Maketa Jurandvor
+3
Pfaff
borna
Damir
7 posters
Vlakovi :: Ostalo :: Modelarstvo
Stranica 2 / 7.
Stranica 2 / 7. • 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7
Re: Maketa Jurandvor
Rezanje stirodura nije težak posao, samo treba biti precizan i imati oštri nož.
Malo teže i dugotrajnije će biti ucrtavanje/graviranje kamenih blokova na taj dugački zid (drugom prilikom)
Oko zaobljenog dijela će doći jedna savinuta ploča koja će se moći skidati
Gornji rub (letva) će biti obojen kao beton, trebat će napraviti i preko 2 metra ograde!
Ovdje je več blaga kosina pa će tu biti stijene.
Sam završetak i prijelaz na most ću odrediti kad dođu mostovi (slijedeće proljeće)
Cijeli taj dio će biti uklonljiv tako da ću te ploče povezati sa druge strane i učvrstiti zajedno.
Malo teže i dugotrajnije će biti ucrtavanje/graviranje kamenih blokova na taj dugački zid (drugom prilikom)
Oko zaobljenog dijela će doći jedna savinuta ploča koja će se moći skidati
Gornji rub (letva) će biti obojen kao beton, trebat će napraviti i preko 2 metra ograde!
Ovdje je več blaga kosina pa će tu biti stijene.
Sam završetak i prijelaz na most ću odrediti kad dođu mostovi (slijedeće proljeće)
Cijeli taj dio će biti uklonljiv tako da ću te ploče povezati sa druge strane i učvrstiti zajedno.
borna- Moderator
- Broj postova : 9452
Registration date : 16.11.2010
Jučer sam još rezuckao stiropore za kutove na lijevoj strani
Ti djelovi će također biti pomični da bi se moglo doći do vijaka koji drže noge
Ako se maket jednog dana bude selila bit će to lakše napraviti bez nogu
Sve je iskošeno, jednog dana će sve biti prekriveno smjesom za stijene
Ti djelovi će također biti pomični da bi se moglo doći do vijaka koji drže noge
Ako se maket jednog dana bude selila bit će to lakše napraviti bez nogu
Sve je iskošeno, jednog dana će sve biti prekriveno smjesom za stijene
borna- Moderator
Mogu si misliti kako Te ONA milo gleda - uz svo ovo elektrostatičko smeće...
- Broj postova : 11485
Registration date : 17.03.2008
Ha ha pa i nije ga bilo baš puno jer sam pazio kod rezanja i odmah čistio!
Nažalost se bliži kraj ovogodišnjim radovima na maketi!
No kad se vratim u Zagreb nastavit ću radove u podrumskoj maketi, doduše ne odmah.
U Zg sam zaboravio ponijeti još jednu veću kutiju sa nekih 150 ravnih tračnica i još koje čime tako da nisam mogao sastaviti sve već sam
samo slagao dio po dio. Uostalom u to i nije bilo u planu sada već tek u proljeće iduće godine.
Najprije moram složiti i spojiti prugu skrivene stanice te postaviti kontaktnu mrežu (u samogradnji, po uzoru na Zg maketu) kako bi mogao nastaviti
sa gornjim nivoom i ostalim.
Ispod makete na komodi imam dovoljno mjesta za napraviti 2 pulta za donju i gornju stanicu a između njih će doćiviše transformatora. Jedan
će biti DC za vožnju Lima lokomotiva preko KM, drugi za rad u depou sa okretaljkom (AC)te još najmanje 2 za AC za svaku vidljivu stanicu.
Nažalost se bliži kraj ovogodišnjim radovima na maketi!
No kad se vratim u Zagreb nastavit ću radove u podrumskoj maketi, doduše ne odmah.
U Zg sam zaboravio ponijeti još jednu veću kutiju sa nekih 150 ravnih tračnica i još koje čime tako da nisam mogao sastaviti sve već sam
samo slagao dio po dio. Uostalom u to i nije bilo u planu sada već tek u proljeće iduće godine.
