Maketa Jurandvor
+3
Pfaff
borna
Damir
7 posters
Vlakovi :: Ostalo :: Modelarstvo
Stranica 3 / 7.
Stranica 3 / 7. • 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7
Re: Maketa Jurandvor
To bi i meni dobro došlo, ali je problem da mi je dućan malo daleko!borna je napisao/la:Iz dugogodišnjeg iskustva znam da je lemljenje žica na Marklinovu prugu težak posao.....
.....pa sam nabavio flux za lemljenje metalnih legura kojim je lemljenje dječje igra! Košta nepunih 15 kunića a ima ga za stotine lemljenja
U Elektromarketu imaju i drugih svjetala na akciji po cijenama i do 6-7 puta nižim od aktualnih!
- Broj postova : 11485
Registration date : 17.03.2008
Mislim da bi možda bila moguća isporuka poštom po obavljenoj uplati?
U svakom slučaju kad se vratim u Zg idem tamo kupiti toga još jer imam nekoliko narudžbi za razne krajeve lijepe naše pa mogu
poslati jedan paketić i u Sunger.
U svakom slučaju kad se vratim u Zg idem tamo kupiti toga još jer imam nekoliko narudžbi za razne krajeve lijepe naše pa mogu
borna- Moderator
- Broj postova : 9452
Registration date : 16.11.2010
Dvije bočice onog drekomaza za lemljenje. Blagodarim in advanceborna je napisao/la:Mislim da bi možda bila moguća isporuka poštom po obavljenoj uplati?
Stvarno je djelotvorno, znao sam s mučiti sa tim limenim tračnicama. Izgrebao bih zaštitnu boju (to radim i sada), nanio malo obične lemne
paste i grijao dugo sa jakom lemilicom od barem 60 wa dok se lem nebi primio. Sa ovime se lem primi u sekundi i to sa lemilicom od 30 wata!
paste i grijao dugo sa jakom lemilicom od barem 60 wa dok se lem nebi primio. Sa ovime se lem primi u sekundi i to sa lemilicom od 30 wata!
borna- Moderator
Izolacija pojedinih blokova je kod Marklina jako jednostavna
Signale sam "ukopao" za debljinu izolacijskog sloja (5-6 mm)
Ljepše ih je za vidjeti kad njihovi poklopci ne strše toliko
Mostove sam zalijepio zajedno pločicama stirena pomoću 2K lijepila za plastiku
Privremeno sam preko sabirnica pospajao sve blokove sa napajanjem tako da sam mogao napraviti prve probne vožnje
Čast prve vožnje je pripala najstarijoj lokomotivi koju sam ponio (iz 1959 godine), na takovoj podlozi je Marklin zaista tihi!
Signale sam "ukopao" za debljinu izolacijskog sloja (5-6 mm)
Ljepše ih je za vidjeti kad njihovi poklopci ne strše toliko
Mostove sam zalijepio zajedno pločicama stirena pomoću 2K lijepila za plastiku
Privremeno sam preko sabirnica pospajao sve blokove sa napajanjem tako da sam mogao napraviti prve probne vožnje
Čast prve vožnje je pripala najstarijoj lokomotivi koju sam ponio (iz 1959 godine), na takovoj podlozi je Marklin zaista tihi!
borna- Moderator
Dobro gura mala
Započeo sam sa spajanjima na konektore
Probno sam rasporedio elemente na budućem pultu (umjesto malog transformatora će doći veliki za Limine DC lokomotive. One će voziti
preko kontaktne mreže no morat ću im staviti i skije kako bi njima mogle davati impulse na šalt-tračnicama
Pult će doći ispod sredine makete, napravit ću da se može i malo izvući
Ovo su samo skice sa mjestima spajanja i oznakama skretnica, signala, otkapčivača i pružnih blokova
Kasnije ću napraviti ozbiljniji nacrt u M 1:5 gdje će se moći ucrtati svaka žica (od njih 134)
Bez toga nebih niti mogao započeti spajanja na konektore
Probno sam rasporedio elemente na budućem pultu (umjesto malog transformatora će doći veliki za Limine DC lokomotive. One će voziti
preko kontaktne mreže no morat ću im staviti i skije kako bi njima mogle davati impulse na šalt-tračnicama
Pult će doći ispod sredine makete, napravit ću da se može i malo izvući
Ovo su samo skice sa mjestima spajanja i oznakama skretnica, signala, otkapčivača i pružnih blokova
Kasnije ću napraviti ozbiljniji nacrt u M 1:5 gdje će se moći ucrtati svaka žica (od njih 134)
Bez toga nebih niti mogao započeti spajanja na konektore
borna- Moderator
Hello, Houston, we have a problem!
