Njam, njam ...part II
+7
Narcis
file
borna
Jean
DD
Pfaff
Damir
11 posters
Stranica 5 / 14. • 1, 2, 3, 4, 5, 6 ... 9 ... 14
Re: Njam, njam ...part II
- Broj postova : 11490
Registration date : 17.03.2008
besposlenpop likes this post
borna likes this post
besposlenpop je napisao/la:Da vidimo: prvo 2 tjedna u stanu, pa 3 u podrumu ...Pfaff je napisao/la:
A ka' će sarma?
Prvog vikenda rezano s vrha se kuha sa suhim mesom i karmenadlima ... znači, još jedan vikend - taman prije Dana gotovih jela - 29. novembar.
Nije baš na Dan gotovih jela, malo se odužilo, al evo - prvo glavni sastojci:
- glavica ogulinskog (varaždinsko mi je preveliko, preplosnato, prezeleno i pretankih i prevelikih listova):
- posteljica na dnu rajngle od rezanog:
- rezerva rezanog:
- nadjev:
Neko će reći da mu čudno izgleda, a to je zato jer je:
1. Vladino mljeveno miješano zamijenjeno mljevenom puretinom,
2. riža zamijenjena kvinojom
3. zbog manjka masnoće dodano bučino ulje.
Odvojeno lišće i ostatak glavice:
I prvi red je složen:
Na njega idu suha rebrica i rezano:
Za drugi red je sfalilo file, pa se odlično uklopil pureći sudžuk:
Završavam sa ostalim lišćem:
Ostatak materijala, vjerojatno za novogodišnju sarmu:
Još samo podljev - inače stavljam samo običnu vodu, no ovaj put sam razmočil jednu prastaru kokošju kocku (valjda bu se dobro ukopila u ovu pernato-suhomesnatu kombinaciju):
I sad se krčka sat i kusur na dvojki:
besposlenpop- Broj postova : 1485
Registration date : 18.06.2021
Pfaff likes this post
Jučer se vrijeme smilovalo baščanima pa je na rivi bila fešta
Guštalo se u raznim domaćim delicijama
Bilo je puno kuharica
ali je jedan muški odnio nagradu za najbolji lovački gulaš
borna- Moderator
- Broj postova : 9460
Registration date : 16.11.2010
Aaa - pa ti si to o'šo na advent namore?!
Sve tradicionalno mediteransko!
borna je napisao/la:...
Guštalo se u raznim domaćim delicijama
...
ali je jedan muški odnio nagradu za najbolji lovački gulaš
Sve tradicionalno mediteransko!
Nažalost nijesam jerbo u svojoj staroj kućici nemam pravog grijanja osim kalorifera i jedne kvarcne grijalice.
U bolja vremena dok sam bio dosta mlađi i kad sam si to mogao priuštiti odlazili smo nekoliko puta u ovo doba
i kasnije preko vikenda.
Ovako samo preko neta pratim što se tamo događa.
Jedan odlazak nakon Božića neću zaboraviti, susjed je badrio rakiju u svojoj polu ukopanoj konobi pa je bilo fino
toplo. Ponudio nas je i sirovim srdelama koje su se prešale u jednoj kaci, bile su fine ali i jako slane te pune
krljušti. Topla rakija travarica mi je poslužila za ispiranje usta ali kad sam se htio dići noge nisu slušale
Na kraju sam nekako puzeći izašao van te se isto tako jedva popeo uz svoje stepenice. Ne sjećam se kako
sam završio u krevetu, vjerojatno me supruga skinula i pokrila? Ujutro sam se probudio oran i bez glavobolje,
jedino me okus srdela pratio još danima....
U bolja vremena dok sam bio dosta mlađi i kad sam si to mogao priuštiti odlazili smo nekoliko puta u ovo doba
i kasnije preko vikenda.
Ovako samo preko neta pratim što se tamo događa.
