Maketa Jurandvor
+3
Pfaff
borna
Damir
7 posters
Vlakovi :: Ostalo :: Modelarstvo
Stranica 6 / 7.
Stranica 6 / 7. • 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7
Re: Maketa Jurandvor
Davno sam na jednoj svojoj manjoj maketi žice lijepo slagao unutar pruge (nasipa) gdje imade dosta mjesta. No to se pokazalo
nepraktičnim pogotovo kad sam poželio nešto mijenjati ili dodati jer sam morao skidati tračnice. Osim toga u tunelu sam žice
ipak morao voditi prema donjoj strani.
Iskoristio sam priliku dok mogu obilaziti oko ovog gornjeg dijela da montiram stupove gornjeg voda. U sredini je sve uže (60 cm)
pa mi je dostupnije
Neke tzv šalt tračnice sam premjestio i dodao još poneku radi lakše izvedbe programa automatskog rada. Opširnije ću objasniti
kada napravim 2 nacrta sa legendom
nepraktičnim pogotovo kad sam poželio nešto mijenjati ili dodati jer sam morao skidati tračnice. Osim toga u tunelu sam žice
ipak morao voditi prema donjoj strani.
Iskoristio sam priliku dok mogu obilaziti oko ovog gornjeg dijela da montiram stupove gornjeg voda. U sredini je sve uže (60 cm)
pa mi je dostupnije
Neke tzv šalt tračnice sam premjestio i dodao još poneku radi lakše izvedbe programa automatskog rada. Opširnije ću objasniti
kada napravim 2 nacrta sa legendom
borna- Moderator
- Broj postova : 9452
Registration date : 16.11.2010
U skrivenom dijelu sam dodao ogradu jer nikad ne spava. Teške Marklin lokomotive bi mi mogle oštetiti
pod u padu
Uvođenje tankih i mekanih žica u stupove je pri kraju ali kasnije ću kroz neke morati sprovesti i žice za napajanje KM
Primio sam se i šodranja dok mi je sve dostupno
borna- Moderator
Ekipa za čišćenje pruge još nije obavila posao jer se požurila sa sadnjom borova
Na ovaj mali plato u kutu će doći neka kućica
borna- Moderator
Peroni koje sam lani napravio od drvenih dašćica ipak su se iskrivili pa sam napravio nove od plastike
Malo sam zaprljao cestu no tu će biti još šaranja
Za probu sam spojio rasvijetu
Uz kolodvor će doći još nekoliko uličnih svjetiljki
Kako je pruga izdignuta na zvučnoj izolaciji nije teško ispod nje provući razne žice
Kasnije se sve zatvori, svi ti pošodrani dijelovi između kolosjeka mogu se ukloniti u slučaju potrebe
borna- Moderator
Nažalost nekako brzo je došao kraj, maketa će sanjati dugi zimski san do idućeg proljeća...
borna- Moderator
Lijepo zamotano. Si stavio naftalin?borna je napisao/la:Nažalost nekako brzo je došao kraj, maketa će sanjati dugi zimski san do idućeg proljeća...
- Broj postova : 11485
Registration date : 17.03.2008
Nemam ga, ali sam svu prugu lijepo tanko namazao ATF-om koji ju lijepo štiti od korozije!
borna- Moderator
Nastavio sam radove na maketi ovog ljeta, nažalost u manjem opsegu radi drugih prečih stvari
Krenuo sam najprije maknuti 2 stupa KM koje sam brzopleto stavio prošle jeseni
Smetali su peronima i stanici pa bi sve morao micati i rezati, umjesto njih sam stavio stupove u sredinu
Lakše će mi biti napraviti otvore na središnjem peronu
Morao sam dodati još jedan konektor, 8. po redu. Škripcem ga držim dok lemim žice
I odavdje dovodim neke nove žice pa sam sve otvorio
Konektorima dovodim 160 žica na pult, kako mi prema postojećem spajanju to nije dovoljno išao sam racionalizirati
neke spojeve
Naime ima dosta šalt-tračnica koje daju impulse samo za gašenje signala na crveno, te veze ne trebaju ići na pult već
ću ih direktno na maketi spojiti pa ću si osloboditi nove veze.
Sve to bi bilo daleko teže da nemam opsežnu dokumentaciju svih spojeva!