Joj si ga Tebi, ako pomiješaš žičice...
Joj si ga Tebi, ako pomiješaš žičice...
Za to postoje i nacrti, ako se štogod i krivo zalemi/spoji uvijek se može ispitati sa instrumentom ili lampicom te zamijeniti na ulasku u pult.
Ovo je relativno mala maketa, nema puno skretnica, signala i blokova pa će i automatizacija biti jednostavna?
Radio sam ja i na dosta većih projekata kod kojih je bilo i tisuću žica....
Ima priča za namamit ljude u digitalizaciju, treba samo 2 žice ha ha!
Jeste da je nešto manje žica ali je sve daleko skuplje: treba kupiti hrpu dekodera za prugu (blokove), skretnice, signale i svi oni trebaju
biti spojeni žicama....
Ovo je relativno mala maketa, nema puno skretnica, signala i blokova pa će i automatizacija biti jednostavna?
Radio sam ja i na dosta većih projekata kod kojih je bilo i tisuću žica....
Ima priča za namamit ljude u digitalizaciju, treba samo 2 žice ha ha!
Jeste da je nešto manje žica ali je sve daleko skuplje: treba kupiti hrpu dekodera za prugu (blokove), skretnice, signale i svi oni trebaju
biti spojeni žicama....
borna- Moderator
Prošli tjedan su bila 2 burna dana pa je more izbacilo nekakve travice, dobro će doći kao neko žbunje na maketi....
Ubrao sam i nešto zelenila za izradu drveća te obojio smeđim spray-em
Natovario sam si još jednu komplikaciju, izradu kontaktne mreže u skrivenoj stanici
Na jesen ili druge godine ću na vanjskom vidljivom dijelu postaviti Marklinove stupove i kontaktnu mrežu
Ubrao sam i nešto zelenila za izradu drveća te obojio smeđim spray-em
Natovario sam si još jednu komplikaciju, izradu kontaktne mreže u skrivenoj stanici
Na jesen ili druge godine ću na vanjskom vidljivom dijelu postaviti Marklinove stupove i kontaktnu mrežu
borna- Moderator
U Baškoj sam uspio pronaći "stiskavce" (bužir koji se grijanjem stisne i do trećine opsega) koji su potrebni kod produživanja žica.
Nije baš jeftino no ako se uzme da ih mogu razrezati i na pola dužine onda imam 150 komada koji mi trebaju (manji promjeri)
Ubrao sam još malo "drveća" i obojao u sivo
Priprema se još "lišća"
Iz Zagreba sam ponio ponešto "Islandske mahovine" koja je također pogodna za izradu drveća i žbunja.
Takove lišajeve u raznim bojama prodaju i razni proizvođači asortimana za male željeznice po dosta visokim cijenama.
Pred 10-ak godina sam otkrio da se mogu naći u tzv Vrtnim centrima kod nas i to do 10-ak puta jeftinije!
Ta mahovina je dobro preparirana pa ostaje stabilna i mekana desetljećima, imam još takove mahovine sa bivših maketa iz kraja 60-ih godina!
Mali update nacrta makete (napravio sam precizniji nacrt)
Nije baš jeftino no ako se uzme da ih mogu razrezati i na pola dužine onda imam 150 komada koji mi trebaju (manji promjeri)
Ubrao sam još malo "drveća" i obojao u sivo
Priprema se još "lišća"
Iz Zagreba sam ponio ponešto "Islandske mahovine" koja je također pogodna za izradu drveća i žbunja.
Takove lišajeve u raznim bojama prodaju i razni proizvođači asortimana za male željeznice po dosta visokim cijenama.
Pred 10-ak godina sam otkrio da se mogu naći u tzv Vrtnim centrima kod nas i to do 10-ak puta jeftinije!
Ta mahovina je dobro preparirana pa ostaje stabilna i mekana desetljećima, imam još takove mahovine sa bivših maketa iz kraja 60-ih godina!
Mali update nacrta makete (napravio sam precizniji nacrt)
borna- Moderator
S čim griješ "stiskavce"?
Kako kada, ili blizinom lemilice ili daljinom plamena upaljača....
borna- Moderator
Preživio sam skoro 3 dana bez interneta
Nakon one nevere sa tučom prošli tjedan došlo je do kvarova na čvoru koji daje internet prema Jurandvoru i Baškoj Dragi, večeras je to
popravljeno nadam se?
Zadnjih dana uglavnom režem žice i lemim ih do beskonačnosti, dosta je to zamoran posao jer treba biti pažljiv....
Kablovi koji idu od konektora na maketi prema pultu nisu problem
No da bih spajao žice ispod makete treba klečati, čučati ili sjediti na maloj hoklici...
