Vlakovi
Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.

Libertas Dubrovnik

+10
NP-549
borna
kriticar
novi_shef
gaspa
Stijepo
Majstor
Tomek
medo
MAN SU220
14 posters
Započni novu temu   Ova tema je zaključana: ne moľeą uređivati postove niti odgovarati.

Stranica 35 / 40. Previous  1 ... 19 ... 34, 35, 36 ... 40  Next

Go down

Libertas Dubrovnik - Page 35 Empty Re: Libertas Dubrovnik

Postaj by kriticar čet 7 tra 2022 - 18:29

A smiju li to po sklopljenim POS ugovorima?
Sve javne firme morale su da potpišu POS ugovore o objavljanju javnog prijevoza s općinama na čijem teritoriju rade, ako su željele autobuse financirane iz fondova EU.
Ne znam što sadrže ti ugovori, ali logično bi mi bilo da su barem popisane linije koje bi trebali voziti. I koje će općine plačati do nivoa rentabilnosti, ako nisu rentabilne.
Ali nisam čuo da se i općine pridržavaju tih ugovora, pa valjda zatvaraju oći sada kad Libertas pokušava smanjiti obim prometa. Ionako se sve kuha uglavnom u istom političkom loncu stranke pravomočno osuđene za kriminal. Ali koga to briga?
Znaš li ti što točno sadže POS ugovori?

kriticar
Moderator
Moderator

Broj postova : 6189
Registration date : 14.05.2008

[Vrh] Go down

Postaj by NP-549 čet 7 tra 2022 - 19:29

PSO ugovore potpisuju općine, isto kao što daju suglasnost za kraćenje linije jer im je u interesu da im subvencija bude manja.
U javnosti oni lopticu prebacuju na prijevoznika kad krene nezadovoljstvo putnika kako nebi oni ispali krivi, ali činjenica je da prijevoznik ne može ni vozni red pomaknut za 5 min, a kamo li trasu ili broj polazaka bez suglasnosti svih JLS po kojima linija prometuje
NP-549
NP-549
Moderator
Moderator

Broj postova : 2443
Registration date : 15.03.2008

[Vrh] Go down

Postaj by kriticar čet 7 tra 2022 - 20:34

Da imaš pravo. U svim tim općinama su ljigavi političari koji ugrabe svaku priliku za štednju, osim ako se štedi na njima.

kriticar
Moderator
Moderator

[Vrh] Go down

Postaj by MAN SU220 sub 9 tra 2022 - 1:41

kriticar je napisao/la:Nisam čuo ništa zašto stoje 31-36. Moguće da je to što navodiš razlog.
Hoće li vratiti MAN, a uzeti još Iveca?
Ovaj direktor je radio na tome da na prvom natječuju za 11 gradskih dođu Iveco.

Zar nisu 31-36 već otkupili ? Eno ih svih parkirani jedan do drugog samo 34 bez registracije. Ili će pak vratit 37-44 kako govore. Iako nema smisla vraćat donekle dobre autobuse da voze oni stari. sad
MAN SU220
MAN SU220

Broj postova : 916
Registration date : 28.03.2013

[Vrh] Go down

Postaj by kriticar sub 9 tra 2022 - 16:22

Neznam što se događa.  Gbr. 31-36 su kupljeni prije malo više od godinu dana JN nakon isteka leasinga. Onda kada su vratili 8 Citibusa i 2 interurbana.
Za 37-44, 68-69, 128-129, 171-176 leasing istjeće krajem siječnja i početkom veljače slijedeće godine. Kakva će situacija biti tada, tko zna.
Ali mislim da je bivši direktor zeznuo stvar vrativši midi gradske bez adekvatne zamjene.
Činjenica je da Libertas trenutno ima višak solo autobusa. Ali fali midi. A dolazi još 18 novih. Od toga tri midija. A i šest zglobnih kupljenih na incijativu gradonačelnika za shutlle stvaraju višak jer mijenjaju pet-šest solo na linijama.
Ako buduu intenzivno vozili brodove i vratili linije koje trenutno ne voze, a bude turista u sezoni, onda baš viška i nema. Jer 2019 i sa tada 40 raspoloživih solo i midi gradskih bilo je knap.