Krenuo sam najprije maknuti 2 stupa KM koje sam brzopleto stavio prošle jeseni
Smetali su peronima i stanici pa bi sve morao micati i rezati, umjesto njih sam stavio stupove u sredinu
Lakše će mi biti napraviti otvore na središnjem peronu
Morao sam dodati još jedan konektor, 8. po redu. Škripcem ga držim dok lemim žice
I odavdje dovodim neke nove žice pa sam sve otvorio
Konektorima dovodim 160 žica na pult, kako mi prema postojećem spajanju to nije dovoljno išao sam racionalizirati
neke spojeve
Naime ima dosta šalt-tračnica koje daju impulse samo za gašenje signala na crveno, te veze ne trebaju ići na pult već
ću ih direktno na maketi spojiti pa ću si osloboditi nove veze.
Sve to bi bilo daleko teže da nemam opsežnu dokumentaciju svih spojeva!
borna- Moderator
Došlo je svjetlo na gornji kolodvor
Ovdje će doći još nekoliko rasvjetnih stupova
Te stupove sam imao još na svojoj prvoj velikoj maketi sredinom 60-ih, trebalo ih je malo urediti
Svjetla u kućicama i nisu toliko jaka kao što izgleda, mob je produžio ekspoziciju jer je bilo dosta tamno u sobi
Bit će ukupno možda i 100 rasvjetnih tijela?
Ovdje će doći još nekoliko rasvjetnih stupova
Te stupove sam imao još na svojoj prvoj velikoj maketi sredinom 60-ih, trebalo ih je malo urediti
Svjetla u kućicama i nisu toliko jaka kao što izgleda, mob je produžio ekspoziciju jer je bilo dosta tamno u sobi
Bit će ukupno možda i 100 rasvjetnih tijela?
borna- Moderator
Više nenam problema sa napajanjem radi pada napona, 100 VA je zaduženo za pogon i rasvijetu skretnica te signala
kao i svjetla u kućicama, uličnu rasvjetu i onu kolodvorsku
Ljepše je vidjeti jedan dvostrani stup od 2 obična, našao sam ih u svojoj zalihi u Zagrebu te montirao
Radi preciznog pozicioniranja postavio sam nešto kontaktne mreže na stupove
Ukoliko mi bude smetala kod nekih zahvata lako se ukloni
kao i svjetla u kućicama, uličnu rasvjetu i onu kolodvorsku
Ljepše je vidjeti jedan dvostrani stup od 2 obična, našao sam ih u svojoj zalihi u Zagrebu te montirao
Radi preciznog pozicioniranja postavio sam nešto kontaktne mreže na stupove
Ukoliko mi bude smetala kod nekih zahvata lako se ukloni
borna- Moderator
Na zaustavnom mjestu prije signala je postavljena izolacija KM
Ovdje će biti dosta posla da se sve pravilno izvede
Nastavio sam dalje sa mrežom po vanjskom kolosjeku
Jednostavni spojevi se brzo postavljaju dok je za neke dužine izvan standarda potrebno više vremena
Ovdje će biti dosta posla da se sve pravilno izvede
Nastavio sam dalje sa mrežom po vanjskom kolosjeku
Jednostavni spojevi se brzo postavljaju dok je za neke dužine izvan standarda potrebno više vremena
borna- Moderator
Stari Latini bi rekli nula die sine linea
Slikao sam malo izbliže spojeve KM, nakon proba vožnji sa podignutim pantografima zalemit ću spojeve i ukloniti vijke
Na nekim mjestima trebam upotrijebiti više produžetaka
Elektrifikacija se nastavlja
Slikao sam malo izbliže spojeve KM, nakon proba vožnji sa podignutim pantografima zalemit ću spojeve i ukloniti vijke
Na nekim mjestima trebam upotrijebiti više produžetaka
Elektrifikacija se nastavlja
borna- Moderator
Ovdje dolazi još jedan rasvjetni stup, između dolaznog i odlaznog kolosjeka
Most je nekako previše mračan, možd i on dobije neko svjetlo?
Stara postavnica još nije uređena do kraja, ima skoro 50 godina i bila je na više maketa
Kućica kolske vage treba dobiti stakla
borna- Moderator
Ovo izgleda sve bolje i bolje...
Još će puno godina proći dok se sve ne završi, nažalost ali i na sreću jer se obično kaže da maketa prestaje biti zanimljiva
kad se završi?
Nakon spajanja svih instalacija dolaze na red probne vožnje sa samostalnim radom makete, kad sve to bude u redu
slijedi postavljanje tucanika
Nakon toga ću dovršiti postavljanje KM
Ovo je više samo za probu radi razmaka stupova
Marklinov KM se brzo i lako postavlja, razni kraći elementi se spajaju vijcima a kasnije kada se sve pokaže u redu mogu ta
mjesta zalemiti i maknuti vijke
Mali elementi za prihvat KM lako se namjeste na potrebno mjesto
Kod umetanja se nakose pa izravnaju
Zatvaranjem male brave sve se čvrsto drži a izolirano je od drugih kolosjeka
Poprečni nosači se rade u 2 raspona no njih nije teško skratiti ili produžiti
kad se završi?
