Slike iz Zagreba (ili tako nekako)
+6
borna
mladen_lucky
kriticar
sali
Narcis
Stanley
10 posters
Stranica 23 / 40. • 1 ... 13 ... 22, 23, 24 ... 31 ... 40
Re: Slike iz Zagreba (ili tako nekako)
Taj "lijepi" naziv je opravdano nastao jer se tadašnja uprava studentskog doma nije ni najmanje brinula za održavanje toga
velikog zdanja. Negdje od početka 50-ih (?) kad su dobili dom na korištenje započelo je upropaštavanje koje traje još i danas.
Mislim da bi nam opet dobro došao neki diktator (ali pametni a ne suludi) koji bi lupio šakom o stol i rekao- imate jedan dan
da se sve riješi!
Goli otok bi ubrzo postao premali....
velikog zdanja. Negdje od početka 50-ih (?) kad su dobili dom na korištenje započelo je upropaštavanje koje traje još i danas.
Mislim da bi nam opet dobro došao neki diktator (ali pametni a ne suludi) koji bi lupio šakom o stol i rekao- imate jedan dan
da se sve riješi!
Goli otok bi ubrzo postao premali....
borna- Moderator
- Broj postova : 9462
Registration date : 16.11.2010
"Bijafra" je bio samo jedan dio bivšeg doma u kojem su nakon gašenja doma ostali neki tvrdokorni, pomalo boemski, studenti. Isključili su im struju, a mislim čak i vodu, ali se nisu dali van. Na kraju su valjda diplomirali i otišli...
"Moša Pijade" je bio po kvaliteti najslabiji studentski dom. Iza njega je bila Tvrtkova, a onda su išli oni finiji. Po kojem su ključu raspodjeljivana mjesta ne znam, ali znam da su u moje doba Hercegovci vodili glavnu riječ...
"Moša Pijade" je bio po kvaliteti najslabiji studentski dom. Iza njega je bila Tvrtkova, a onda su išli oni finiji. Po kojem su ključu raspodjeljivana mjesta ne znam, ali znam da su u moje doba Hercegovci vodili glavnu riječ...
- Broj postova : 11493
Registration date : 17.03.2008
Danas je nedjelja pa sam očekivao više pisanja a kad ono muk.....nema mi druge nego da sam nastavim ovu priču
Zavirio sam i u Zvonimirovu
Zimi kad nema lišća vide se i fasade zgrada na Đamiji
Zrak je nekako čišćiji kd je hladno uz malo vjetra
Ovi gore imaju lijepi prostrani balkon
Slikao sam i ranije ovo ruglo od fasade na početku Zvonimirove
Naknadno sam uočio da joj je krovište oštećeno i možda opasno za prolaznike?
Povećanjem se vidi da je bilo popravaka samo su ostali neobojani
Zgrada malo dalje je ranije bila lijepo obnovljena, tu se smjestila i ambasada Sjeverne Makedonije
Zavirio sam i u Zvonimirovu
Zimi kad nema lišća vide se i fasade zgrada na Đamiji
Zrak je nekako čišćiji kd je hladno uz malo vjetra
Ovi gore imaju lijepi prostrani balkon
Slikao sam i ranije ovo ruglo od fasade na početku Zvonimirove
Naknadno sam uočio da joj je krovište oštećeno i možda opasno za prolaznike?
Povećanjem se vidi da je bilo popravaka samo su ostali neobojani
Zgrada malo dalje je ranije bila lijepo obnovljena, tu se smjestila i ambasada Sjeverne Makedonije
borna- Moderator
borna je napisao/la:Danas je nedjelja pa sam očekivao više pisanja a kad ono muk...