Koji su planovi mogu samo nagađati.

kriticar
Moderator
Moderator

[Vrh] Go down

Postaj by MAN SU220 ned 10 tra 2022 - 20:39

Libertas Dubrovnik - Page 35 Img_2023
MAN SU220
MAN SU220

[Vrh] Go down

Postaj by kriticar ned 10 tra 2022 - 22:00

Ovi koji ne idu na linije idu na Shutle?
Što je na 10-2 kada su dva Urbanwaya 18 u garaži (205 i 206)?
Što je na linijama 11,25 i 27 kada su tri Crosswaya u garaži?

kriticar
Moderator
Moderator

[Vrh] Go down

Postaj by MAN SU220 ned 10 tra 2022 - 22:49

Na 10tki su oba MANa.
Za Molunat 176, za Vodovađu 116, za Vitaljinu 114.
MAN SU220
MAN SU220

[Vrh] Go down

Postaj by kriticar pon 11 tra 2022 - 9:15

Jutros Libertas posebno zaposlen. U luci dva kruzera. Libertas vozi shuttle za oba. Radi se o NORWEGIAN STAR ispred kog sam vidi regio i MARINA pored koga sam vidio dva Crosswaya. Na cesti sam vidio 203 pa ne znam za koji brod vozi.
Zato je na listi koju je postavio MAN SU220 8 autobusa izdvojeno. I oni svi trebalo bi da voze shuttle.

kriticar
Moderator
Moderator

[Vrh] Go down

Postaj by kriticar pon 11 tra 2022 - 12:41

Čini mi se da Visigi ne voze shuttle, ali moguće da su dva Urbanwaya 18 angažirana. Naravno i jedan zglobni MAN, regio i tri Crosswaya.

Na liniji 1A sinoć sam vidio 155, a jutros 154. Gbr.38 je vozio sa ugašenim displejem. Je li bio na nekoj od P ili R službi i ja ga vidio na povratku u garažu? Gbr. 139 već nekoliko dana vozi na 1B.
Volio bi danas vidjeti listu rezervnih autobusa, sada kada se izgleda dio zglobnih koristi za namjenu za koju su i nabavljeni.

A u vezi viška autobusa u sezoni 2019 vozilo je još 6 autobusa na aktivnim linijama i još 2 na trenutno neaktivnim. Još je jedan bio bio bez reda vožnje na liniji 1.
Kakva će ova sezona biti teško je prognozirati, a obim voznog parka Libertasa uvelike ovisi o tom. Zato ne znam koliko autobusa se mogu riješiti.

kriticar
Moderator
Moderator

[Vrh] Go down

Postaj by NP-549 pon 11 tra 2022 - 19:31

Da li je Libertas naručio Iveco Crossway LE ? Vidio sam u Zagrebu u Resniku na kompu slike iz Češke. Prednji kraj ofarban ko 204-206, kantuni oko fara u krem, i zadnji branik cijeli krem
NP-549
NP-549
Moderator
Moderator

[Vrh] Go down

Postaj by kriticar pon 11 tra 2022 - 20:57

Sedam komada se očekuje u prigradskoj izvedbi. Uz njih od MANa šest C12 i dva C18 te 3 Otokara. Ukupno 18.
A21 neće više morati voziti u prigradu.
Nego što će od midija ostati? Po onom spisku mislim da odlaze 118, 122, 123, 124. Koliko još im se treba priključiti? Jer ima 12 MANova za otpis. A treba uništiti 18 autobusa.