Nakon spajanja svih instalacija dolaze na red probne vožnje sa samostalnim radom makete, kad sve to bude u redu
slijedi postavljanje tucanika
Nakon toga ću dovršiti postavljanje KM
Ovo je više samo za probu radi razmaka stupova
Marklinov KM se brzo i lako postavlja, razni kraći elementi se spajaju vijcima a kasnije kada se sve pokaže u redu mogu ta
mjesta zalemiti i maknuti vijke
Mali elementi za prihvat KM lako se namjeste na potrebno mjesto
Kod umetanja se nakose pa izravnaju
Zatvaranjem male brave sve se čvrsto drži a izolirano je od drugih kolosjeka
Poprečni nosači se rade u 2 raspona no njih nije teško skratiti ili produžiti
borna- Moderator
Zamislio sam da imam drona, kasnije i malo prošetao maketom
Sav nered između kolosjeka će jednog dana biti pokriven peronima ili šoderom
Počeo sam postavljati stupove KM i na donjoj stanici
I na drugoj strani
borna- Moderator
Jako lijepo. Baš sam ljubomorno oduševljen
To bih mogao nazvati pozitivnom ljubomorom?
Jučer sam malo provozao vlakove
Neki dan sam započeo pripreme na još jednom skupu relea
I onda je došao tužan kraj (ove godine)
Od sutra naglo dolazi hladnija jesen koju ću dočekati u Zagrebu. Ove godine se nisam baš naradio na
maketi a bio sam i kraće na moru negoli prijašnjih godina (3 mjeseca umjesto 5-6), djelomično je krivo hladno proljeće.
Uz to sam imao dosta drugih poslova na kući i plaži.
Jučer sam malo provozao vlakove
Neki dan sam započeo pripreme na još jednom skupu relea
I onda je došao tužan kraj (ove godine)
Od sutra naglo dolazi hladnija jesen koju ću dočekati u Zagrebu. Ove godine se nisam baš naradio na
maketi a bio sam i kraće na moru negoli prijašnjih godina (3 mjeseca umjesto 5-6), djelomično je krivo hladno proljeće.
Uz to sam imao dosta drugih poslova na kući i plaži.
borna- Moderator
Nakon punih 8 mjeseci sam ponovi otkrio morsku maketu
Sve je kako sam ostavio i ništa nije zahrđalo (zahvaljujući i hidrauličnom ulju koje sam tanko namazao preko tračnica)
Još se nisam primio posla jer imam važnijeg na kući ali za koji dan će vlakovi opet veselo voziti
Sve je kako sam ostavio i ništa nije zahrđalo (zahvaljujući i hidrauličnom ulju koje sam tanko namazao preko tračnica)
Još se nisam primio posla jer imam važnijeg na kući ali za koji dan će vlakovi opet veselo voziti
borna- Moderator
Digao najlon, otpuhao prašinu, prozračio prostor... Jebilo miševa?
He he ovdje u Jurandvoru imade toliko mačaka da nema života za miševe
Ima jedna dobra susjeda koja na našoj maloj terasi suši veš dok nas nema pa nam za uzvrat kad je lijepo otvori sva vrata
da prozrači kuću. Inač me je iskustvo iz prvih godina naučilo da uvijek ostavljam malo otvorene prozore na suprotnim
stranama kuće pa kroz grilje uvijek lagano struji zrak!
Ima jedna dobra susjeda koja na našoj maloj terasi suši veš dok nas nema pa nam za uzvrat kad je lijepo otvori sva vrata
da prozrači kuću. Inač me je iskustvo iz prvih godina naučilo da uvijek ostavljam malo otvorene prozore na suprotnim
stranama kuće pa kroz grilje uvijek lagano struji zrak!
borna- Moderator
Malo ću se odmaknuti od slikica Baške i Jurandvora, na maketi nažalost gotovo da ništa ne stignem raditi?
Spojio sam najprije novo još jače napajanje signala, skretnica i njihovih relea
15 volti je sasvim dosta za siguran rad, bitno je da ima dosta "safta" jer kad se istovremeno prebacuje nekoliko signala i skretnica
to povuče i do 50-ak VA pored redovne potrošnje žaruljica u njima (oko 40 VA) i ostale rasvijete na maketi (30-ak VA)
Murphy je u međuvremenu imao posla, jedna opruga za prebacivanje skretnice je zapinjala za žice ispod nje pa sam ju morao
dići i srediti to
Dok sam malo razvažao ovu lokomotivu uspjela je negdje izgubiti malu maticu koja drži poluge , nisam uspio pronaći
ju (možda je ispala u tunelu?) pa ju nosim u Zg na popravak gdje imam više raznih matica.
