
Borna pa kakava ti je to stanica "Hohstadt", pa jesi na Jadranu ili nisi??? Pa metni na te stanice nasa imena..........................ha...ha...ha
Velimir
Velimir
Hvala, napisao sam ranije da će sve biti "prekršteno" u domaće no kad dođe na red.
borna- Moderator
Zovi Hasanbegovića, on je stručnjak za prekrštavanje...borna je napisao/la:Hvala, napisao sam ranije da će sve biti "prekršteno" u domaće no kad dođe na red.
- Broj postova : 11485
Registration date : 17.03.2008
Najprije sam izvana privremeno spojio zidove ljepivom trakom a onda ih pod kutem zalijepio sa vrućim lijepilom
Sve je zaljepljeno na podlogu
Ložiona je naprijed uža od originala jer radi prostora dolazi malo bliže okretaljki
Krovove sam nakon malo krojenja zalijepio na deblji papir (u 4 niza)
borna- Moderator
Jel ce to bit Rijecka loziona, samo ju treba prefarbat na sivo.....................
Kako je ložiona u udolini neće se isticati njena veličina
Ulazna vrata sam skinuo radi uređenja pa sam mogao bolje slikati sa lijeve strane
borna- Moderator
Jedna mala limenka od graška neće završiti u smeću jer je po mjeri
Već dugo vremena čuvam ovo postolje od Mehanotehnike (za dizalicu)
Sa spray-evima sam to obojao
Kako je plava malo previše kričava izdaleka sam ju prešao sa malo sive, plato je nastao od plastičnog poklopca
Na krovište sam dodao još 8 kartonskih segmenata
I sve sam malo zaprljao crvenkastim kao rđom
Jedan čavlić je poslužio kao gromobran i eto vodotornja na maketi
Već dugo vremena čuvam ovo postolje od Mehanotehnike (za dizalicu)
Sa spray-evima sam to obojao
Kako je plava malo previše kričava izdaleka sam ju prešao sa malo sive, plato je nastao od plastičnog poklopca
Na krovište sam dodao još 8 kartonskih segmenata
I sve sam malo zaprljao crvenkastim kao rđom
Jedan čavlić je poslužio kao gromobran i eto vodotornja na maketi
borna- Moderator
Malo sam se igrao sa drvećem
pa ga posadio (neke grane ću trebati kresati)
Ložionu za E-lokomotive koja će doći na gornju stanicu slažem od početka (uz neke stare dijelove)
Od ostataka mrežice za fasadu i prozirne ambalaže sam napravio staklarnike za obje ložione
borna- Moderator
Od ostataka plastične nadstrešnice sam napravio podlogu za ložionu i sve zalijepio vrućim lijepilom
I ovdje ću unutrašnjost obojiti sivom bojom
Male drvene letvice su poprečna ojačanja i nosači staklarnika (te buduće rasvijete)
Od tanjeg kartona sam napravio krov na kojeg ću zalijepiti trake vodobrusnog papira (njih 68). Lakše bi mi bilo nalijepiti to u jednom
komadu no ovako će vjernije izgledati
borna- Moderator
Na gornjoj stanici sam 2 slijepa kolosjeka pomaknuo bliže depou pa će biti više mjesta za cestu kod stanice
Od susjeda sam dobio novi materijal pogodan za cestu, neku građevinsku izolaciju sa finom teksturom
Za veliku ložionu sam trebao napraviti 8 vratnih krila
Trebalo je strpljivo rezuckati
Moram još bojom sakriti tragove lijepila
Vrata neće biti pokretna, bit će fiksna u otvorenom položaju.
borna- Moderator
Depo je posivio iznutra
Kasnije će biti još igranja sa izradom oluka, ventilatora i dimnjaka te drugim sitnim detaljima
Sada ovdje ima više mjesta za autiće
U lijevom kutu makete je došlo jedno izletište. Kako na maketi nema baš puno mjesta za objekte valja iskoristiti svaki pogodan prostor.
borna- Moderator
Moje prvo dugačko poluvrijeme na moru je na samom kraju :(
Zadnja 2 tjedna sam morao posvetiti unucima, nakuhao sam se više negoli u 2 mjeseca prije?