Najprije moram složiti i spojiti prugu skrivene stanice te postaviti kontaktnu mrežu (u samogradnji, po uzoru na Zg maketu) kako bi mogao nastaviti
sa gornjim nivoom i ostalim.
Ispod makete na komodi imam dovoljno mjesta za napraviti 2 pulta za donju i gornju stanicu a između njih će doćiviše transformatora. Jedan
će biti DC za vožnju Lima lokomotiva preko KM, drugi za rad u depou sa okretaljkom (AC)te još najmanje 2 za AC za svaku vidljivu stanicu.
borna- Moderator
Nisam mogao a da se malo ne poigram, barem da rastrčim lokomotive....složio sam provizorij od pruge
borna- Moderator
Malo prirode ubrane jučer za pošumljavanje makete
Trenutno je to "drveće" u posudi sa glicerinom da se konzervira, sutra ću ga dobro pošpricati lakom za kosu.
Druge godine ću vidjeti dali je potrebno obojiti krošnju u zeleno ili možda i posipati te zalijepiti još lišća?
Isto takovo "drveće" sam ubrao i prošle godine
Na plaži sam prikupio nešto sitnih kamenčića koje sam isprao i sušim ih na suncu da bi ih prosijao.
Poučen iskustvom od pred nekoliko godina kada sam lavor ostavljao vani i preko noći spremam to sada u sobu
navečer. Naime noćnim mačkama se to dopalo kao wc pa je smrdiloooo da sam morao baciti!
Trenutno je to "drveće" u posudi sa glicerinom da se konzervira, sutra ću ga dobro pošpricati lakom za kosu.
Druge godine ću vidjeti dali je potrebno obojiti krošnju u zeleno ili možda i posipati te zalijepiti još lišća?
Isto takovo "drveće" sam ubrao i prošle godine
Na plaži sam prikupio nešto sitnih kamenčića koje sam isprao i sušim ih na suncu da bi ih prosijao.
Poučen iskustvom od pred nekoliko godina kada sam lavor ostavljao vani i preko noći spremam to sada u sobu
navečer. Naime noćnim mačkama se to dopalo kao wc pa je smrdiloooo da sam morao baciti!
borna- Moderator
Nakon pola godine nastavljaju se radovi na maketi, za sada polako jerbo imade prečih stvari.
Ostao sam dužan još nekoliko prošlogodišnjih slika koje su uvod u nove...
Bilo je dosta rezuckanja i pripasivanja zidova od stirodura
Urezivanje kamenih blokova je potrajalo jer otprilike brojeći imade ih preko 1.000!
Eksperiment sa nagrizanjem nitro razrjeđivača nije uspio (nisam ga dovoljno razrijedio vodom i predebelo sam ga nanio) pa se sve previše
izgrizlo (ako se pogodi količina i omjer mogu se dobiti lijepi efekti)
Još jednom Jovo nanovo, ovaj puta strpljivije i još bolje
Sve je izvedeno da može biti pomično za slučaj intervencije u skrivenoj stanici. Doduše mogao bi i odmaknuti cijelu maketu od zida ili razdvojiti
pa dizati gornju stanicu no to je dosta komplicirano
Ostao sam dužan još nekoliko prošlogodišnjih slika koje su uvod u nove...
Bilo je dosta rezuckanja i pripasivanja zidova od stirodura
Urezivanje kamenih blokova je potrajalo jer otprilike brojeći imade ih preko 1.000!
Eksperiment sa nagrizanjem nitro razrjeđivača nije uspio (nisam ga dovoljno razrijedio vodom i predebelo sam ga nanio) pa se sve previše
izgrizlo (ako se pogodi količina i omjer mogu se dobiti lijepi efekti)
Još jednom Jovo nanovo, ovaj puta strpljivije i još bolje
Sve je izvedeno da može biti pomično za slučaj intervencije u skrivenoj stanici. Doduše mogao bi i odmaknuti cijelu maketu od zida ili razdvojiti
pa dizati gornju stanicu no to je dosta komplicirano
borna- Moderator
Pretpostavljam da je počelo s brisanjem prašine...