Neće to ostati tako neuredno visiti, kada isprobam sve funkcije (nakon spajanja na pult) to ću grupirati skupa i podignuti gore te klamericama
pričvrstiti na ploču odozdola
Žica je 135 do konektora pa onda još toliko od konektora, na prepojnom polju pulta će ih biti i nešto više....
Osim toga na svakom dijelu makete su zajedničke žice za napajanja pruge, signala i skretnica na više mjesta (pruga dobiva napajanje svaka
2 metra u prosjeku) tako da je i tu još dodatnih 50-ak žica....
Kasnije ću dodati još rasvijetu kućica (kojih neće biti baš puno jer nema mjesta) te perona i ulica tako da će broj žica biti sigurno preko 500!
Nakon one nevere sa tučom prošli tjedan došlo je do kvarova na čvoru koji daje internet prema Jurandvoru i Baškoj Dragi, večeras je to
popravljeno nadam se?
Zadnjih dana uglavnom režem žice i lemim ih do beskonačnosti, dosta je to zamoran posao jer treba biti pažljiv....
Kablovi koji idu od konektora na maketi prema pultu nisu problem
No da bih spajao žice ispod makete treba klečati, čučati ili sjediti na maloj hoklici...
Neće to ostati tako neuredno visiti, kada isprobam sve funkcije (nakon spajanja na pult) to ću grupirati skupa i podignuti gore te klamericama
pričvrstiti na ploču odozdola
Žica je 135 do konektora pa onda još toliko od konektora, na prepojnom polju pulta će ih biti i nešto više....
Osim toga na svakom dijelu makete su zajedničke žice za napajanja pruge, signala i skretnica na više mjesta (pruga dobiva napajanje svaka
2 metra u prosjeku) tako da je i tu još dodatnih 50-ak žica....
Kasnije ću dodati još rasvijetu kućica (kojih neće biti baš puno jer nema mjesta) te perona i ulica tako da će broj žica biti sigurno preko 500!
borna- Moderator
Konektori i kablovi od makete prema pultu su pripremljeni (sa gornjeg nivoa dolaze još 2 no to ću izvesti nakon proba donjeg dijela)
Bez nacrta nema spajanja, previše toga je da bih radio napamet
Ispod prepojnog polja je shema 6 releja, 4 su za skrivenu stanicu u kojoj nema signala. Svaki rele se brine za jedan blok.
Preostala 2 releja će služiti za samostalne vožnje no čini mi se da ću ih trebati više?
Napravio sam nosače pulta koji se može uvući (i malo podignuti) ili izvući van a kada raskopčam konektore pult se može potpuno ukloniti.
Detalje trebam još obraditi pa spajanje može započeti!
Bez nacrta nema spajanja, previše toga je da bih radio napamet
Ispod prepojnog polja je shema 6 releja, 4 su za skrivenu stanicu u kojoj nema signala. Svaki rele se brine za jedan blok.
Preostala 2 releja će služiti za samostalne vožnje no čini mi se da ću ih trebati više?
Napravio sam nosače pulta koji se može uvući (i malo podignuti) ili izvući van a kada raskopčam konektore pult se može potpuno ukloniti.
Detalje trebam još obraditi pa spajanje može započeti!
borna- Moderator
Započeo sam spajati kablove konektora na pult, početak izgleda jednostavan
Međutim sa svakim novim kabelom ima sve više žica, prije spajanja svake trebam provjeriti pomoću mjernog instrumenta koja je na redu
Ukoliko i pogriješim kod neke (to ujedno znači da su 2 krivo spojene) otkrit ću prilikom proba svih funkcija na skretnicama, signalima ili blokovima
pa ih lako dovedem u red na prepojnom polju. Sve ide polako, duže traje od željenoga no brže ne može!
Međutim sa svakim novim kabelom ima sve više žica, prije spajanja svake trebam provjeriti pomoću mjernog instrumenta koja je na redu
Ukoliko i pogriješim kod neke (to ujedno znači da su 2 krivo spojene) otkrit ću prilikom proba svih funkcija na skretnicama, signalima ili blokovima
pa ih lako dovedem u red na prepojnom polju. Sve ide polako, duže traje od željenoga no brže ne može!
borna- Moderator
To ti je kao u telefonskoj centrali.................neces izgubiti koji kabl...........
Velimir
Velimir
Jedino mu se može dogoditi da nazove Putina umjesto Trumpacrhav je napisao/la:To ti je kao u telefonskoj centrali.................neces izgubiti koji kabl...........