Cijepao sam drva pa mi je ruka kojom pišem nekako utrnula...
besposlenpop likes this post
Dobar je razlog pa ti je oprošteno...
borna- Moderator
Kad sam iz Zvonimirove skrenuo u Bauervu vidio sam izdaleka Voćarsko naselje i zgrade u Voćarskoj ulici
Dugo se obnavlja ova zgrada u Bauerovoj
U ovoj zgradi na uglu Martićeve i Bulićeve sam imao osnovnoškolskog prijatelja, zgrada je novija od okolnih i ima jako
prostrane stanove sa velikim prozorima. Na lijevoj strani se sva vrata-prozori mogu otvoriti pa sobe postanu otvorene kao balkoni!
Na susjednoj zgradi je netko napravio stan u potkrovlju
Još jedna slika palače na uglu Martićeve sa Tomašićevom
i na uglu sa Smičiklasovom
Pred 100 godina je bilo uobičajeno da razne banke i veće firme naprave svoje palače, doduše to se ponavlja zadnjih 30-ak godina?
Dugo se obnavlja ova zgrada u Bauerovoj
U ovoj zgradi na uglu Martićeve i Bulićeve sam imao osnovnoškolskog prijatelja, zgrada je novija od okolnih i ima jako
prostrane stanove sa velikim prozorima. Na lijevoj strani se sva vrata-prozori mogu otvoriti pa sobe postanu otvorene kao balkoni!
Na susjednoj zgradi je netko napravio stan u potkrovlju
Još jedna slika palače na uglu Martićeve sa Tomašićevom
i na uglu sa Smičiklasovom
Pred 100 godina je bilo uobičajeno da razne banke i veće firme naprave svoje palače, doduše to se ponavlja zadnjih 30-ak godina?
borna- Moderator
Pfaff and besposlenpop like this post
besposlenpop je napisao/la:Nekad smo tak crtali čika Glišu
Ne samo mi...
Augen, Ohren, je ein Paar
Mund und Nase, und das Haar
Bauch und Arme, Beine dann
fertig ist der Hampelmann
(Oči, uši, po jedan par - usta i nos i kosa - trbuh i ruke, tada noge - gotov je Skakutavac)
A glede one Trojice, a s njima u vezi vjerojatno sveukupnog Kopačevog opusa - mislim da tome nisam dorastao i da mi je bolje promijeniti ovdašnji nick u Barbar.
Registration date : 14.05.2008
Pfaff and besposlenpop like this post
Jučer bijah na pošti u Branimirovoj pa uzput slikah malo i kolodvor (sunce je bilo na krivoj strani)
Imade nešto vlakova ali putnika jok
Na prste ruke bi se mogli nabrojati
Morao sam čučnuti da izbjegnem sunce
Šteta što su promjenili ruho u crvenu boju koje imade na svim željeznicama, narandžasta je bila jedinstvena
Katica i dalje propada
Izgleda da je dimnjak gore otvoren pa kiša pada unutra i pomalo ju razara?
Imade nešto vlakova ali putnika jok
Na prste ruke bi se mogli nabrojati
Morao sam čučnuti da izbjegnem sunce
Šteta što su promjenili ruho u crvenu boju koje imade na svim željeznicama, narandžasta je bila jedinstvena
Katica i dalje propada
Izgleda da je dimnjak gore otvoren pa kiša pada unutra i pomalo ju razara?
borna- Moderator
Moje iskustvo kaže da je sunce UVIJEK na krivoj strani!borna je napisao/la:Jučer bijah na pošti u Branimirovoj pa uzput slikah malo i kolodvor (sunce je bilo na krivoj strani)
Hmm za Katicu je bilo na pravoj strani kao što bi bilo da sam prešao svu prugu i slikao od strane Gredelja....
Pošta je bila prazna kao i kolodvor, zaštitar, 2 službenice i ja.
Ovo neželjeno čedo pokojnog megolomana i inatlije koji je uprkos svima išao to napraviti čeka da se netko odluči to ukloniti ili
preseliti na neko drugo mjesto?
Potrošeno je puno betona i željeza, da je napravljeno krajem 40-ih ili početkom 50-ih još bi nekako razumio?