Prva ovogodišnja slika
Bijelu boju za zidove sam pomiješao sa malo cementa i namazao preko ploča, dosta gusto ali ne previše da se ne zapune kanali
Zbog cementa površina je hrapava
Da cijela maketa nebi bila u kamenim zidovima ovdje će biti stijene (treba ih još doraditi)
Zatim sam površinski sve obojio bijelom bojom toniranom u žuto sa malo dodatka tamno crvene boje
Namjerno sve nije bilo dobro promiješano kako bi bilo raznih nijansi
Kasnije će sve biti još prošarano blijedom crnom- tamno smeđom nijansom. Tunelski portali će dobiti tamno smeđi štih.
Prašine baš i nije bilo jer je maketa bila prekrivena raznim stvarima, ono malo se lako počistilo...
Bijelu boju za zidove sam pomiješao sa malo cementa i namazao preko ploča, dosta gusto ali ne previše da se ne zapune kanali
Zbog cementa površina je hrapava
Da cijela maketa nebi bila u kamenim zidovima ovdje će biti stijene (treba ih još doraditi)
Zatim sam površinski sve obojio bijelom bojom toniranom u žuto sa malo dodatka tamno crvene boje
Namjerno sve nije bilo dobro promiješano kako bi bilo raznih nijansi
Kasnije će sve biti još prošarano blijedom crnom- tamno smeđom nijansom. Tunelski portali će dobiti tamno smeđi štih.
Prašine baš i nije bilo jer je maketa bila prekrivena raznim stvarima, ono malo se lako počistilo...
borna- Moderator
Zanimljivo. Pomno pratim razvoj zbivanja (i kradem ideje)
Stirodur je krasan materijal za izradu raznih portala, zidova pa i mostova (kamenih)!
Nije skup, dovoljno je čvrst pa se može lako rezati, dobro se lijepi drvofixom i lako boji raznim akrilnim bojama na bazi vode.
Ja sam se odlučio za žućkastu nijansu jer će na maketi biti raznih boja- Zelena trava i drveće, smeđa zemlja, sivo-plave stijene, mostove
ću obojiti u plavo, crveni krovovi kućica itd.....
Za izradu mostova sa većim rasponom dobro je napraviti nosivu konstrukciju od letvi(ca) koja se obuče u tanki stirodur.
Može se raditi i sa stiroporom no on je dosta krhkiji, može se raditi i sa gipsom no on je teži, lako puca i teže se obrađuje.
Nije skup, dovoljno je čvrst pa se može lako rezati, dobro se lijepi drvofixom i lako boji raznim akrilnim bojama na bazi vode.
Ja sam se odlučio za žućkastu nijansu jer će na maketi biti raznih boja- Zelena trava i drveće, smeđa zemlja, sivo-plave stijene, mostove
ću obojiti u plavo, crveni krovovi kućica itd.....
Za izradu mostova sa većim rasponom dobro je napraviti nosivu konstrukciju od letvi(ca) koja se obuče u tanki stirodur.
Može se raditi i sa stiroporom no on je dosta krhkiji, može se raditi i sa gipsom no on je teži, lako puca i teže se obrađuje.
borna- Moderator
Ponovo sam za probu malo slagao tračnice
I malo slagao kompozicije
Bit će mjesta za tečnu vožnju 10-ak raznih vlakova
Počeo sam slagati mostove
Morat ću promijeniti neke kolosjeke
I malo slagao kompozicije
Bit će mjesta za tečnu vožnju 10-ak raznih vlakova
Počeo sam slagati mostove
Morat ću promijeniti neke kolosjeke
borna- Moderator
Stupove sam radio od stirodura, napravio sam ih namjerno par mm višim da ih mogu korigirati po visini
Napravljeni su od 2 zalijepljena dijela, sutra će biti urezivanja kamenih blokova (treba i zaobliti bridove)
Prije završne ugradnje mostove ću najprije oprati u vrućoj vodi, po sušenju preči primerom za plastiku (u spreju) zatim nanijeti boje...