Jedan odlazak nakon Božića neću zaboraviti, susjed je badrio rakiju u svojoj polu ukopanoj konobi pa je bilo fino
toplo. Ponudio nas je i sirovim srdelama koje su se prešale u jednoj kaci, bile su fine ali i jako slane te pune
krljušti. Topla rakija travarica mi je poslužila za ispiranje usta ali kad sam se htio dići noge nisu slušale
Na kraju sam nekako puzeći izašao van te se isto tako jedva popeo uz svoje stepenice. Ne sjećam se kako
sam završio u krevetu, vjerojatno me supruga skinula i pokrila? Ujutro sam se probudio oran i bez glavobolje,
borna- Moderator
Pfaff likes this post
E, to se zove dobra rakija!borna je napisao/la:... Ujutro sam se probudio oran i bez glavobolje,
Pfaff likes this post
Nažalost mnogi su stariji ljudi iz Jurandvora koji su radili odličnu rakiju ili vino otišli u Ahiret, mlađima se ne da
toliko truditi već radije otiđu do dućana. Vino je sve trpkije i kiselije jer se bačve ne ispiru dovoljno, rakija zaudara...
Sve manje je i poljoprivrednika kod kojih sam znao kupovati krompjere, paradajz i ostalo povrće.
Često su mi poklonili poneku kilu najsitnijeg krompjera jer ga nitko nije htio a ja sam od njih napravio krasne
delicije: krompiriće bi skuhao, dobro namočio u maslinovo ulje i onda na roštilju u kori zapekao.
Ponešto obrađuju samo za svoje potrebe a za prodaju kažu da im se ne isplati pored jeftinih ponuda u dućanima?
Nekada je mali plac u Baškoj bio pun nonica sa raznovrsnom ponudom, zadnjih godina ih ima svega nekoliko i
to povremeno. Slabo im ide jer pored ostaloga drže cijene 2 puta višim od dućana prekoputa.
toliko truditi već radije otiđu do dućana. Vino je sve trpkije i kiselije jer se bačve ne ispiru dovoljno, rakija zaudara...
Sve manje je i poljoprivrednika kod kojih sam znao kupovati krompjere, paradajz i ostalo povrće.
Često su mi poklonili poneku kilu najsitnijeg krompjera jer ga nitko nije htio a ja sam od njih napravio krasne
delicije: krompiriće bi skuhao, dobro namočio u maslinovo ulje i onda na roštilju u kori zapekao.
Ponešto obrađuju samo za svoje potrebe a za prodaju kažu da im se ne isplati pored jeftinih ponuda u dućanima?
Nekada je mali plac u Baškoj bio pun nonica sa raznovrsnom ponudom, zadnjih godina ih ima svega nekoliko i
to povremeno. Slabo im ide jer pored ostaloga drže cijene 2 puta višim od dućana prekoputa.
borna- Moderator
Ko zna kolko će nas još pratiti ŠČ! i traktori, al evo i recepta iz one druge teme (o jeziku):
Možda ne znamo kako do traktora, ali znamo recept za 'šči': Isprobajte ga već danas, krajnje je jednostavan
Zbog Leta 3 mnogi su naučili barem jedno slovo ruske azbuke, a a pritom ni ne sluteći jednu riječ staroistočnoslavenskog i naziv najpoznatije ruske juhe
Zahvaljujući Letu 3, Englezi i dobar dio Europe lomit će jezike pokušavajući izgovoriti šč, a dobar dio Hrvatske naučio je barem jedno slovo ruske azbuke obzirom na to da je šč zapravo transliteracija ruskog slova Щ na gajicu.
Pritom smo ni ne sluteći naučili i jednu riječ staroistočnoslavenskog, kao i naziv najpoznatije ruske juhe.
Juha od kiselog kupusa
Šči (щи) je ruska juha od kupusa. Nastala je prije više od tisuću godina, ali se recept mijenjao tijekom povijesti. To je bila hrana i bogatih i siromašnih kroz povijest sve do danas. Osnova ščija su: kuhani kiseli kupus i crveni luk. Bogatija inačica ščija sadrži šest sastojaka: kiseli kupus, meso s kostima (nekad i riba ili gljive), mrkva i korijen peršina, aromatično bilje (luk, celer, kopar, češnjak i papar) i kiseli sastojci (kiselo vrhnje, jabuka, rasol kiselog kupusa). Postoje razne inačice, u kojima se dodaju ili izostavljaju pojedini sastojci. Juha se servira s vrhnjem, heljdinom kašom i svježim kruhom. Postoji i inačica sa slatkim kupusom i rajčicama.
