Slike iz Zagreba (ili tako nekako)
+3
besposlenpop
Pfaff
borna
7 posters
Stranica 14 / 17. • 1 ... 8 ... 13, 14, 15, 16, 17
Re: Slike iz Zagreba (ili tako nekako)
Ja sve slike vidim normalno (i jesu bez ikakvih brlj u originalu)?
Škoda inače reklamira neku kuglanu u Zadru odakle je i sam auto.
Prekojučer poslijepodne mi je frižider naprasno izdahnuo, jaako je nezgodno biti bez njega na 30+ C.
Stari ima najmanje 20-ak godina, na popravak bi se načekali i platili najmanje pola cijene novoga (bez otplate na
rate) jer bi pored zamjene termaostata i senzora palo i obavezno punjenje novim plinom.
Zamrznute namirnice sam odmah odnio do kćeri i popunio njezin smrzavajući, što nije stalo ispeklo se izvan plana.
Jučer prijepodne je kupljen novi, navečer dok sam ga nakon obaveznog mirovanja ugradio mačka je morala provjeriti
jeli sve odozdola u redu
Noćas sam sa užitkom popio hladan sokić
Škoda inače reklamira neku kuglanu u Zadru odakle je i sam auto.
Prekojučer poslijepodne mi je frižider naprasno izdahnuo, jaako je nezgodno biti bez njega na 30+ C.
Stari ima najmanje 20-ak godina, na popravak bi se načekali i platili najmanje pola cijene novoga (bez otplate na
rate) jer bi pored zamjene termaostata i senzora palo i obavezno punjenje novim plinom.
Zamrznute namirnice sam odmah odnio do kćeri i popunio njezin smrzavajući, što nije stalo ispeklo se izvan plana.
Jučer prijepodne je kupljen novi, navečer dok sam ga nakon obaveznog mirovanja ugradio mačka je morala provjeriti
jeli sve odozdola u redu
Noćas sam sa užitkom popio hladan sokić
borna- Moderator
- Broj postova : 9462
Registration date : 16.11.2010
Nisu ni frižideri što su nekad bili. Moj Bosch je negdje iz sedamdesetih i još solidno radi. A da ne hvalim samo tehnički savršene Nijemce, u bivšoj firmi jedan Obodin od tko zna kad i dalje rastura.
Registration date : 14.05.2008
Logično. Jer Crnogorci su stoljećima studirali hladovinu!gaspa je napisao/la:A da ne hvalim samo tehnički savršene Nijemce, u bivšoj firmi jedan Obodin od tko zna kad i dalje rastura.
- Broj postova : 11493
Registration date : 17.03.2008
Jučer sam ciljano otišao u svoju tj. ulicu kneza Borne :
Ovu najnoviju zgradu sam slikao prošle godine dok se još gradila
Nisam znao da je jučer Večernji objavio reportažu o njoj no da se pohvalim- moje slike su ljepše!
Ispod zgrade je podzemna garaža na 2 nivoa, kvadrat vlastite garaže u njoj je koštao 2.100 E
Pješački prolaz prema unutrašnjem dijelu, tu se ne smije voziti niti biciklom i ostalim guralima
Odmah lijevo je jedan kafić
Kvadrat stanova u cijelom kompleksu je koštao od 6,5 do 8.000 Eura
(To sam doznao iz članka u Večernjem)
Ovu najnoviju zgradu sam slikao prošle godine dok se još gradila
Nisam znao da je jučer Večernji objavio reportažu o njoj no da se pohvalim- moje slike su ljepše!