Pravi lak ostavlja sasvim drugačiji dojam od obojane plastike
Izgleda dosta ravno no provjerit ću još sve dugačkim ravnalom
Napravljeni su od 2 zalijepljena dijela, sutra će biti urezivanja kamenih blokova (treba i zaobliti bridove)
Prije završne ugradnje mostove ću najprije oprati u vrućoj vodi, po sušenju preči primerom za plastiku (u spreju) zatim nanijeti boje...
Pravi lak ostavlja sasvim drugačiji dojam od obojane plastike
Izgleda dosta ravno no provjerit ću još sve dugačkim ravnalom
borna- Moderator
Stupovi za mostove su najprije požutili
Te onda dobili crvene cigle
Kasnije će biti još raznih zaprljanja...
Tu je bilo igranja polusuhom spužvicom sa smeđkastom bojom, pa malo zelene tehnikom suhog kista
Ispalo je malo tamnije negoli sam htio no kad se boja dobro osuši a i vremenoć će sve malo posvijetliti.
/nadam se da se slike vide?/
Te onda dobili crvene cigle
Kasnije će biti još raznih zaprljanja...
Tu je bilo igranja polusuhom spužvicom sa smeđkastom bojom, pa malo zelene tehnikom suhog kista
Ispalo je malo tamnije negoli sam htio no kad se boja dobro osuši a i vremenoć će sve malo posvijetliti.
/nadam se da se slike vide?/
borna- Moderator
Mostove moram najprije obojiti svakog zasebno i detaljirati (crne ograde, malo patine i rđe), zatim se spajaju malim pločicama zajedno i na njih
se samo položi pruga. Stupovi će biti zalijepljeni na podlogu.
borna- Moderator
Bome, napreduješ grdnim koracima. Sreća da je vani jugovina pa Ti se ne ide na kupanje!
Od danas se napredak zaustavlja, poskidao sam sve!
(nije zbog Mosta )
Neki dan sam kod škole u izgradnji našao odbačenu veću količinu ostataka neke izolacije u trakama.
Debljina tog elastičnog materijala sive boje je oko 3 mm a širina 4 do 10 cm, taman koliko treba da postavim (zalijepim) ispod tračnica!
Naime Marklin je na starim metalnim tračnicama jako bučan, pogotovo kad su pričvršćene na drveni materijal. Sve rezonira, kad se
radi o manjoj maketi na kojoj vozi 2-3 vlaka je još podnošljivo. Mislio sam najprije stavljati unutar tračnica tanku spužvu no to malo
pomaže, drugi (skuplji) način je lijepljenje pluta ispod pruge. Međutim najviše rezonancije se prenosi preko vijaka kojima se pričvrste
tračnice, da bi to izbjegao prugu ću lijepiti vrućim lijepilom točkasto na svakih 20-ak cm.
Takvi spojevi se lako odstrane u slučaju potrebe a osim toga Marklinove tračnice se dobro (čvrsto) drže skupa.
Svu prugu trebam i dobro oprati, očistiti i posušiti jer ima dosta zaprljanih tračnica. Na skretnicama ću razdvojiti napajanje namotaja od
rasvjete lanterni kako bi tu rasvjetu mogao isključiti za dana kad nema potrebe (treba štediti i na struji i same žaruljice)
Sredinom idućeg tjedna se povraćam u Zagreb na nekih 2 tjedna tako da se priča nastavlja tek za 20-ak dana
(nije zbog Mosta )
Neki dan sam kod škole u izgradnji našao odbačenu veću količinu ostataka neke izolacije u trakama.
Debljina tog elastičnog materijala sive boje je oko 3 mm a širina 4 do 10 cm, taman koliko treba da postavim (zalijepim) ispod tračnica!