Čini mi se da je hotel Central dobio novo ruho...
Pošta je bila prazna kao i kolodvor, zaštitar, 2 službenice i ja.
Ovo neželjeno čedo pokojnog megolomana i inatlije koji je uprkos svima išao to napraviti čeka da se netko odluči to ukloniti ili
Potrošeno je puno betona i željeza, da je napravljeno krajem 40-ih ili početkom 50-ih još bi nekako razumio?
Čini mi se da je hotel Central dobio novo ruho...
borna- Moderator
A što je to uopće?borna je napisao/la:Ovo neželjeno čedo pokojnog megolomana i inatlije koji je uprkos svima išao to napraviti čeka da se netko odluči to ukloniti ili
Pogledaj
Čak je i židovska zajednica bila protiv toga spomenika!
borna- Moderator
Ach, so!
Moj prijedlog: Svakako demontirati, a onda na tom mjestu podići Mikiju jednostavan spomenik u obliku romboidne plave tabletice...
Moj prijedlog: Svakako demontirati, a onda na tom mjestu podići Mikiju jednostavan spomenik u obliku romboidne plave tabletice...
borna likes this post
Ljudi su ko i s marcipanom, ili oštro za, ili oštro protiv.borna je napisao/la:Pogledaj
Ja sam za.
Mda, i tu sivo-crnu Katicu treba obnoviti i preseliti u Koprivnicu.
besposlenpop- Broj postova : 1487
Registration date : 18.06.2021
Ima u osnovi taki spomenik i na kolodvoru u Murskoj Soboti. Ali tamo je samo jedan napušten (zaboravljen?) kofer.
A onu preljepotu iz istog članka, između Skupštine i Lisinskog - ne znam jesam li ovdje već komentirao (pa da se ne ponavljam).
A onu preljepotu iz istog članka, između Skupštine i Lisinskog - ne znam jesam li ovdje već komentirao (pa da se ne ponavljam).
Od silne "ljepote", nikak da ju Borna uslika.gaspa je napisao/la:...
Nekada sam bio tamo takoreći svakodnevno a sada čekam da me put nanese, prema vidjenom u tisku me ne privlači da
ciljano odem tamo...
Škola u Račkoga/Draškovićevoj se uređuje iznutra, poskidani su neki prozori
Maknuta je zavjesa sa Jurišićeve 8 koja sada sjaji
Neimade jošte kućnog broja, nije mi jasno zašto je ostao cni dio iznad desnog dućana jer se to nikako ne uklapa u izgled?
Zasjao je na suncu gornji dio kupole na Jelačić placu br 7
Kuća na broju 12 je također konačno bez koprene (mislim da je bila pod njome najmanje 4 godine ako ne i duže)
Zgrada do nje je ranije obnovljena i dobro je izdržala potres(e), zanimljivo je da se ona vodi kao Jurišićeva 2!
Zgrada na uglu sa Praškom broja 13 je očito pretrpjela štete iako je bila obnovljena neposredno prije potresa, možda je tajna u kućnom broju?
ciljano odem tamo...
Škola u Račkoga/Draškovićevoj se uređuje iznutra, poskidani su neki prozori
Neimade jošte kućnog broja, nije mi jasno zašto je ostao cni dio iznad desnog dućana jer se to nikako ne uklapa u izgled?
Zasjao je na suncu gornji dio kupole na Jelačić placu br 7
Kuća na broju 12 je također konačno bez koprene (mislim da je bila pod njome najmanje 4 godine ako ne i duže)
Zgrada do nje je ranije obnovljena i dobro je izdržala potres(e), zanimljivo je da se ona vodi kao Jurišićeva 2!
Zgrada na uglu sa Praškom broja 13 je očito pretrpjela štete iako je bila obnovljena neposredno prije potresa, možda je tajna u kućnom broju?
borna- Moderator
Pfaff likes this post
Aaa - u toj je zgradi Frka!borna je napisao/la:...