kriticar
Moderator
Moderator

[Vrh] Go down

Postaj by NP-549 pon 11 tra 2022 - 21:54

Onda je valda tih 7 pred završetkon
NP-549
NP-549
Moderator
Moderator

[Vrh] Go down

Postaj by kriticar pon 11 tra 2022 - 22:52

Tako će Libertas imati 55 gradskih niskopodnih autobusa(47 solo i 8 zglobnih) te dva gradska midi LE autobusa. I svi će biti raspoloživi za grad i eventualno liniju 10. To je 15 gradskih autobusa više nego za sezonu 2019. Iako je 6 zglobnih nabavljeno za shuttle.
Opet ne znam treba li ih toliko.
Za ostale prigradske linije bit će raspoloživi 12 Crosswaya (5 standardnih i 7 LE). Imaju i dva regia i dva MAN A20 (NÜ) kojima uz 8 MAN A21 (NL) ističe leasing za deset mjeseci. Hoće li ih vratiti ili otkupiti?
Hoće li vratiti 2 Turkiza, 2 Visiga i zadnja 2 citibusa u siječnju 2023.?

kriticar
Moderator
Moderator

[Vrh] Go down

Postaj by kriticar pon 11 tra 2022 - 23:15

kriticar je napisao/la:
Nego što će od midija ostati? Po onom spisku mislim da odlaze 118, 122, 123, 124. Koliko još im se treba priključiti? Jer ima 12 MANova za otpis. A treba uništiti 18 autobusa.
Iz onog spiska moglo bi se zaključiti da bi u rashod mogli i nešto noviji 133 i 145.
To bi onda popunilo kvotu zamjenskih autobusa.
Dakle mogli bi ostati 121, 125, 126, 127, 131, 132, 146, 147, 148 i 149. Uz tri nova Otokara bilo bi najmanje 13 midi prigradskih, ali samo deset školskih. Je li to dovoljno?.
Prva četiri imaju već 17 godina. Je li i njih treba otpisati?
Onda za škole ostaje 15 MAN SÜ313. 2 iz 2004. 10 iz 2005. te tri iz 2007. A trenutno ih je angažirano devet (četiri za školu Župa Dubrpvačka, 2 za školu Cavtat i 3 za školu Gruda).

kriticar
Moderator
Moderator

[Vrh] Go down

Postaj by kriticar uto 12 tra 2022 - 16:06

I danas se vozi shuttle. Vidio u prolazu 174 i 183. Jesu li to jedini angažirani ne znam. Ne znam ni za koji kruzer voze jer u luci su dva. VIKING SEA i AZURA.

Gbr.202 je dobio reklamu pa valjda takav ne može voziti shuttle. Motiv je Dubrovačka žičara. I dalje je na liniji za Cavtat.

kriticar
Moderator
Moderator

[Vrh] Go down

Postaj by kriticar uto 12 tra 2022 - 18:56

Hoće li Crossway LE zamijeniti Manove A21 ili Crosswaye u prigradu?
Jer Crosswaye su skinuli sa linija, trajno ili privremeno ne znam, da voze shuttle.
"MAN SU220" puno je pitanja otvoreno. Ako MAN ostane u prigradu onda ih za Grad ostaje 44 što nije puno više od 40 (30 MAN i 10 citibus) iz 2019.
A uz ovakvu kadrovsku strukturu u Libertasu možemo očekivati i sasvim iracionalna disponiranja autobusa.
Zglobna dva koja tek trebaju da stignu moraju voziti isključivo na linijama, a šest postojećih može i na shuttle i na linije.
Ja bi na 1A stavio solo, zglobne (2 nova) ujutro Pile - N.Mokošica (centar - stanica na kojoj sada staje 1A), a kasnije na Pile - Pošta Lapad. Popodne i navečer isto tako. Linije bi mogle biti 1C i 2. Ustvari nek ih zovu kako hoće. Vozila bi mi i linija 1 na relaciji Pile - Kolodvor. Linija 3 opsluživala bi isključivo magistralu i to u oba smjera. A dolazila bi u Gruž na okretanje jer ideja da se okreće na mostu mi je jedan od iracionalnih poteza. Kome vozi na most? Čak nema tamo ni stanica. I što kada je most zatvoren zbog meteo situacije?
Na 2A bi stavio kombi Ford koji bi vozio od Pošte Lapad prema Glavici Babina Kuka, prema Solitudu i prema plaži Kopakabana naporede. Sva ta tri polaska miogao bi obaviti u sat vremena,