Naziv dolazi od staroistočnog slavenskog (jezika iz kojeg su potekli ruski, ukrajinski, bjeloruski, rusinski...), u slobodnom prijevodu "zasitno, sito,".
Jedan od razloga popularnosti ove juhe je što se može raditi od doslovno bilo čega, može se smrznuti i čuvati, a priprema je krajnje jednostavna.
Recept za šči
Donosimo nešto otmjeniju varijantu, preuzetu s Fini recepti, no glavna prednost ščija je što se možete sami prilagoditi recept prema željama i onome što imate u kući, ne riskirajući da upropastite jelo.
Sastojci: kiseli kupus, 300 g; mrkva, 150 g: korijen peršina, 100 g; krem sir, 100 g: svježi luk, 1 glavica; maslac, 40 g; bijelo vino, 100 ml; povrtni temeljac, 700 ml; raženi kruh, 2 kriške; orasi, 50 g; med, 30 g; papar i začini po volji.
Priprema: Očišćenu mrkvu, korijen peršina, luk i orahe nasjeckamo, kiseli kupus ocijedimo, kriškama kruha odstranimo koru, a sredinu narežemo na kockice. U tavu, na polovicu ugrijanog maslaca, dodamo sjeckanu mrkvu, korijen peršina, luk, dvije trećine kiselog kupusa i povremeno miješajući pirjamo 5-6 minuta. Zatim ulijemo bijelo vino, povrtnu juhu i kuhamo 30-ak minuta.
Za to vrijeme u tavi zagrijemo maslac, dodamo sjeckane orahe, kockice kruha i miješajući pržimo. Kada je kruh dobio boju, izvadimo ga na stranu zajedno s orasima. U istu tavu, na masnoću od prženja, dodamo preostali maslac i kupus, med i povremeno miješajući pirjamo 15-ak minuta. Gotovu juhu maknemo s vatre, sastojke izmiksamo štapnim mikserom, umiješamo svježi krem sir, popaprimo, promiješamo i stavimo je u tanjure. Preko juhe stavimo kupus pirjan s medom, ukrasimo s nekoliko kockica prženog kruha i oraha, te poslužimo.
A šta je jednostavno!
Možda ne znamo kako do traktora, ali znamo recept za 'šči': Isprobajte ga već danas, krajnje je jednostavan
Zbog Leta 3 mnogi su naučili barem jedno slovo ruske azbuke, a a pritom ni ne sluteći jednu riječ staroistočnoslavenskog i naziv najpoznatije ruske juhe
Zahvaljujući Letu 3, Englezi i dobar dio Europe lomit će jezike pokušavajući izgovoriti šč, a dobar dio Hrvatske naučio je barem jedno slovo ruske azbuke obzirom na to da je šč zapravo transliteracija ruskog slova Щ na gajicu.
Pritom smo ni ne sluteći naučili i jednu riječ staroistočnoslavenskog, kao i naziv najpoznatije ruske juhe.
Juha od kiselog kupusa
Šči (щи) je ruska juha od kupusa. Nastala je prije više od tisuću godina, ali se recept mijenjao tijekom povijesti. To je bila hrana i bogatih i siromašnih kroz povijest sve do danas. Osnova ščija su: kuhani kiseli kupus i crveni luk. Bogatija inačica ščija sadrži šest sastojaka: kiseli kupus, meso s kostima (nekad i riba ili gljive), mrkva i korijen peršina, aromatično bilje (luk, celer, kopar, češnjak i papar) i kiseli sastojci (kiselo vrhnje, jabuka, rasol kiselog kupusa). Postoje razne inačice, u kojima se dodaju ili izostavljaju pojedini sastojci. Juha se servira s vrhnjem, heljdinom kašom i svježim kruhom. Postoji i inačica sa slatkim kupusom i rajčicama.
Naziv dolazi od staroistočnog slavenskog (jezika iz kojeg su potekli ruski, ukrajinski, bjeloruski, rusinski...), u slobodnom prijevodu "zasitno, sito,".