...
Petešić.
I da nije bilo potresa ta zgrada bi se uskoro obnovila jer osim njega ima još 5 firmi koje su suvlasnici zgrade pa im
nebi bilo teško obnoviti ju, potres je samo ubrzao tu odluku. Bilo je i ranijih godina slučajeva da bi se neka stara zgrada
ekspresno obnovila kad bi neki značajniji član partije postao stanar u njoj, primjer je zgrada u Bauerovoj kad se tamo
uselila Kolinda.
nebi bilo teško obnoviti ju, potres je samo ubrzao tu odluku. Bilo je i ranijih godina slučajeva da bi se neka stara zgrada
ekspresno obnovila kad bi neki značajniji član partije postao stanar u njoj, primjer je zgrada u Bauerovoj kad se tamo
uselila Kolinda.
borna- Moderator
Zgrada na uglu sa Praškom broja 13 je očito bila obnovljena na naš način, pa nema nikakve tajne. Ili ima, pa su po potresu izašle na vidjelo?
A za ove druge komentare o obnovi - baš ste zločesti! Čini se da ne razumijete da je to normalno. Citiram iz knjige Prošlost grada Zagreba dr. Rudolfa Horvata, iz poglavlja Veliki potres u Zagrebu godine 1880:
Bio je utorak 9. studenoga 1880. ... Na jednom se oglasila silna podzemna tutnjava, kakve do tada nije čulo ni jedno živo biće u Hrvatskoj. Odmah iza toga nastade užasna trešnja zemlje. Trešnja je brzo zaustavila sve ure. Na meteorološkoj postaji u Zagrebu pokazala je ura 7 sati 3 minute i 03 sekunde, kada je eto počeo katastrofalan potres...
Sreća bijaše za grad Zagreb, što je godine 1880. imao energičnog načelnika Matu Mrazovića... Ovaj magistrat nije propustio ni jedan čas. Još istog dana pobrinuo se za opću sigurnost jer zločinci (osobito tatovi) običavaju iskoristiti paniku prigodom potresa. ... Gdje su kuće bile posve napuštene, bijahu za nje određene stalne noćne stražarske inspekcije...
Hrvatska je vlada stavila gradskom poglavarstvu na raspolaganje svoje inžinjere koji će cijeli grad što prije pregledati... Na pregledane kuće budu odmah prilijepljene tiskanice, i to s oznakom...
Načelnik se pobrinuo da je u Zagreb već 10. studenoga stiglo nekoliko stotina zidara i tesara iz Graca, Maribora, Celja i Ljubljane...Tako se već za tjedan dana u Zagrebu našlo 5000 stranih radnika....
Tako se to normalno radi. Doduše, slijedeći jak potres pogodio je Zagreb već 11. studenog prije podne a potres je uzdrmao grad i u noći s 15. na 16. studeni. Ali ipak se s otklanjanjem šteta i obnovom nije stalo. A ovo o čemu danas u futuru i kondicionalu, godinu i ohoho nakon potresa, trkelja prezimenjak citiranog autora... komentirajte (ako je komentara uopće vrijedno) negdje drugdje, a ne na ovom forumu. I mislite si svoje.
A za ove druge komentare o obnovi - baš ste zločesti! Čini se da ne razumijete da je to normalno. Citiram iz knjige Prošlost grada Zagreba dr. Rudolfa Horvata, iz poglavlja Veliki potres u Zagrebu godine 1880:
Bio je utorak 9. studenoga 1880. ... Na jednom se oglasila silna podzemna tutnjava, kakve do tada nije čulo ni jedno živo biće u Hrvatskoj. Odmah iza toga nastade užasna trešnja zemlje. Trešnja je brzo zaustavila sve ure. Na meteorološkoj postaji u Zagrebu pokazala je ura 7 sati 3 minute i 03 sekunde, kada je eto počeo katastrofalan potres...