Ispod zgrade je podzemna garaža na 2 nivoa, kvadrat vlastite garaže u njoj je koštao 2.100 E
Pješački prolaz prema unutrašnjem dijelu, tu se ne smije voziti niti biciklom i ostalim guralima
Odmah lijevo je jedan kafić
Kvadrat stanova u cijelom kompleksu je koštao od 6,5 do 8.000 Eura
(To sam doznao iz članka u Večernjem)
borna- Moderator
gaspa likes this post
Odavno sam se pitao kako to da još nisi naletio ovamo
Najprije sam čekao da se sve završi a kasnije sam rijetko bio u blizini pa se nisam niti sjetio
Ovdje je dječji vrtić zgodnog naziva
Imaju svoj ograđeni parkić, stare zgrade izgledaju tužno
Unutarnje zgrade imaju puno balkona
koji su puni cvijeća
Sve zgrade su povezane nižim djelovima
Ovdje je dječji vrtić zgodnog naziva
Imaju svoj ograđeni parkić, stare zgrade izgledaju tužno
Unutarnje zgrade imaju puno balkona
koji su puni cvijeća
Sve zgrade su povezane nižim djelovima
borna- Moderator
Pfaff and gaspa like this post
Neka starija zgrada je ostala unutar prostora parka pa je dobro zamaskirana, u daljini se vidi izlaz na Branimirovu
Jadni peseki su dobili svoj mali serodrom, mogao je biti malo veći
Nisam išao do Branimirove pa sam krenuo natrag
Kad sam izašao van stare zgrade u okolini izgledaju jako žalosno
Ova zgrada kod Križanićeve gimnazije ima interesantne balkone gore, pogotovo kod krova
borna- Moderator
Pfaff and gaspa like this post
Ovdje će se nadozidati barem još jedan kat
ali zašto ruše neke prednje zidove?
Osim kostura neće ništa ostati
Slikano u prolazu Vlaškom
Zgrada na uglu Čulinečke sa avenijom Dubrava je pri kraju
Nova na uglu Harambašićeve i Zvonimirove je još skrivena
Nestaju neke stare kuće u Zvonimirovoj
Neke od njih su bile zaštićene kao povijesno dobro
Investitori ih otkupe pa prepuste propadanju dok se ne proglase opasnim po okolinu nakon čega ih se može rušiti
ali zašto ruše neke prednje zidove?
Osim kostura neće ništa ostati
Slikano u prolazu Vlaškom
Zgrada na uglu Čulinečke sa avenijom Dubrava je pri kraju
Nova na uglu Harambašićeve i Zvonimirove je još skrivena
Nestaju neke stare kuće u Zvonimirovoj
Neke od njih su bile zaštićene kao povijesno dobro
Investitori ih otkupe pa prepuste propadanju dok se ne proglase opasnim po okolinu nakon čega ih se može rušiti
borna- Moderator
Ova uglovnica Heinzelova/Zvonimirova je zaista bila prilično oštećena u potresu. Šteta, jer je imala lijep erker.
Svijet i život se mijenjaju, sve ide naprijed (?), staro odlazi a novo dolazi. Da krenemo od ove uglovnice Zvonimirovom prema istoku, slijedeća zgrada, na uglu Zvonimirove i Livadićeve je nekadašnja prizemnica nadograđena za jedan kat (a, čini mi se, i proširena), odrezanog ugla u kojem je nekad bio ulaz u brijačnicu Stjepana Kataleneca. S njim su plašili djecu. Bilo je to nešto poput brijačnice Meštra iz Velog mista. I Meštar i Katalenec bili su nekako izgledom slični, niži, brkati, stroga izgleda a dobre duše. Poput Meštra koji je imao pomoćnika Bakalara, i Katalenec je imao isto takvog, visokog plavokosog pomoćnika. Da bi mene, tad trogodišnjaka, ošišali, preko ručki brijačke stolice stavljali su dasku na koju su me onda posjeli, kako bi mi glava bila iznad naslona.
Preko puta, na drugom uglu, bio je još ne tako davno aktivan restoran Zagrebački plavi (to je ujedno i naziv ugostiteljskog poduzeća). Drugi Zagrebački plavi bio je istog izgleda, sa stolovima ispod nadstrešnice, na istom položaju, na uglu Zvonimirove i Kušlanove, ali on je davno zatvoren (danas je tamo restoran Tajer). Do prvog restorana bla je grupa prizemnica ravnog krova, više nalik garažama, i u jednoj od njih je bila mesnica. Danas njihovo mjesto zauzima nova građevina koja se izgledom nikako ne uklapa u okoliš vila.