/Jedu brže nego ja stignem skuhati, gladni su kao termiti :gladan/
Za kraj sam ipak barem malo provozao lokomotive i sastavio kompozicije za slikanje
Napravio sam manje nego sam mislio no bit će još dosta poluvremena za radove
borna- Moderator
Na maketi je trenutno 8 kompozicija no imade mjesta za još 4 bez problema
Sva pruga je podijeljena na 16 blokova što znači da od 12 kompozicija 4 može uvijek voziti
borna- Moderator
Još par slikica i gotovo je sa prvim poluvremenom
Pravi izgled će biti tek kad sve bude pošodrano
Pravi izgled će biti tek kad sve bude pošodrano
borna- Moderator
Polako su krenuli radovi u drugom ovogodišnjem poluvremenu
Najprije sam zamijenio stare pultove novijima jer stari nijesu pouzdani.Bez obzira na pokušaje popravka povremeno ostaju
uključeni signali ili skretnice, srećom je Marklin dosta otporan na to ali tada ne mogu mijenjati njihove položaje.
Pultovi za uključenje odsječaka na desnoj strani ne pate od takovih problema.
Započinjem spajanja automatizacije pa je za početak nužna radna skica, kad to završim slijedi pravi nacrt
Neke šalt-tračnice idu na više signala i skretnica pa ću im trebati pridružiti releje kao pojačala jer ako se kontakti na njima preopterete
postaju nepouzdani. Svi ti višestruki izvodi idu preko diodne matrice kako bi se razdvojili jer bi u nekim slučajevima dolazilo do
neželjenih spojeva
Najprije sam zamijenio stare pultove novijima jer stari nijesu pouzdani.Bez obzira na pokušaje popravka povremeno ostaju
uključeni signali ili skretnice, srećom je Marklin dosta otporan na to ali tada ne mogu mijenjati njihove položaje.
Pultovi za uključenje odsječaka na desnoj strani ne pate od takovih problema.
Započinjem spajanja automatizacije pa je za početak nužna radna skica, kad to završim slijedi pravi nacrt
Neke šalt-tračnice idu na više signala i skretnica pa ću im trebati pridružiti releje kao pojačala jer ako se kontakti na njima preopterete
postaju nepouzdani. Svi ti višestruki izvodi idu preko diodne matrice kako bi se razdvojili jer bi u nekim slučajevima dolazilo do
neželjenih spojeva
borna- Moderator
Započeo sam spajanja relea za dodatnu automatiku, odustao sam od diodne matrice jer bi imao dodatnu hrpu žica već sam diode
spajao direktno na izlaze šalt-tračnica
Žice se brzo množe pa sam odlučio za sada sve provizorno spojiti radi probnih vožnji a slijedeće godine sve odspojiti i započeti na
novo uz pažljivije slaganje žica!
Zadnji update spajanja izgleda ovako (bilo je do sada još 4 varijante)
Sve spojeno izgleda ovako
borna- Moderator
Zapeo sam u ćor-sokaku, ne mogu voziti kako bi trebao
Nijesam dovoljno proračunao kolika mi je potrošnja skretnica i signala (njihova svjetla troše po 1 wat a sama promjena položaja povuče
još i do 10-ak wati (svaka skretnica ili signal, kad ih se istovremeno više to se zbraja!) . Dakle da bi sve to radilo morao sam spojiti paralelno oba velika transformatora od 30 VA (i to mi je minimum) tako da mi je za vožnju ostao mali od 10 VA (što je dovoljno za
vožnju 1 lokomotive uzbrdo, tamo i ne može biti više vlakova) a za sve ostalo je Trix trafo sa 16 VA! On može pokretati 2 vlaka, kod
trećeg je već veliki pad napona?
/veliko Marklinovi su inače dovoljni za vožnju 6 vlakova/
Cijeli sistem je zamišljen da bude barem 7-8 vlakova na maketi i vožnjom pokreću jedan drugoga po principu automatskog
pružnog bloka. Ako imam svega 3 vlaka na maketi onda nema dovoljno poticaja, desi se da zastanu na stanici i čekaju dolazak drugog vlaka kojega nema. Inače redovno u skrivenoj stanici 2 vlaka čekaju druge da se pokrenu, isto je i na donjoj te gornjoj stanici što znači
da ih je 6 u mirovanju te barem još jedan u pokretu (optimalno je 3)
Nema mi druge nego na proljeće donijeti jednoga veelikoga od barem 100 VA (16 v) za napajanje jer postojećim potrošačima
treba još pribrojiti i rasvjetu kućica, perona i kolodvora!