Sa drugih 15-ak lokomotiva nije bilo problema, sve sam ih razvozio barem po 10-ak minuta da se razrade
Ova ljepotica koja ima najmanje 55 godina je počela malo cviliti pa sam ju rastavio i malo podmazao
Stara solidno robusna tehnika je vječna uz malo pažnje
Spojio sam najprije novo još jače napajanje signala, skretnica i njihovih relea
15 volti je sasvim dosta za siguran rad, bitno je da ima dosta "safta" jer kad se istovremeno prebacuje nekoliko signala i skretnica
to povuče i do 50-ak VA pored redovne potrošnje žaruljica u njima (oko 40 VA) i ostale rasvijete na maketi (30-ak VA)
Murphy je u međuvremenu imao posla, jedna opruga za prebacivanje skretnice je zapinjala za žice ispod nje pa sam ju morao
dići i srediti to
Dok sam malo razvažao ovu lokomotivu uspjela je negdje izgubiti malu maticu koja drži poluge , nisam uspio pronaći
ju (možda je ispala u tunelu?) pa ju nosim u Zg na popravak gdje imam više raznih matica.
Sa drugih 15-ak lokomotiva nije bilo problema, sve sam ih razvozio barem po 10-ak minuta da se razrade
Ova ljepotica koja ima najmanje 55 godina je počela malo cviliti pa sam ju rastavio i malo podmazao
Stara solidno robusna tehnika je vječna uz malo pažnje
borna- Moderator
Ludi deda likes this post
Ove godine mi je najpreče bilo urediti kuću a uz put kao odmor malo se zabaviti maketom,
Morao sam najprije urediti neke zidove u sobi jer su unuci bili početkom godine pa odlaskom nisu opet otvorili
unutarnje prozore da bude propuh pa je bilo čišćenja, gipsanja i bojanja
U gornjoj sobi (koja je dozidana pred 60-ak godina) se tada kondenzira vlaga pa počinje ljuštenje boje. Donji dio je star
nekoliko stotina godina sa zidovima debljine do 1 metar i u njemu nema problema
Kad sam već koristio boju doradio sam oblake
Nose malo kiše što će dobro doći za osvježenje
Morao sam najprije urediti neke zidove u sobi jer su unuci bili početkom godine pa odlaskom nisu opet otvorili
unutarnje prozore da bude propuh pa je bilo čišćenja, gipsanja i bojanja
U gornjoj sobi (koja je dozidana pred 60-ak godina) se tada kondenzira vlaga pa počinje ljuštenje boje. Donji dio je star
nekoliko stotina godina sa zidovima debljine do 1 metar i u njemu nema problema
Kad sam već koristio boju doradio sam oblake
Nose malo kiše što će dobro doći za osvježenje
borna- Moderator
Ja sam onomad napravio check-listu (dok je ovo u Sungeru još funkcioniralo kao vikendica) s točno popisanim redoslijedom aktivnosti kod otvaranja i zatvaranja kuće. I više nije bilo iznenađenja i urnebesa...borna je napisao/la:... jer su unuci bili početkom godine pa odlaskom nisu opet otvorili unutarnje prozore da bude propuh pa je bilo čišćenja, gipsanja i bojanja
Bojim se da to ne bi niti pogledali, mladost-ludost?
Posebno sam im napomenuo prije polaska te pred mobitelom kad su najavili povratak da otvore prozore, bilo je
budemo samo pitanje koje godine? Jednom kad će oni morati nanovo uređivati sobu valjda misliti na to?
Za neke stvari na kući sam koristio flexibilno lijepilo za pločice pa sam od namjernog viška radio reljef
Bijeli sloj je tzv hoby kit kiji je također podoban jer mu treba više vremena da se stvrdne
Budući da je depo smješten na takoreći milimetar morao sam provjeravati ima li mjesta?
Posebno sam im napomenuo prije polaska te pred mobitelom kad su najavili povratak da otvore prozore, bilo je
budemo samo pitanje koje godine? Jednom kad će oni morati nanovo uređivati sobu valjda misliti na to?
Za neke stvari na kući sam koristio flexibilno lijepilo za pločice pa sam od namjernog viška radio reljef
Bijeli sloj je tzv hoby kit kiji je također podoban jer mu treba više vremena da se stvrdne
Budući da je depo smješten na takoreći milimetar morao sam provjeravati ima li mjesta?
borna- Moderator
Stranica 6 / 7. • 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7
Vlakovi :: Ostalo :: Modelarstvo
Stranica 6 / 7.