Mesnica je bila i na jz. uglu Heinzelove i Zvonimirove, mislim da ne baš na samom uglu, već u zgradi pored, gdje je danas konoba Burin. Pfaff, borna, a valjda i pop, sjetit će se kako su se pedesetih i početkom šezdesetih mesnice klimatizirale, pa tako i ova. Širinom cijelog izloga po staklu je s unutrašnje strane tekla voda i izvana je to izgledalo poput naboranog zastora.
Sad sam već dobrano zabrazdio u povijest. Ali, i to je slika iz Zagreba. Nekadašnja. Ili tako nekako.
Svijet i život se mijenjaju, sve ide naprijed (?), staro odlazi a novo dolazi. Da krenemo od ove uglovnice Zvonimirovom prema istoku, slijedeća zgrada, na uglu Zvonimirove i Livadićeve je nekadašnja prizemnica nadograđena za jedan kat (a, čini mi se, i proširena), odrezanog ugla u kojem je nekad bio ulaz u brijačnicu Stjepana Kataleneca. S njim su plašili djecu. Bilo je to nešto poput brijačnice Meštra iz Velog mista. I Meštar i Katalenec bili su nekako izgledom slični, niži, brkati, stroga izgleda a dobre duše. Poput Meštra koji je imao pomoćnika Bakalara, i Katalenec je imao isto takvog, visokog plavokosog pomoćnika. Da bi mene, tad trogodišnjaka, ošišali, preko ručki brijačke stolice stavljali su dasku na koju su me onda posjeli, kako bi mi glava bila iznad naslona.
Preko puta, na drugom uglu, bio je još ne tako davno aktivan restoran Zagrebački plavi (to je ujedno i naziv ugostiteljskog poduzeća). Drugi Zagrebački plavi bio je istog izgleda, sa stolovima ispod nadstrešnice, na istom položaju, na uglu Zvonimirove i Kušlanove, ali on je davno zatvoren (danas je tamo restoran Tajer). Do prvog restorana bla je grupa prizemnica ravnog krova, više nalik garažama, i u jednoj od njih je bila mesnica. Danas njihovo mjesto zauzima nova građevina koja se izgledom nikako ne uklapa u okoliš vila.
Mesnica je bila i na jz. uglu Heinzelove i Zvonimirove, mislim da ne baš na samom uglu, već u zgradi pored, gdje je danas konoba Burin. Pfaff, borna, a valjda i pop, sjetit će se kako su se pedesetih i početkom šezdesetih mesnice klimatizirale, pa tako i ova. Širinom cijelog izloga po staklu je s unutrašnje strane tekla voda i izvana je to izgledalo poput naboranog zastora.
Sad sam već dobrano zabrazdio u povijest. Ali, i to je slika iz Zagreba. Nekadašnja. Ili tako nekako.
borna and besposlenpop like this post
Nisam baš siguran da će se ova mladeš toga sjećati...gaspa je napisao/la:Pfaff, borna, a valjda i pop, sjetit će se kako su se pedesetih i početkom šezdesetih mesnice klimatizirale, pa tako i ova. Širinom cijelog izloga po staklu je s unutrašnje strane tekla voda i izvana je to izgledalo poput naboranog zastora.
Glede toga, imao sam zgodnu epizodu kad su rekonstruirali lokal gdje je nekoć bila jedna od mesnica na mojoj Brajdi. Momci su razvaljivali zid oko nekadašnjeg izloga i odjednom se pojavila nekakva ruzinava cijev. "Šta je sad ovo?", pita jedan. Kažem im da je to nekadašnji sustav za zalijevanje stakla na izlogu. Pogledali su me u čudu, samo sam čekao da netko od njih napravi onu karakterističnu gestu s kažiprstom prema sljepoočnici
Mlađi od 60 i neke godine ne mogu zamisliti kako se nekada ljeti snalazilo i borilo protiv vrućina
I ja se dobro sjećam nekih mesnica sa vodenom zavjesom, najbliži je bio Čavlek na uglu Jurišićeve i Draškovićeve.