Naime Marklin je na starim metalnim tračnicama jako bučan, pogotovo kad su pričvršćene na drveni materijal. Sve rezonira, kad se
radi o manjoj maketi na kojoj vozi 2-3 vlaka je još podnošljivo. Mislio sam najprije stavljati unutar tračnica tanku spužvu no to malo
pomaže, drugi (skuplji) način je lijepljenje pluta ispod pruge. Međutim najviše rezonancije se prenosi preko vijaka kojima se pričvrste
tračnice, da bi to izbjegao prugu ću lijepiti vrućim lijepilom točkasto na svakih 20-ak cm.
Takvi spojevi se lako odstrane u slučaju potrebe a osim toga Marklinove tračnice se dobro (čvrsto) drže skupa.
Svu prugu trebam i dobro oprati, očistiti i posušiti jer ima dosta zaprljanih tračnica. Na skretnicama ću razdvojiti napajanje namotaja od
rasvjete lanterni kako bi tu rasvjetu mogao isključiti za dana kad nema potrebe (treba štediti i na struji i same žaruljice)
Sredinom idućeg tjedna se povraćam u Zagreb na nekih 2 tjedna tako da se priča nastavlja tek za 20-ak dana
borna- Moderator
Na molbu jednog znatiželjnog evo slike toga materijala, elastičan je i dosta žilav
borna- Moderator
Još sam se malo igrao, uzeo sam osušeni čaj (potrošeni, iz vrećica)
Obojio sam manju količinu sa temperama i posušio na suncu
Pomiješao sam otprilike 2/3 drvofixa sa 1/3 vode i kistom tanko mjestimično nanio lijepilo na zidove
te posipao obojenim i osušenim čajem!
Tako sam "posadio" bršljan na zidove
/jučer sam se malo poigrao i sa blijedom bijelom (malo sivom i plavom) bojom kojom sam imitirao curenje vode niz zidove....
Obojio sam manju količinu sa temperama i posušio na suncu
Pomiješao sam otprilike 2/3 drvofixa sa 1/3 vode i kistom tanko mjestimično nanio lijepilo na zidove
te posipao obojenim i osušenim čajem!
Tako sam "posadio" bršljan na zidove
/jučer sam se malo poigrao i sa blijedom bijelom (malo sivom i plavom) bojom kojom sam imitirao curenje vode niz zidove....
borna- Moderator
Još nisam na moru (nadam se da ču biti za tjedan dana) no radim za Jurandvorsku maketu
"Drveće" koje sam ubrao prošle jeseni dobrano se osušilo pa sam ga dobro pošpricao smeđim spray-em. Nekoliko sati poslije sam sve to
pošpricao razrijeđenim drvofixom
Na kraju sam sve posipao "lišćem" (zeleno obojanim listićima iskorištenog čaja u vrećicama)
Prije "sadnje" na maketu trebat će neko (pre)veliko drveće smanjiti.
"Drveće" koje sam ubrao prošle jeseni dobrano se osušilo pa sam ga dobro pošpricao smeđim spray-em. Nekoliko sati poslije sam sve to
pošpricao razrijeđenim drvofixom
Na kraju sam sve posipao "lišćem" (zeleno obojanim listićima iskorištenog čaja u vrećicama)
Prije "sadnje" na maketu trebat će neko (pre)veliko drveće smanjiti.
borna- Moderator
Svaki dan se pomalo radi na maketi, 2-3 sata najviše jer imam i drugih kućnih obaveza
Budući da pronađene sive podloge nemam dovoljno na glavnoj stanici sam stavljao 2 sloja podloge za laminate (ukupno je to 6 mm)
Ddrugdje sam stavljao tu sivu podlogu koja je podobnija za formiranje zavoja
Mislio sam da ću morati koristiti neoprensko lijepilo no drvofix to sasvim lijepo drži!
Kasnije će između kolosjeka doći peroni na stanicama ili samo sloj šodera
Budući da pronađene sive podloge nemam dovoljno na glavnoj stanici sam stavljao 2 sloja podloge za laminate (ukupno je to 6 mm)
Ddrugdje sam stavljao tu sivu podlogu koja je podobnija za formiranje zavoja
Mislio sam da ću morati koristiti neoprensko lijepilo no drvofix to sasvim lijepo drži!