Jedan od razloga popularnosti ove juhe je što se može raditi od doslovno bilo čega, može se smrznuti i čuvati, a priprema je krajnje jednostavna.
Recept za šči
Donosimo nešto otmjeniju varijantu, preuzetu s Fini recepti, no glavna prednost ščija je što se možete sami prilagoditi recept prema željama i onome što imate u kući, ne riskirajući da upropastite jelo.
Sastojci: kiseli kupus, 300 g; mrkva, 150 g: korijen peršina, 100 g; krem sir, 100 g: svježi luk, 1 glavica; maslac, 40 g; bijelo vino, 100 ml; povrtni temeljac, 700 ml; raženi kruh, 2 kriške; orasi, 50 g; med, 30 g; papar i začini po volji.
Priprema: Očišćenu mrkvu, korijen peršina, luk i orahe nasjeckamo, kiseli kupus ocijedimo, kriškama kruha odstranimo koru, a sredinu narežemo na kockice. U tavu, na polovicu ugrijanog maslaca, dodamo sjeckanu mrkvu, korijen peršina, luk, dvije trećine kiselog kupusa i povremeno miješajući pirjamo 5-6 minuta. Zatim ulijemo bijelo vino, povrtnu juhu i kuhamo 30-ak minuta.
Za to vrijeme u tavi zagrijemo maslac, dodamo sjeckane orahe, kockice kruha i miješajući pržimo. Kada je kruh dobio boju, izvadimo ga na stranu zajedno s orasima. U istu tavu, na masnoću od prženja, dodamo preostali maslac i kupus, med i povremeno miješajući pirjamo 15-ak minuta. Gotovu juhu maknemo s vatre, sastojke izmiksamo štapnim mikserom, umiješamo svježi krem sir, popaprimo, promiješamo i stavimo je u tanjure. Preko juhe stavimo kupus pirjan s medom, ukrasimo s nekoliko kockica prženog kruha i oraha, te poslužimo.
A šta je jednostavno!
Pfaff and borna like this post
I reče Tolstojevski: "Šči i kaša, hrana naša...!"besposlenpop je napisao/la:... Juha se servira s vrhnjem, heljdinom kašom i svježim kruhom...
Aha!besposlenpop je napisao/la:A šta je jednostavno!
Imam nekakvu kuharicu tradicionalnih jela SSSR-a.Pfaff je napisao/la:I reče Tolstojevski: "Šči i kaša, hrana naša...!"besposlenpop je napisao/la:... Juha se servira s vrhnjem, heljdinom kašom i svježim kruhom...Aha!besposlenpop je napisao/la:A šta je jednostavno!
Kupijo jeftino na Interliberu.
Cijeli uvod je filozofija o uhama (juhama), ščiju i kašama. Kao, sušta jednostavnost kao i narod(i) koji izmisliše ta jela.
A kad kreneš iščitavati recepte, kompliciraniji su od uputstava za uporabu vešmašine.
A tek blini, pirogi, boršč ...
Boršč je isto juha (jako fina), a za blinje Ti imam jako jednostavan recept...besposlenpop je napisao/la:A tek blini, pirogi, boršč ...
Za boršč imam svoj recept (ko i sve Ukrajinke, Ruskinje i Poljakinje ) i jednostavan je.
Meni ostala još samo zdela zelja, svira od veselja ...
Pfaff likes this post
borna and besposlenpop like this post
Uobičajena klopa za more (al naravno, može i za kontinent) - kupi se na pjaci, pazaru ... il Konzumu raznog povrća - u ovom slučaju: glavica zelja, glavica karfijola, paket mahuna, oko kile mrkvi, jedan kuglasti korijen celera, 6 rogatih paprika, 4 tikvice, 4 poriluka, paket šampinjona i 1 ananas ... i onda još luka i paradajza po želji , riže i kojekakvih pilećih / purećih prsa, smrznutih oslića / bakalara, plodova mora (samo ništa crvenog mesa, to nije za brzu pripremu).
Ono do luka i paradajza se očisti, raspodijeli na osmine, nareže se svaka osmina u po jednu vrećicu i kad sa napuni sa svim, stavi se u zamrzivač.