U 50-ima su frižideri bili još itekako skupi pa ih je rijetko tko imao, tada se još naveliko prodavao led kojeg su
razvozili ulicama i prodavali komade prema željama odnosno veličini kućnih ormarića sa metalnom posudom u
koju se stavljao led a iznad njega su bile limenke u koje se spremalo meso.
Tada domaćinstva nisu imala neke veće zalihe hrane, sve se trebalo pojesti u dan-dva ili malo duže ako bi se
ispeklo. Špajze iliti smočnice su se zračile kako bi bile što hladnije, zimi je bilo lakše a tada se meso znalo držati
u masti.
Za mnoge rugobe od starih kuća je bolje da se sruše samo da se na njihovom mjestu ne grade ružne i prevelike
betonske kocke koje potpuno odudaraju od okoline.
Ono snimanje filma je potrajalo duboko u noć, u nedjelju ujutro gotovo da nikoga nije više bilo ali je u Martićevoj
zaostalo nešto
Da se to zaista zbilo preko noći itekako bi čuli vatrogasce, izgleda da su tu odnekud dovezi zapaljene aute?
Audi je u sebi imao čitavi kanister za benzin no na cesti nema nikakvih tragova požara
I ja se dobro sjećam nekih mesnica sa vodenom zavjesom, najbliži je bio Čavlek na uglu Jurišićeve i Draškovićeve.
U 50-ima su frižideri bili još itekako skupi pa ih je rijetko tko imao, tada se još naveliko prodavao led kojeg su
razvozili ulicama i prodavali komade prema željama odnosno veličini kućnih ormarića sa metalnom posudom u
koju se stavljao led a iznad njega su bile limenke u koje se spremalo meso.
Tada domaćinstva nisu imala neke veće zalihe hrane, sve se trebalo pojesti u dan-dva ili malo duže ako bi se
ispeklo. Špajze iliti smočnice su se zračile kako bi bile što hladnije, zimi je bilo lakše a tada se meso znalo držati
u masti.
Za mnoge rugobe od starih kuća je bolje da se sruše samo da se na njihovom mjestu ne grade ružne i prevelike
betonske kocke koje potpuno odudaraju od okoline.
Ono snimanje filma je potrajalo duboko u noć, u nedjelju ujutro gotovo da nikoga nije više bilo ali je u Martićevoj
zaostalo nešto
Da se to zaista zbilo preko noći itekako bi čuli vatrogasce, izgleda da su tu odnekud dovezi zapaljene aute?
Audi je u sebi imao čitavi kanister za benzin no na cesti nema nikakvih tragova požara
borna- Moderator
Jučerašnje mokro jutro sa gužvom ponedjeljaka ali i prvim danom škole
Barem nije bilo hladno sa nekih 20 C, na kraju Mislavove ulice se pokvario jedan tramvaj
Kasnije me jedan pregled odveo do Nove bolnice u Dubravi
Fasada velike zgradurine se dobro drži
Parkiranje je tu veliki problem jer je uvijek više automobila negoli mjesta, dok nisu postavljeni stupići mnogi su
bili i na travnjacima koji su se pretvarali u oranice
Na ulazu je uvijek gužva, jedni bi ušli a drugi izašli pa smetaju jedni drugima
Kiša je neumorno lijevala dok sam došao i otišao
Na prijemnim odjelima ima unatoč velikom broju pacijenata dovoljno mjesta i stolaca
Ja sam imao sreću, za prijavu na šalteru sam čekao 5 minuta i čim su me upisali bio sam prozvan
Odmah sam bio na stolu gdje su mi obradili ranu na potkoljenici i nakon ukupno 20-ak minuta izašao van
Barem nije bilo hladno sa nekih 20 C, na kraju Mislavove ulice se pokvario jedan tramvaj
Kasnije me jedan pregled odveo do Nove bolnice u Dubravi
Fasada velike zgradurine se dobro drži
Parkiranje je tu veliki problem jer je uvijek više automobila negoli mjesta, dok nisu postavljeni stupići mnogi su
bili i na travnjacima koji su se pretvarali u oranice
Na ulazu je uvijek gužva, jedni bi ušli a drugi izašli pa smetaju jedni drugima
Kiša je neumorno lijevala dok sam došao i otišao
Na prijemnim odjelima ima unatoč velikom broju pacijenata dovoljno mjesta i stolaca
Ja sam imao sreću, za prijavu na šalteru sam čekao 5 minuta i čim su me upisali bio sam prozvan
Odmah sam bio na stolu gdje su mi obradili ranu na potkoljenici i nakon ukupno 20-ak minuta izašao van
borna- Moderator
Pfaff, gaspa and besposlenpop like this post
Neki dan sam slikao obnovu hotela Jadran sa ulične strane
Na kraju osim kostura neće ostati ništa drugo?