Zadnijeh dana sam se više posvetio radovima na kući i oko nje no kao odmor sam pomalo nastavio sastavljanjem pulta
Svi konektori su spojeni, slijedeće je spajanje malih pultova za skretnice, signale, otkapčivače i blokove (doduše 3 mi nedostaju jer sam ih ponio premalo)
Danas sam to prikopčao na maketu (za sada bez gornjih dijelova, na njima još moram sve spojiti na konektore no to ću raditi nakon provjere
svih funkcija donjeg dijela kao i probnih vožnji)
Maketa je živa
Svi konektori su spojeni, slijedeće je spajanje malih pultova za skretnice, signale, otkapčivače i blokove (doduše 3 mi nedostaju jer sam ih ponio premalo)
Danas sam to prikopčao na maketu (za sada bez gornjih dijelova, na njima još moram sve spojiti na konektore no to ću raditi nakon provjere
svih funkcija donjeg dijela kao i probnih vožnji)
Maketa je živa
borna- Moderator
Krenule su probne vožnje sa nekoliko raznih kompozicija u svim smjerovima i preko svih kolosjeka
Odustao sam od postavljanja kontaktne mreže (za sada) jer sam zaboravio ponijeti debljega tinola za lemljenje mesing žica. Tanki kojeg imam
mi treba za lemljenje žica, a u željezari u Baškoj imaju isto samo tankoga po paprenoj cijeni!
Malo sam se kao odmor od žica poigrao drvećem
Odustao sam od postavljanja kontaktne mreže (za sada) jer sam zaboravio ponijeti debljega tinola za lemljenje mesing žica. Tanki kojeg imam
mi treba za lemljenje žica, a u željezari u Baškoj imaju isto samo tankoga po paprenoj cijeni!
Malo sam se kao odmor od žica poigrao drvećem
borna- Moderator
(pra)stara lemilica
Nedavno mi je lemilica stara možda i preko 40 godina prestala raditi, srećom sam primijetio lagano iskrenje na dolaznim žicama odmah kod
ulaska u nju. U pokušaju da je rastavim plastično kučište je puklo na dva dijela što sam kasnije riješio širokom ljepivom trakom.
/taman sam namjeravao staviti nove duže žice na signal/
Sa ovom drugom jakom lemilicom od 70-80 WA teško da bih mogao lemiti sitne spojeve? Odrezao sam dio kabela koji je uslijed savijanja počeo
pucati, zalemio spojeve i sve osiguro termo-bužirom i lemilica opet veselo radi
/u Zg imam još nekoliko profi lemilica koje mi se nije dalo vući sa sobom/
Stupove mostova sam zalijepio na podlogu, prije sam provjerio dali su svi odgovarajuće visine
Pripreme za spajanje srednjeg gornjeg dijela
I sve je spojeno na konektor
ulaska u nju. U pokušaju da je rastavim plastično kučište je puklo na dva dijela što sam kasnije riješio širokom ljepivom trakom.
/taman sam namjeravao staviti nove duže žice na signal/
Sa ovom drugom jakom lemilicom od 70-80 WA teško da bih mogao lemiti sitne spojeve? Odrezao sam dio kabela koji je uslijed savijanja počeo
pucati, zalemio spojeve i sve osiguro termo-bužirom i lemilica opet veselo radi
/u Zg imam još nekoliko profi lemilica koje mi se nije dalo vući sa sobom/
Stupove mostova sam zalijepio na podlogu, prije sam provjerio dali su svi odgovarajuće visine
Pripreme za spajanje srednjeg gornjeg dijela
I sve je spojeno na konektor
borna- Moderator
Baaavo, majtoje!
Priprema za spajanje zadnjeg dijela makete
Škripac mi drži konektor dok lemim žice na njega
Za sada sam gotov sa radovima, u utorak se povraćam u Zg
Krajem 8. ili početkom 9.mjeseca vraćam se ponovo pa ću nastaviti sa radovima. Trebam donijeti još pultova za skretnice i spojiti ih, tada mogu
na pultu spojiti izlaze šalt tračnica na signale i skretnice kako bi maketa mogla raditi samostalno.
Škripac mi drži konektor dok lemim žice na njega
Za sada sam gotov sa radovima, u utorak se povraćam u Zg
Krajem 8. ili početkom 9.mjeseca vraćam se ponovo pa ću nastaviti sa radovima. Trebam donijeti još pultova za skretnice i spojiti ih, tada mogu
na pultu spojiti izlaze šalt tračnica na signale i skretnice kako bi maketa mogla raditi samostalno.
borna- Moderator
Da je bar ispred staviocrhav je napisao/la:Lijepo,..............samo cija ono trbusina pokvarila panoramu.............
Stranica 3 / 7. • 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7
Vlakovi :: Ostalo :: Modelarstvo
Stranica 3 / 7.