Od slijedećeg dana ide priprema: pripremi se wok (ili poveća duboka tavica), u njemu se zagrije ulje, nasjecka se neko meso i baci šaka toga u vruće ulje. U međuvremenu se nasjecka na grubo luk i pripremi riža i paradajz ... kad se meso zarumeni, izvadi se tatrane i ubaci luk, malo prodinsta i doda smrznuto povrće. Povremeno se promiješa i kad se 'otpusti' soli se i papri (može i ljute paprike):
Nakon još malo dinstanja, vrati se meso, ubaci i riža i paradajz i dinsta dok se ne reducira voda:
I na kraju, dobar tijek:
Uz ovo sam popijo dvije čaše beljskog Chardonnaya.
Ono do luka i paradajza se očisti, raspodijeli na osmine, nareže se svaka osmina u po jednu vrećicu i kad sa napuni sa svim, stavi se u zamrzivač.
Od slijedećeg dana ide priprema: pripremi se wok (ili poveća duboka tavica), u njemu se zagrije ulje, nasjecka se neko meso i baci šaka toga u vruće ulje. U međuvremenu se nasjecka na grubo luk i pripremi riža i paradajz ... kad se meso zarumeni, izvadi se tatrane i ubaci luk, malo prodinsta i doda smrznuto povrće. Povremeno se promiješa i kad se 'otpusti' soli se i papri (može i ljute paprike):
Nakon još malo dinstanja, vrati se meso, ubaci i riža i paradajz i dinsta dok se ne reducira voda:
I na kraju, dobar tijek:
Uz ovo sam popijo dvije čaše beljskog Chardonnaya.
Pfaff, gaspa and borna like this post
Bravo, majstore!
Zbiljam, kako preživljavaš bez rostiglia?
Hm, na moretu mi jedino fale gradele (ima, al uz njih stoje €€€ ).Pfaff je napisao/la:Bravo, majstore!
Inače, zašto na 8 dijelova?
Pa prvi put sam svako povrće stavljal u svoju zdjelu il tanjur (pa si zamislite kolko ih je trebalo i kolko su mjesta zauzele).
Onda sam šakom, odokativno raspoređival u vrećice ...
E pa glavice je najlakše raščetvorit, pa još svaku četvrtinu prepolovit ... a manje primjerke po komadu, popola i kako već, pa čim se obradi, odma svaku osminu u jednu vrećicu.
Vrijeme pripreme za smrzavanje: 3-4 sata.
Vrijeme pripreme za jelo: pola do trifrtalja sata.
A možeš i ovako kako ja pravim zelenjavu za ajngemahtes:besposlenpop je napisao/la:Inače, zašto na 8 dijelova?
Pa prvi put sam svako povrće stavljal u svoju zdjelu il tanjur (pa si zamislite kolko ih je trebalo i kolko su mjesta zauzele).
Onda sam šakom, odokativno raspoređival u vrećice ...
E pa glavice je najlakše raščetvorit, pa još svaku četvrtinu prepolovit ... a manje primjerke po komadu, popola i kako već, pa čim se obradi, odma svaku osminu u jednu vrećicu.
Vrijeme pripreme za smrzavanje: 3-4 sata.
Vrijeme pripreme za jelo: pola do trifrtalja sata.
Najprije zelenjavu na jako sitno (to se zove žilijeniranje) i onda dobro promiješaš
Nakon toga praviš jednolike paketiće za u kištu
Probal sam i tako, al je bilo teško naći dovoljno velku zdelu, onda to solidno zmešati (tu se još dodatno podrobe gljive) i na kraju odšacati udjele. Iskustveno, ovaj sistem je ipak najbolji.Pfaff je napisao/la:
A možeš i ovako kako ja pravim zelenjavu za ajngemahtes:
Najprije zelenjavu na jako sitno (to se zove žilijeniranje) i onda dobro promiješaš
...
Obzirom na sezonu i opće stanje 4uma, da pređemo na recepte s krastafcima?
borna likes this post
Imam ja jedan u pripremi, samo čeka doći na red
Registration date : 14.05.2008
Stranica 5 / 14. • 1, 2, 3, 4, 5, 6 ... 9 ... 14