borna- Moderator
Pfaff and besposlenpop like this post
Vidi, vidi - sitno rebro!borna je napisao/la:
...
...
besposlenpop- Broj postova : 1487
Registration date : 18.06.2021
Oliti sitnorebričasti stropbesposlenpop je napisao/la: Vidi, vidi - sitno rebro!
Žao mi je - to jebio simpa hotelić na spretnom mjestu
Opet ja bijah u Zajčevoj, ovaj puta sam dočekao da me netko pogleda i naruči za 2 tjedna
Zadnji lijepi dan ovoga rujna?
Nakon pregleda sam imao vremena pa sam svratio u jedan ogranak Zajčeve
Ovdje imade dobro ograđenih vila novijeg datuma
Liče mi na bunkere
Kb Merkur odozdola
Odavdje se vide ulice na susjednim brdima Srebrnjaka i Zelenjaka
Na Srebrnjaku prevladavaju starije vile
Dok je gore na Zelenjaku puno novogradnji
Između ovih brda ima još neizgrađenih površina koje će se zasigurno uskoro popuniti....u Zagrebu ima na stotine
ulica prepunih obiteljskih zgrada i vila.
Zadnji lijepi dan ovoga rujna?
Nakon pregleda sam imao vremena pa sam svratio u jedan ogranak Zajčeve
Ovdje imade dobro ograđenih vila novijeg datuma
Liče mi na bunkere
Kb Merkur odozdola
Odavdje se vide ulice na susjednim brdima Srebrnjaka i Zelenjaka
Na Srebrnjaku prevladavaju starije vile
Dok je gore na Zelenjaku puno novogradnji
Između ovih brda ima još neizgrađenih površina koje će se zasigurno uskoro popuniti....u Zagrebu ima na stotine
ulica prepunih obiteljskih zgrada i vila.
borna- Moderator
Pfaff likes this post
Suprotna strana Zajčeve ima velikih kontrasta, doduše krovovi su novi?
Na povratku preko parka Otokara Keršovanijega vidjeh servis pred zgradom
Još jedan pogled na park
Na putu do Kvatrića sam skrenuo u Kuhačevu ulicu
Ovdje je na mjestu stare uglovnice niknula nova prilično veća zgrada
Na Googleu sam zatekao sliku stare zgrade
borna- Moderator
Pfaff, gaspa and besposlenpop like this post
Kad prije? Očigledno, ne mogu više držati grad pod kontrolom. A arhitekt se bar potrudio zgradu uklopiti u okoliš i zadržati odrezani kut, a ne izmisliti neku nakaradu. Doduše, prema tabli, riječ je o rekonstrukciji. Pitanje je, koliko je zadržano od starog? I cijeli proces je dugo trajao. Građevinska, izdana 2019. je istekla 2022., pa je očigledno produžena.