kriticar
Moderator
Moderator

[Vrh] Go down

Postaj by kriticar sri 13 tra 2022 - 19:33

NP-549 je napisao/la:Onda je valda tih 7 pred završetkon
Ako su pred završetkom onda bi i isporuka mogla biti u svibnju.
Nego gdje bi mogli voziti? Na kojim linijama? Tko zna gdje ih je planirao veliki znalac, direktor 2017 - 2021. koji ih je i naručio, a gdje ih planira trenutni direktor? Ali tako je kad se autobusi uzimaju po zahtjevima politike, a ne struke. Bila je afera Iveco kamioni povezana sa članovima osuđene stranke, hoće li biti afera Iveco autobusi u režiji iste stranke?
Šteta što Crossway nema kraću inačicu od 10,6 metara jer bi bio idealan u LE izvedbi kao zamjena za Isuzu midi buseve . Skuplji je i bolji od turskih marki čije inačice LE vozila ipak dolaze i u kraćoj verziji. Libertasovi citibusi su dugi 9,5 metara)
Mogli bi voziti na linijama 16, 16A, 23, 35, ali to su samo četiri, a ima ih sedam.
Ili bi mogli umjesto Crosswaya i na 11, 12, 15, 25 i 27. Ali za to je samo pet, a ne sedam.
Ne smiju na nikakvu komercijalu, samo javni prijevoz.
Samo nek bude sezone da ima posla uopće. Pa će svi voziti makar bili disponirani i iracionalno od stučnjaka postavljenih u periodu 2017 - 2021.

Zašto uopće toliko autobusa za prigrad gdje se vozi deset linija, a trenutno imaju 9 relativno novih (5 Crosswaya te po dva regio i City NÜ i par već malo ostarjelih SÜ313.
Od tih 10 linija trenutno ih čak četiri voze gradski niskopodni MANovi. na pet su Crosswayi (trenutno tri zamjenjena s dva SÜ313 i jednim NÜ323 valjda zbog shuttle prijevoza), a na jednoj regio.

Inaće danas sam vidio gbr.150 na liniji 16A, ali nažalost samo s lijeva i otraga. Jer radi mu displej. Na zadnjem displeju piše 16A. Nikako da vidim prednji, a i uredan bočni otkada je njemu i 158 ukucana linija 16A. Je li još nekom?
Za Cavtat na liniji 10 su 206 i 202.
Na liniji 1A nisam danas vidio zglobne, ali nisam siguran da sam vidio sva tri V.R.

kriticar
Moderator
Moderator

[Vrh] Go down

Postaj by kriticar čet 14 tra 2022 - 18:12

Na 1A ne voze zglobni. Tamo su 38, 40 i 41  
Na 1B su 42, 46 i 159.
Na liniji 10 prvi VR je 206.
Predrase i slušanje onih koji slabo znaju, ali su politički podobni dovelo je Libertas u ovo stanje da se ne zna gdje je rep, a gdje glava. Ali to je stari nesposobni direktor kriv. A zato je nagrađen mjestom pročelnika za financije. Jadni svi mi ako svoj sektor bude vodio istim stilom. Zadužiti će generacije unaprijed.

Još ako ovaj trenutni, kako piše "MAN SU220" stvarno se bude riješio Euro6 autobusa, a ostavio gomilu Euro 2 i Euro 3 još će nas i dodatno trovati. Sve više mislim da nas čeka privatizacija Libertasa. Daj bože da griješim.