Sreća bijaše za grad Zagreb, što je godine 1880. imao energičnog načelnika Matu Mrazovića... Ovaj magistrat nije propustio ni jedan čas. Još istog dana pobrinuo se za opću sigurnost jer zločinci (osobito tatovi) običavaju iskoristiti paniku prigodom potresa. ... Gdje su kuće bile posve napuštene, bijahu za nje određene stalne noćne stražarske inspekcije...
Hrvatska je vlada stavila gradskom poglavarstvu na raspolaganje svoje inžinjere koji će cijeli grad što prije pregledati... Na pregledane kuće budu odmah prilijepljene tiskanice, i to s oznakom...
Načelnik se pobrinuo da je u Zagreb već 10. studenoga stiglo nekoliko stotina zidara i tesara iz Graca, Maribora, Celja i Ljubljane...Tako se već za tjedan dana u Zagrebu našlo 5000 stranih radnika....
Tako se to normalno radi. Doduše, slijedeći jak potres pogodio je Zagreb već 11. studenog prije podne a potres je uzdrmao grad i u noći s 15. na 16. studeni. Ali ipak se s otklanjanjem šteta i obnovom nije stalo. A ovo o čemu danas u futuru i kondicionalu, godinu i ohoho nakon potresa, trkelja prezimenjak citiranog autora... komentirajte (ako je komentara uopće vrijedno) negdje drugdje, a ne na ovom forumu. I mislite si svoje.
Na povratku iz Gundulićeve sam odlučio zaviriti u neka dvorišta, prvo mi je bilo u Ilici 26
Tu je tunel Grič u kojega se dolazi iz Tomićeve, pitanje je jeli boja pročelja prikladna?
Sljedeće dvorište je bilo na broju 24 ali bez nekih posebnosti
Ulaz do hotela na broju 16 je zaista neobičan
Do njega je na broju 14 Jagerhorn
U lijepo uređenom dvorištu kbr 10 je Zagrebački plesni centar
Unutrašnji zidovi i fasade ne ulijevaju povjerenje
Tu je tunel Grič u kojega se dolazi iz Tomićeve, pitanje je jeli boja pročelja prikladna?
Sljedeće dvorište je bilo na broju 24 ali bez nekih posebnosti
Ulaz do hotela na broju 16 je zaista neobičan
Do njega je na broju 14 Jagerhorn
U lijepo uređenom dvorištu kbr 10 je Zagrebački plesni centar
Unutrašnji zidovi i fasade ne ulijevaju povjerenje
borna- Moderator
Ilica 10... nekadašnje kino Lika (u dvorištu, naravno)
Sada se u nekadašnjem kinu uči plesati
borna- Moderator
Ušao sam u prostrano dvorište Ilice 8
Hmm mene bi bilo strah parkirati auto ispod?
I ovdje na vrhu ima provizorno pokrpanih zabata
Jedna lijepa kućica očito starije gradnje je usred dvorišta
Idem dalje do skrivenog kafića Vespa
Ovdje desno je gradsko kupalište Dijana
Na kraju prolaza se krije još jedan tunel ispod Griča!
Hmm mene bi bilo strah parkirati auto ispod?
I ovdje na vrhu ima provizorno pokrpanih zabata
Jedna lijepa kućica očito starije gradnje je usred dvorišta
Idem dalje do skrivenog kafića Vespa
Ovdje desno je gradsko kupalište Dijana
Na kraju prolaza se krije još jedan tunel ispod Griča!
borna- Moderator
Pfaff and gaspa like this post
Izvrstna fotka. To se u mom selu zove gan(j)ak.borna je napisao/la:Hmm mene bi bilo strah parkirati auto ispod?
Nego, Ti bi mogao povremeno obajviti i kakav zemljovid Zagreba i označiti Tvoje Brownovo gibanje bespućima Metropole
Stranica 23 / 40. • 1 ... 13 ... 22, 23, 24 ... 31 ... 40