Nekada to bijaše jednokatnica a sada ih ima 3, vidi se na staroj slici koliko je bila niža od sljedeće zgrade u ulici
a sada je podjednake visine. Stara zgrada je bila srušena do temelja jer nekako dozidavanje na njoj ne bi izdržala.
Kuhačeva ulica je relativno mala i uska, već sada je do posljednjeg metra puna automobilima pa se pitam gdje
će novi stanari sa svojim miljenicima?
a sada je podjednake visine. Stara zgrada je bila srušena do temelja jer nekako dozidavanje na njoj ne bi izdržala.
Kuhačeva ulica je relativno mala i uska, već sada je do posljednjeg metra puna automobilima pa se pitam gdje
će novi stanari sa svojim miljenicima?
borna- Moderator
U (podzemnu?) garažu?borna je napisao/la:...
Kuhačeva ulica je relativno mala i uska, već sada je do posljednjeg metra puna automobilima pa se pitam gdje će novi stanari sa svojim miljenicima?
besposlenpop- Broj postova : 1487
Registration date : 18.06.2021
Ta zgrada je premala da bi se ispod nje mogla napraviti garaža, jedino mjesto u blizini je onaj ranije spominjani
park no upropastilo bi se puno flore u njemu. Kod nas su podzemne garaže općenito previše skupe za duže stalno
parkiranje, malo tko si može to priuštiti. Garaže pak ispod stambenih zgrada se mogu kupiti ali je njihova cijena
od 1 do 2.ooo E/m2 a trebaju biti od barem 15 kvadrata...
park no upropastilo bi se puno flore u njemu. Kod nas su podzemne garaže općenito previše skupe za duže stalno
parkiranje, malo tko si može to priuštiti. Garaže pak ispod stambenih zgrada se mogu kupiti ali je njihova cijena
od 1 do 2.ooo E/m2 a trebaju biti od barem 15 kvadrata...
borna- Moderator
Postoje u blizini dvije podzemne garaze s uvijek troznamenkastim brojem slobodnih mjesta.
ICE-3M- Broj postova : 891
Registration date : 18.10.2011
Točno, relativno blizu su na Kvatriću i u Martićevoj ali tko to može platiti?
borna- Moderator
Neka se da stanarima neka povlastena karta. Te garaze ionako zjape prazne.
ICE-3M- Broj postova : 891
Registration date : 18.10.2011
Iz Kuhačeve sam na kratkom putu do tramvajske stanice vidio tužnu stvarnost
Već dugo nema više jednog poznatog restorana kojeg sam i ja nekad volio posjetiti
Nekada su ljudi volili otići ljeti u hladovinu vrtova ili zimi u tople prostorije takvih restorana kojih je bilo više u gradu
Zgrada se dobro držala ali ju je očigledno načeo potres.
Jučer bijah u vrlo prometnoj Heizelovoj, na slikama je slučajno manje automobila jer znade biti puna na obadvije strane
Poljoprivredni fakultet mi izgleda nekako prazan, ne vidim puno studenata oko njega?
Na suprotnoj strani ulice jedna zgrada Veterine propada već najmanje 15-ak godina
Prazna je i napuštena, šteta što ju ne koriste, mogli su je i dobro prodati?
Već dugo nema više jednog poznatog restorana kojeg sam i ja nekad volio posjetiti
Nekada su ljudi volili otići ljeti u hladovinu vrtova ili zimi u tople prostorije takvih restorana kojih je bilo više u gradu
Zgrada se dobro držala ali ju je očigledno načeo potres.
Jučer bijah u vrlo prometnoj Heizelovoj, na slikama je slučajno manje automobila jer znade biti puna na obadvije strane
Poljoprivredni fakultet mi izgleda nekako prazan, ne vidim puno studenata oko njega?
Na suprotnoj strani ulice jedna zgrada Veterine propada već najmanje 15-ak godina
Prazna je i napuštena, šteta što ju ne koriste, mogli su je i dobro prodati?
borna- Moderator
Pfaff likes this post
Stranica 14 / 17. • 1 ... 8 ... 13, 14, 15, 16, 17