Zašto oba vole trgovati polovnim vozilima?
Našao sam da je onaj bivši kupio polovni FORD gbr.168 za  oko 120.000 kuna. Sada još i ugradnja elelektričnih vrata, cijena +20.000 kuna da bi donekle odgovarali potrebama linijskog ili školskog prijevoza . Vratio je interurbane koji su se pokazali ne lošim, a cijena im je sigurno bila manja. A velika je razlika imati midi ili mini autobus. Ovi miniji koje je kupio nisu baš ni za školski, a ni za javni prijevoz. Čak i oni u turuzmu imaju automatska vrata.

Vidio sam gbr. 72, 74 i 82 u vožnji, ali iako je luci kruzer MSC FANTASIA čini mi se da ne voze shuttle. Ili možda ipak voze? Nisam im uspio vidjeti table, a displeji
Je li to nova podjela posla za zglobne? MAN za Cavtat, a IVECO za shuttle? A novi zglobni kada dođu za Mokošicu i Lapad u špicama koje srećom nisu na obje relacije u isto vrijeme?
U Libertasu nikako da shvate da je tramvaj vozio 60 godina, a onda još 20 autobus na relacijama Pile Kolodvor i Pile Lapad Uvala. Ali je onda upaljeno svijetlo, vladajuća stranka je zapošljavala uhljebe i autobusi povezuju Pile i Mokošicu te usput krcaju i one za Kolodvor (i luku) te Pile Babin Kuk(usput krcaju sve one za rezidencijalni dio Lapada. Jer putnici na tim relacijama nisu nestali.
Sam Babin Kuk i tamošnji hoteli je privatno vlasništvo i linija pogoduje privatniku(vlasniku hotela) te ne znam koliko služi građanima jer za njih ima tamo sve manje sadržaja.
Hoće li zahvajući političarima koji brinu samo za svoj interes ti hoteli biti ograđeni kao u nekim drugim turističkim destinacijama. Neki putevi već jesu pregrađeni rampama.

kriticar
Moderator
Moderator

[Vrh] Go down

Postaj by kriticar pet 15 tra 2022 - 19:06

Danas su u portu bila dva kruzera AIDABLU i NORWEGIAN STAR. Upravo isplovljavaju. kažu da je Libertas vozio shuttle. U kom obimu i kojim vozilima ne znam jer sam bio zauzet drugim obavezama.
Dobro je da se radi.

kriticar
Moderator
Moderator

[Vrh] Go down

Postaj by kriticar sub 16 tra 2022 - 12:00

I danas je u luci kruzer MARINA. Kratko sam bio vani i vidio gbr.174 i 182 kako voze shuttle. Voze li samo oni ili na tom poslu ima još buseva nisam vidio.
Je li vožnja shuttle linije postala svakodnevni posao za Libertas?

kriticar
Moderator
Moderator

[Vrh] Go down

Postaj by NP-549 sub 16 tra 2022 - 12:07

Da li je pravno čisto što Libertas ne plaća Pile, a privatnici da ?
NP-549
NP-549
Moderator
Moderator

[Vrh] Go down

Postaj by kriticar ned 17 tra 2022 - 15:12

Ne znam je pravno čisto. Nemoj me pitati pravne stvari jer ih ne poznajem najbolje. Ali Grad je toliko dužan Libertasu da se računi, ako ih ima, mogu prebiti. Kažu da se izda pokaza bez naplate pune cijene za osam milijuna kuna godišnje. U redu je da Grad brine za određene kategorije stanovnika, ali ne bi trebao Libertas snositi taj trošak. A izgleda da snosi.
A je li pravedno? Mislim da nije, ako ne plaća.
Nije u redu da svi ne posluju na tržištu pod istim uvjetima. Barem u komercijalnom dijelu. Javni prijevoz je nešto drugo.