Kako je došla jesen sa manje kupanja radi lošeg vremena primio sam se drugih poslova, najprije sam odmaknuo i skinuo desni
gornji dio makete a zatim i srednji
Sada mogu na miru očistiti skrivene djelove te prugu preventivno tanko namazati ATF uljem da u proljeće nebi bilo čuđenja zbog
rđe (stara Marklinova pruga je željezna i ne voli baš vlagu)
Na ova 2 gornja dijela "posadio" sam brojne priključke za rasvjetu i napajanje kontaktne mreže
Nijesam dovoljno proračunao kolika mi je potrošnja skretnica i signala (njihova svjetla troše po 1 wat a sama promjena položaja povuče
još i do 10-ak wati (svaka skretnica ili signal, kad ih se istovremeno više to se zbraja!) . Dakle da bi sve to radilo morao sam spojiti paralelno oba velika transformatora od 30 VA (i to mi je minimum) tako da mi je za vožnju ostao mali od 10 VA (što je dovoljno za
vožnju 1 lokomotive uzbrdo, tamo i ne može biti više vlakova) a za sve ostalo je Trix trafo sa 16 VA! On može pokretati 2 vlaka, kod
trećeg je već veliki pad napona?
/veliko Marklinovi su inače dovoljni za vožnju 6 vlakova/
Cijeli sistem je zamišljen da bude barem 7-8 vlakova na maketi i vožnjom pokreću jedan drugoga po principu automatskog
pružnog bloka. Ako imam svega 3 vlaka na maketi onda nema dovoljno poticaja, desi se da zastanu na stanici i čekaju dolazak drugog vlaka kojega nema. Inače redovno u skrivenoj stanici 2 vlaka čekaju druge da se pokrenu, isto je i na donjoj te gornjoj stanici što znači
da ih je 6 u mirovanju te barem još jedan u pokretu (optimalno je 3)
Nema mi druge nego na proljeće donijeti jednoga veelikoga od barem 100 VA (16 v) za napajanje jer postojećim potrošačima
treba još pribrojiti i rasvjetu kućica, perona i kolodvora!
Kako je došla jesen sa manje kupanja radi lošeg vremena primio sam se drugih poslova, najprije sam odmaknuo i skinuo desni
gornji dio makete a zatim i srednji
Sada mogu na miru očistiti skrivene djelove te prugu preventivno tanko namazati ATF uljem da u proljeće nebi bilo čuđenja zbog
rđe (stara Marklinova pruga je željezna i ne voli baš vlagu)
Na ova 2 gornja dijela "posadio" sam brojne priključke za rasvjetu i napajanje kontaktne mreže
borna- Moderator
Kupi si u "Bauhausu" dva paketa one fine folije za zaštitu kod maleraja pa sve lijepo prekrij i zalijepi prije nego odeš u Metropolu. A možeš ispod uvaljat i kanticu negašenog vapna da pije vlagu
Imam dosta starih plastičnih stolnjaka i nešto deka pa sve lijepo ušuškam, do sada nije bilo problema.
Inače moram ostaviti jedan prozor malo odškrinut da bude malo cirkulacije zraka, pred dosta godina je jedan prijatelj ostao
duže pa je sve hermetički zatvorio. Do proljeća mi je plijesan narasla po zidovima a furnirani namještaj se rascvao
Imamo i jednu dobru domaću susjedu koja je zahvalna što može sušiti veš na mojoj natkrivenoj terasi pa svaki puta
malo otvori vrata dole i gore da se sve prozrači.
Inače moram ostaviti jedan prozor malo odškrinut da bude malo cirkulacije zraka, pred dosta godina je jedan prijatelj ostao
duže pa je sve hermetički zatvorio. Do proljeća mi je plijesan narasla po zidovima a furnirani namještaj se rascvao
Imamo i jednu dobru domaću susjedu koja je zahvalna što može sušiti veš na mojoj natkrivenoj terasi pa svaki puta
malo otvori vrata dole i gore da se sve prozrači.
borna- Moderator
Ovako sam se mogao primiti uređenja žica odozdola, svaku skretnicu, signal i otkapčivač sam spojio preko razvodnih stezaljki da u
slučaju nekoga kvara ne moram rezati žice već ih samo odspojim.
Sada dok su mi ti djelovi makete pristupačni i sa stražnje strane posadit ću i stupove za kontaktnu mrežu
Vidi se hrpica novih rasvjetnih tijela koje treba uvesti u stupove, za to treba pripremiti dosta živaca te polako i mirno uvađati žice
borna- Moderator
Šteta da nema onih HŽ-ovih plehnatih kanalica u HO izvedbiborna je napisao/la:Ovako sam se mogao primiti uređenja žica odozdola, svaku skretnicu, signal i otkapčivač sam spojio preko razvodnih stezaljki da u
slučaju nekoga kvara ne moram rezati žice već ih samo odspojim.
Stranica 5 / 7. • 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7
Vlakovi :: Ostalo :: Modelarstvo
Stranica 5 / 7.