Kasnije će između kolosjeka doći peroni na stanicama ili samo sloj šodera
borna- Moderator
Obojio sam mostove
Kasnije ću kistom obojiti gazišta i ograde u crno
Na maketi će biti zelene trave i drveća, sivog šodera, dosta je oker podzida, kućice će imati crvene krovove (doduše malo njih) tako da će
i ponešto plavoga dobro sjesti?
Kasnije ću kistom obojiti gazišta i ograde u crno
Na maketi će biti zelene trave i drveća, sivog šodera, dosta je oker podzida, kućice će imati crvene krovove (doduše malo njih) tako da će
i ponešto plavoga dobro sjesti?
borna- Moderator
Pepeljara ostaje u prirodnom aluminiju?
Pepeljara spada među starine, kupio sam ju namjerno za more pred nekih 35 godina!
Redovno ide na plažu kako nebih čikove bacao okolo (kao savjestan ljubitelj okoliša)
Gornju stanicu sam maknuo na stranu....
....kako bi mogao zalijepiti podlogu na skriveni dio pruge
Kasnije ću odrezati višak podloge sa strane pruge
Pripremio sam 6 konektora i nešto sabirnica (za zajedničko napajanje i mase) jer će se svidijelovi moći razdvojiti bez problema sa žicama.
Raznobojne žice su uvijek poželjne kad se radi o većoj količini raznih spojeva (na maketi će biti preko 100 žica)
Tanje su presjeka 0,14 i koriste se za slabije struje i kraće spojeve do debljih presjeka 0,75 i više koje služe za osnovna napajanja.
Redovno ide na plažu kako nebih čikove bacao okolo (kao savjestan ljubitelj okoliša)
Gornju stanicu sam maknuo na stranu....
....kako bi mogao zalijepiti podlogu na skriveni dio pruge
Kasnije ću odrezati višak podloge sa strane pruge
Pripremio sam 6 konektora i nešto sabirnica (za zajedničko napajanje i mase) jer će se svidijelovi moći razdvojiti bez problema sa žicama.
Raznobojne žice su uvijek poželjne kad se radi o većoj količini raznih spojeva (na maketi će biti preko 100 žica)
Tanje su presjeka 0,14 i koriste se za slabije struje i kraće spojeve do debljih presjeka 0,75 i više koje služe za osnovna napajanja.
borna- Moderator
Iz dugogodišnjeg iskustva znam da je lemljenje žica na Marklinovu prugu težak posao.....
.....pa sam nabavio flux za lemljenje metalnih legura kojim je lemljenje dječje igra!
Košta nepunih 15 kunića a ima ga za stotine lemljenja
Kad sam već bio u Elektromarketu kupio sam i 2 Led plafonijere po maloj cijeni od 54 kune (na akciji su)
Tih 18 W svijeti kao žarulje od 140-150 wata! Poslužit će mi kao dodatna rasvijeta iznad makete jer je sadašnja rasvijeta pre slaba za radove
kod noći. U Elektromarketu imaju i drugih svjetala na akciji po cijenama i do 6-7 puta nižim od aktualnih!
.....pa sam nabavio flux za lemljenje metalnih legura kojim je lemljenje dječje igra!
Košta nepunih 15 kunića a ima ga za stotine lemljenja
Kad sam već bio u Elektromarketu kupio sam i 2 Led plafonijere po maloj cijeni od 54 kune (na akciji su)
Tih 18 W svijeti kao žarulje od 140-150 wata! Poslužit će mi kao dodatna rasvijeta iznad makete jer je sadašnja rasvijeta pre slaba za radove
kod noći. U Elektromarketu imaju i drugih svjetala na akciji po cijenama i do 6-7 puta nižim od aktualnih!
borna- Moderator
Stranica 2 / 7. • 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7
Vlakovi :: Ostalo :: Modelarstvo
Stranica 2 / 7.