Druga je stvar što se shuttle vozi dijelom ceste na kom je u pravcu Pila dozvoljen promet samo za JGP. Vozači Libertasa vozeći shuttle ne poštuju prometne znakove i voze zabranjenim smijerom. Ali valjda im je to neki politički uhljeb naredio.

A i sam možda znaš da pravo i pravda nisu isto.
Pravno je i po odluci sudaca VUS Solaris bio u pravu nudeći Libertasu nešto za što je struka znala da ne postoji i da nikad neće isporučeno, Na kraju je Solaris doveo autobuse drugačije od onih koje je ponudio na natječaju. To je pravo i Hrvatski zakoni. I to bi vjerojatno prošlo, možda i uz podmazivanje, da nije financijer bio EU.
Ustav kaže da je privatno vlasništvo nepovredivo, a u sudskoj praksi veća prava ima posjednik, makar i nezakoniti, nego vlasnik.
Privatizacija devedesetih je bila po zakonu, a je li bila pravedna?

Grad, mislim da donosi odluke o smjerovima prometa i uopće korištenju gradskih cesta i prostora, tako da može regulirati i tko će se gdje zaustavljati radi ukrcaja i iskrcaja i vjerojatno donijeti cijenu toga. Smije li kome dati popust veći nego ostalima ili čak besplatno ne znam. To možda i može biti pravno čisto, ali koliko je pravedno.
Čuo sam priču da gradonačelnik ima cijelu službu koja brine da sve bude u okviru zakona. Nije bitno je li pravedno i moralno, bitno je da ga pravno nemaju za što uloviti.
Za nabavku urbanwaya 18 sa lagera tražio je suglasnost gradskog vijeća iako su autobusi uzeti na leasing i kao takvi trošak poslovanja, a ne investicija. Ali ovako nije on pravno donio odluku. Jer trošak poslovanja je i nabavka goriva, rezervnih djelova, drugog potrošnog materijala pa ne daje gradsko vijeće suglasnost za takve nabavke.
Zaključak bi bio da bi trebalo biti pravno čisto, da li i pravedno jer stranka koje je gradonačelnik član uglavnom donosi zakone kako joj odgovara.

Danas nema u luci kruzera, pa se shuttle i ne vozi.

kriticar
Moderator
Moderator

[Vrh] Go down

Postaj by kriticar pon 18 tra 2022 - 10:00

I danas se vozi shuttle. U kom obimu nisam još sagledao. Ali u luci su dva kruzera SEVEN SEAS EXPLORER i VIKING SEA. Ali ostao je slobodan vez kao da se očekuje još jednog.
Za sada sam vidio dva Crosswaya kako ulaze u područje luke.

kriticar
Moderator
Moderator

[Vrh] Go down

Postaj by kriticar pon 18 tra 2022 - 19:41

Danas gbr.158 na liniji 10. Gbr.175 na liniji 12.
Zglobni voze negdje u Lapad možda na liniji 6. Vidio iz autobusa kroz Gruž u ulici N.Tesle Iveca prema Pilama, a MANa prema Lapadu. Za MANa nisam 100% siguran, možda je i to bio zglobni Iveco. Smetali su mi jarboli da dobro vidim. Oznake linija nisam naravno vidio. Iveco je bio stao na stanici kod zgrade gdje je bila uprava Dubrovačke plovidbe tamo prije WWII. Ali stari Dubrovčani je i sada zovu Raguzea po nadimku kompanije.
Pokušao vidjeti koji je Iveco, ali ga nisam sustigao do Stanice Lapad kada sam se iskrcao iz busa. Zna li tko o čemu se radi?

kriticar
Moderator
Moderator

[Vrh] Go down

Postaj by Sponsored content

Sponsored content

[Vrh] Go down

Stranica 35 / 40. Previous  1 ... 19 ... 34, 35, 36 ... 40  Next

[Vrh]

- Similar topics

Započni novu temu   Ova tema je zaključana: ne moľeą uređivati postove niti odgovarati.